16.02.2013 / Tekirdağ
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
Tekirdağ’a Değer Katanlar Ödül Töreni TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konukluğunda, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı, Tekirdağ Milletvekilleri Özlem Yemişçi, Ziyeaddin Akbulut, Bülent Belen, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, çevre il ve ilçelerdeki oda ve borsa başkanları ile çok sayıda işadamının katılımıyla gerçekleştirildi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında odaların ne iş yaptığına dair sorular olduğunu belirterek, yapılan faaliyetlere ilişkin bilgilendirmede bulundu. Türk Ticaret Kanunu’nun üzerinde yapılan son değişiklikleri hatırlatan Hisarcıklıoğlu, oda ve borsa başkanlarının çalışması neticesinde yapılan düzeltmelerle iş dünyasının üzerindeki 6 milyar liralık yükün kaldırıldığını açıkladı.
Yine bu çalışma neticesinde 18 hapis cezasıyla birlikte muhtemel hapis cezalarının da önüne geçildiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, bir başka düzenleme ile de vadeli alışverişler için tıpkı bankalarda olduğu gibi tüccarlarından mal vereceği kişinin geçmiş bilgilerini görebileceği bir sisteme geçileceğini de duyurdu.
-Beceri’10 projesini duyurun
İstihdam sorununun çözümü ve nitelikli elaman temini için hazırlanan UMEM Beceri’10 projesinin önemi üzerinde duran Hisarcıklıoğlu, proje sayesinde işadamlarının hem istediği nitelikte işçiye kavuşacağını hem de 4,5 yıla kadar istihdam yükünün yüzde 18 oranında azalacağını ifade etti. Mesleki eğitim alacak iş arayan insanların aynı zamanda sigortalarının yapılacağını ve günlük 20 lira cep harçlığı alacağını bildiren TOBB Başkanı, 3 ayın sonrasındaki staj döneminde günlük harçlığın 25 liraya yükseleceğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu salonda bulunan basın mensuplarından özellikle bu imkanın duyurulması ricasında bulundu.
-Perakendede küçük işletmelere müjde
TOBB Başkanı olarak gerçekleştiremediği tek işin perakende alanında beklenilen yasaya ilişkin olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ancak yaptıkları girişimler neticesinde Türk Ticaret Kanunu’na bir maddenin konulduğunu ve bu madde ile küçük ve orta ölçekli firmaların büyük zincirlere sattıkları malın parasını en geç 60 gün içerisinde alabileceğini söyledi.
Trakya için iki önemli projeden bahseden Hisarcıklıoğlu, İpsala Gümrük Kapısı’nın modernizasyonunun bir araya gelemez denilen Trakyalıların nasıl birlikte güzel bir iş yapabildiklerinin en somut örneği olduğunu kaydetti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu gümrük kapılarının modernizasyonu işinin dünyada benzeri olmayan bir proje olduğunu ve bu sayede bekleme sürelerinin yarı yarıya azaldığını bildirirken, buradan özel sektörün kazancının 410 milyon lira olduğunu ifade etti.
BALO AŞ projesinden de bahseden Hisarcıklıoğlu, Anadolu firmalarının Avrupa’ya ihraç edeceği malların Bandırma’da toplandıktan sonra Tekirdağ’dan sevk edileceğini söyledi.
-“Özel sektöre gözümüz gibi bakmalıyız”
FIFA ve UEFA’nın yıldız oyuncuları koruduğu gibi, özel sektörün de korunması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Özel sektöre, girişimcilerimize gözümüz gibi bakmalıyız. Türkiye’nin zenginleşmesinin esas nedeni onlar. Çocuklarımız işsiz kalmasın istiyorsak, özel sektöre gözümüz gibi bakacağız” ifadesini kullandı.
Devletten tek isteklerinin rakipleriyle aynı şartlarda mücadele etmelerinin sağlanması olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, bunun için de yeni anayasaya ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
-Diğer konuşmacılar
Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı da konuşmasında TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun çalışmalarından övgüyle söz ederek, oda ve borsaların bugün geldiği noktanın önemli olduğunu vurguladı. Sarı, başta uluslar arası standartlarda bir laboratuar olmak üzere fuar alanı, kongre merkezi ve depolama merkezi gibi ihtiyaçları bulunduğundan söz etti.
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay ise Hisarcıklıoğlu’nun ülke ekomisinin gelişmesi için önemli çalışmalar yürüttüğünü belirterek, “Türkiye yükünü almış, vagonları dizilmiş bir katar gibi ilerliyor. Bu tren katarı hiç durmayacak” diye konuştu. Günay, kadın ve genç girişimcilere büyük önem verdiklerinin de altını çizdi.
Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi de konuşmasında Hisarcıklıoğlu’nun özellikle kadınların ve gençlerin girişimcilik alanında ön plana çıkması için olağanüstü gayret gösterdiğini belirterek TOBB Başkanı’na teşekkür etti. Yemişçi, Tekirdağ’ın büyükşehir olacağını hatırlatırken, büyük firmaların merkezlerinin İstanbul’da olması nedeniyle Tekirdağ’ın rakamlarının düşük göründüğünü anlattı.
-Tekirdağ’a iki güzel haber
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Tekirdağ için iki güzel de haber verdi. Tekirdağ’ın simgesi isimlerden vatan şairi Namık Kemal’in kendi el yazısıyla yazdığı ilk tiyatro eseri olan “Celalettin Harzemşah”ın yeryüzündeki tek nüshasını satın alarak Namık Kemal Üniversitesi’ne armağan etme kararı aldıklarını açıklayan Hisarcıklıoğlu, eseri Üniversite Rektörü Osman Şimşek’e teslim etti. Hisarcıklıoğlu Tekirdağ’ın okul talebine de ‘olur’ diyerek, ikinci müjdeyi de vermiş oldu.
-Vali Ali Yerlikaya’ya ziyaret
Hisarcıklıoğlu, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’yı da makamında ziyaret ederek, kentin ekonomisine ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Hisarcıklıoğlu’na kentin ve civar ilçelerin oda ve borsa başkanları ile işadamları da eşlik etti.