TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

​''Ürdün ile Ticaretimizi kısa vadede en az 2 milyar dolara çıkarmayı hedefledik''


06.03.2013 / Ankara



​ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Ürdün Kralı II. Abdullah, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) organizasyonunda düzenlenen Türkiye-Ürdün Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde gerçekleşen toplatıda, Kral Abdullah'a, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eşlik etti. ​


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, Kral Abdullah'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye ile Ürdün arasındaki ilişkilerin gelişmesine yönelik her iki ülkedeki güçlü iradenin kendilerine iş yapma konusunda şevk verdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Ürdün'ün, Orta Doğu'nun stratejik ülkelerinden olduğunu söyledi.

Ürdün'ün bölgedeki siyasi ve ekonomik gelişmelerde öncü ve belirleyici bir rolü bulunduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, ''Bu nedenle Ürdün'ün huzur ve refahı Orta Doğu'nun barış ve istikrarı demektir'' değerlendirmesinde bulundu.

Ürdün'deki siyasi ve ekonomik reformları gurur ve takdirle izlediklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, Kral Abdullah'ın vizyonunun kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.

Orta Doğu'da ''bekle ve gör'' politikasının izlenemeyeceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Bizler, proaktif olmalıyız. Zorlukların yönettiği değil, zorlukları yöneten olmalıyız'' dedi.

Türk ve Ürdün iş dünyasının temsilcileri olarak girişimciliğin, ekonomik kalkınmanın itici gücü olduğunu bildiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, bu gücü sonuna kadar kullanmak istediklerini belirtti.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin, 2012 yılı sonu itibarıyla 870 milyon dolara ulaştığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ''2009 yılında imzalanan ve 2011 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması ile ticaret hacmimizi yüzde 50 oranında artırdık. Ekonomik ilişkilerimiz anlaşmalarla güçlendi, işbirliğimiz kurumsallaştı ve birlikte çözümler üreterek alternatif ticaret yollarını kullanmaya başladık. Karşılıklı olarak vizelerin kaldırılması da aslında bu süreci tetikleyen ana unsurlardan biri oldu. Bu, siyasi irade için de Majestelerine şükranlarımızı sunuyoruz. Ama bununla da yetinmiyoruz. Ticaretimizi kısa vadede en az 2 milyar dolara çıkarmayı hedefledik.''

Ürdün'deki Türk yatırımlarının tutarının 250 milyon doları aştığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, Türk müteahhitlik firmalarının sadece geçen yıl üstlendikleri proje sayısının 39, proje değerinin de 2,5 milyar dolar olduğunu söyledi.

-EXPO 2020 için destek istedi

Bu yüzyılda kendi içine kapanan devletlerin kaybedeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, böyle bir anlayışın fırsatları riske dönüştüreceğini ifade etti.

Son 30 yılda yaşadığı dönüşümle Türkiye'nin, bölgedeki diğer ülkelere aktaracağı önemli deneyimleri olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki bağların daha da güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Öte yandan İzmir'in EXPO 2020 Fuarı'na aday olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, Kral Abdullah'tan İzmir'in adaylığına destek vermesini istedi.

-Ürdün Kralı II. Abdullah

Ürdün Kralı II. Abdullah da, tüm dünyanın ekonomik krizden etkilendiğini belirterek, ''Körfez yatırımcıları Ürdün'e dönmek istiyorlar. Türk yatırımcılara da 'Gelin, Ürdün'e bakın' davetini yapıyorum'' dedi.

Kral Abdullah, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Başta inşaat olmak üzere Türk girişimcilerin Ürdün'de yaptığı işlerin yüksek kalitesini görüyorum'' diye konuştu.

Türkiye ile Ürdün arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın ardından ticaret hacminin 3 kat arttığına işaret eden Abdullah, Arap Baharı'ndan herkesin etkilendiğini ve yatırımcıların büyük bedel ödediklerini söyledi.

Ürdün'de pek çok alanda yatırım fırsatları bulunduğunu belirten Kral Abdullah, Türk yatırımcılarla ortaklık kurmak istediklerini ifade etti.

-''İlişkileri geliştirme konusunda istekliyiz''

Ürdün'ün Orta Doğu'daki stratejik konumunun bu ülkeye önemli faydalar sağladığını kaydeden Abdullah, ''Ürdün, Türkiye ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda çok istekli. Serbest Ticaret Anlaşması, ilişkilerin gelişmesinde kilit nokta olmaya devam ediyor. Türk dostlarımızdan Ürdün'e gelerek yatırım fırsatlarını değerlendirmelerini istiyorum. Ayrıca Türk girişimciler serbest ticaret anlaşmasını kullanarak yeni pazarlara da girebilirler'' diye konuştu.

Ürdün'de siyasi açıdan da yeni bir dönem başladığını dile getiren Abdullah, siyasi reformları yeni bir aşamaya getirdiklerini vurguladı.

Körfez yatırımlarının Ürdün'e dönmeye başladığına işaret eden Kral Abdullah, ''Tüm dünya ekonomik krizden etkilendi. Körfez yatırımcıları Ürdün'e dönmek istiyorlar. Türk yatırımcılara da 'Gelin, Ürdün'e bakın' davetini yapıyorum'' dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA