06.01.2015 / Çanakkale
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında Çanakkale’ye 11’inci kez geldiğini ifade ederken, “Çanakkale’yi en iyi anlatan isim ‘manevi başkent’ olmuş. Maneviyat olmadan işin ruhu olmaz. Ben her Çanakkale’ye gelişimde aynı heyecanı duyuyorum. Burada hepimizden bir parça var. Düşman ortaya çıktığında doğusu batısı kuzeyi güneyi nasıl kenetleniyor. Bunun en güzel göstergesi Çanakkale” dedi.
Terörle mücadele ederken şehit düşen asker ve polislere rahmet dileklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Sayın Bakan Yardımcımız, Valimiz, Belediye Başkanımız, oda borsa başkanlarımız sivil toplum örgütlerimiz Çanakkale deyince biraraya geliyor. Birlik beraberlik var. Farklı düşüneceğiz ama ortak paydada hepimiz birleşeceğiz. Birlik ve beraberlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap var” ifadesini kullandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı’nın Çanakkaleli olmasının bölge için büyük bir şans olduğunu ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Sayın Valimizi de kutluyorum. Hem alaylı hem mektepli genç ve dinamik bir Vali. Belediye Başkanımız da ticaret âleminin içinden gelen birisi. Bunların hepsi Çanakkale için şans. Bir başka büyük şans da burada il ve ilçelerdeki oda ve borsalarım. Oda ve borsalarda da tıpkı otellerdeki gibi yıldızlama var. Uluslararası değerlendirme kuruluşları veriyor bunu. Çanakkale ve ilçeleri tam 5 yıldızlı hizmet veriyorlar. Bunun için tebrik ediyorum. Fuar ve kongre merkezi, yat limanı projesi , OSB’ler, Çanakkale tarım ürünlerinin markalaştırılması gibi pek çok projeyi takip ediyorlar. Kadın ve Genç Girişimci Kurullarımıza da çok teşekkür ediyorum. Çalışmaları için kutluyorum.”
-Eğitim en karlı iş
ÇTSO’nun oda binasının açılışında TOBB’un Fakültesi’ni burada açalım diye söz verdiklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Çok çabaladık bunu yapalım diye. Fakat bir türlü izni çıkaramadık. Bülent Başkan da dedi ki: 'Bu Fakülte işi olmayacak heralde. Gelin bunu liseye çevirelim' Şimdi bu sözün temelini atıyoruz. Çanakkaleye hepimizin borcu var. Eğitim de çok önemli. Her türlü yatırımın riski var ama sadece eğitim de risk yoktur. Her türlü kazanırsınız. TOBB olarak böyle karlı bir işten geri durmadık. Eğitim yatırımlarına hep devam ediyoruz” dedi
Çanakkale ekonomisine değer katan firmalara plaket verilmesinin önemli bir motivasyon olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Çanakkale’de her firmanın birer yıldız olduğunu hepsinin madalyayı hak ettiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu Çanakkale ile ilgili şu bilgileri verdi: “İşyeri sayısı Türkiye genelinde yüzde 4 artarken Çanakkale’de yüzde 6 artmış İstihdam artışında yine Çanakkale Türkiye ortalamasının üzerinde. Son bir yılda ödenmeyen senet sayısı yüzde 19 artarken Çanakkale’de yüzde 39 düşmüş. Bu şu demek: Çanakkaleli borcuna sadıktır. Sözü senettir. Sizler daha fazla kazanırsanız, Türkiye de daha fazla kazanır. Sulanabilir arazi açısından bakırsa yüzde 80’i sulanabilir durumda Çanakkale’deki arazinin.
106 tane farklı tarım ürünü çıkıyor buradan. Böyle bir zenginliği bulamazsınız. 38 üründe Türkiye’nin ilk 10’undasınız. İşin olmazsa olmazı markalaşma. Para kazanmanın yolu markadan geçiyor. Marka olursa 10 misli daha fazla kazanırsınız. Çanakkale’deki Kaya, Bülent zenginse Ankara’daki Rifat da zengin. Bunu sanayi ürünü haline getirmeniz ve katma değer kazandırmanız lazım. Mobilyasından seramiğine demir çeliğine çok önemli bir il haline geldi Çanakkale.
2002’de düşük teknolojili sanayi yüzde 82. Şu anda yüzde 21’e gelmiş. Çünkü düşük teknolojiden orta teknolojiye gelmiş. Şimdi orta-ileri teknolojiye gelmesi lazım. Bunun için üniversite-sanayi işbirliğine ihtiyaç var. Bunun da olmazsa olmazı teşvik sistemi. Ankara’da biz de bununla ilgili temaslarımızı yapıyoruz. Çanakkale ürettiği mallarin yüzde 75’ini AB üyesi ülkelere satıyor. Bu Çanakkale’nin kaliteli ürünler ürettiği manasına gelir. Turizm potansiyeli kullanmıyoruz. Çok önemli bir turizm potansiyeline sahibiz. 670 km kıyı şeridi var. Turuva’dan faydalanamadık. Her bir turist 1000 dolar demek. Altıda üstü de zengin. Yat limanı var. Çanakkale boğaz köprüsü olmazsa olmazımız. Hepimiz aynı noktaya atış yapacağız. Hepimiz aynı noktaya atış yaparsak hedef vurabiliriz.”
-UMEM Projesi istihdam üzerindeki yükleri düşürmek için fırsat
Asgari ücret, teşvik ve tahsil edilemeyen çeklerin ortak sıkıntıları olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Karekodlu Çek ve UMEM Projelerini de yeterince duyuramamışız.İstihdam üzerindeki yüklerden nitelikli eleman bulamamaktan şikâyetçiysek UMEM Beceri’10 projesi önemli. İstihdam üzerindeki yükü yüzde 20 düşürüyoruz” dedi.