26.12.2015 / Trabzon
İstihdam üzerindeki vergi yükünün yüzde 74 olduğunu ifade eden TOBB Başkanı, konunun İşgücü Piyasası reformuyla birlikte ele alınması gerektiğini bildirdi. Kıdem tazminatı, istihdam üzerindeki vergi yükleri ve zorunlu istihdam konularına değinen Hisarcıklıoğlu, “Asgari ücret 300 lira artınca (net 1300 liraya çıkınca) işverene maliyeti 440 lira (yüzde 30) artacak. Şirketlere getireceği toplam maliyet artışı 26 milyar lira. KOBİ’lerin 2014 vergi öncesi kar’ına bakın 40 milyar TL. Bu durumda KOBİ’lerin karının üçte ikisi gidecek ve 2016’da istihdam-yatırım-yurtdışına açılma zora girecek” dedi.
HABER FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
-Girişimcilere tebrik
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun hem Trabzon hem iş dünyası için bir şans olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Bakan Soylu’nun masanın her iki tarafını da bilen ve sorunlarını gayet iyi tahlil eden bir anlayışa sahip olduğunu anlattı.
Ödül gecesinde plaket alacak tüm girişimcileri tebrik eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin geleceğini kurtaracak yatırım yapmış girişimcileri kutluyorum. Türkiye’de üreten, istihdam eden, ihracat yapan, vergi ödeyen, yani gerçek zenginliği ortaya çıkaran arkadaşlar. Ben hep söylüyorum, her birine altın madalya vermek lazım diye. Ben her birini tek tek tebrik ediyorum” dedi.
Trabzon’un fahri hemşerisi olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şehrin tarihi önemi üzerinde de durdu. Trabzon’daki Oda-Borsalar’ın da Trabzon’a yakışır şekilde hizmet verdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu Trabzon TSO, TB ve Of TSO’nun akredite 5 yıldızlı kurumlar olduğunu anlattı. Hisarcıklıoğlu kentteki da ve borsaların büyük projelere imza attıklarını dile getirerek, “Şu ana kadar projelerden şehre getirdikleri hibe kaynak (AB fonları ve yerel fonlar) 65 milyon TL’yi geçti” diye konuştu.
Türkiye genelinde ihracat yüzde 30 artarken Trabzon’da yüzde 44 arttığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, son 5 yılda komşuları arasında en fazla teşvikli yatırım alan ilin Trabzon olduğunu açıkladı.
Trabzon’un tarım alanında büyük başarıları olduğundan söz eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Dünya fındık üretim ve ihracatının yüzde 75'ini tek başına Türkiye yapıyor. 120 ülkeye fındık satıyoruz. Türkiye’nin fındık ihracatının yüzde 35’ini de Trabzon yapıyor” ifadesini kullandı.
Türkiye'nin önünde seçimsiz 4 yıl bulunduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Şimdi artık ekonomiye odaklanmanın tam zamanı. Bunun da yolu, yapısal reformlardan geçer. Bizim hükümetimizden beklediğimiz şu, eylem programında açıklamış oldukları öncelikler sıralamasının hepsi de bizim önceliklerimiz, tamamını destekliyoruz. Onun için vakit kaybetmeden, uluslararası yarışta da geride kalmamak için lütfen yapısal reformlara odaklanalım. Bir an önce yapalım, çünkü 3 sene sonra bunun semeresini ancak görebiliriz. Türk özel sektöründe 2002-2008 dönemindeki gibi müthiş bir başarı hikayesini tekrar yazsın. Bu kapsamda ben ülkemin geleceğinden umutluyum."
Konuşmaların ardından Bakan Soylu ve protokol üyeleri, vergi rekortmenlerine plaket verdi.
Programa, Vali Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon milletvekilleri Muhammet Balta, Ayşe Sula Köseoğlu, Adnan Günnar ve Salih Cora, Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Ayhan Yaman, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şadan Eren ile Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve davetliler katıldı.
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, büyük reformların, büyük geleceğin ve değişimlerin ülkesi olduğunu belirtti.
Trabzon'da düzenlenen 2014 Yılı Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni'ne katılan Soylu, yaptığı konuşmada, ticaret, ekonomik hayat ve siyasetin en önemli rakibinin belirsizlik olduğunu söyledi.
Soylu, "Memlekette 3 ay sonrasını görmeyen bir tablodan, istikrarla büyüyen ve dünyanın yaptığı reformları takdirle izlediği, istihdam, üretim, büyüme dahil olmak üzere ekonominin tüm faktörlerini anlamlı bir şekilde ortaya koyan 14 yılı hep birlikte geçirdik" diye konuştu.
Ülkenin en büyük zenginliğinin demokrasi olduğunu vurgulayan Soylu, şöyle devam etti:
"Birbirimizi anlamamız, ortak aklı kullanmamız, ötekisini anlayabilmemiz, 2002'den beri Türkiye'nin elde ettiği, karşı karşıya kaldığı en büyük devrimlerden biridir. Eksiklerimiz, aksaklıklarımız yok mu? Elbette olacak. İş yapmayanın, yerinde statik duranın hiç yanlışı olmaz. Türkiye büyük reformların ülkesi oldu. Türkiye büyük geleceğin, büyük değişimlerin ülkesi oldu. Hayal eden, ufuk geliştiren ve Türkiye, iddiasını ortaya koyabilen, dünyanın her yerine ürün satabilen ve pasaportunu getirdiği zaman 70'in üzerindeki ülkeye vize sormadan girebilen bir ülkenin adı oldu."
Türkiye'nin bugün sadece üretmediğine dikkati çeken Soylu, "Bizim avantajlarımız var. Yaklaşık 13, 14 yıldır ne yaptığımızı biliyoruz. Niçin 3. Boğaz Köprüsü'nü yaptığımızı biliyoruz. Niçin Erzincan-Trabzon demiryolu dediğimizi biliyoruz ama niçin Tiflis'e kadar demiryolu getirdiğimizi de biliyoruz" dedi.
Hangi rekabetin içinde bulunduklarını bildiklerini dile getiren Soylu, "Biz biliyoruz ki 21. yüzyılda en temel avantajlarımızdan biri İpek Yolu'nun modernleştirilmesidir. Bunun, batıyla doğu arasında bizi oturtacağı en önemli zenginlik olduğunu, Türkiye'nin sadece bir ulaşım aksı değil, bir lojistik aksı, aynı zamanda büyük bir medeniyet köprüsü olduğunu biliyoruz. Biz bu avantajımızı bugün yönetiyoruz" ifadelerini kullandı.
- "Çok rüzgarlar savurdu ama Türkiye ayakta durdu"
Bir taraftan ülkenin 14 yıldır en önemli çıpası olarak nitelendirdikleri mali disiplin, diğer taraftan da yarına ayakları üzerinde sağlam basan bir anlayışı sürdürmek istediklerini bildiren Soylu, şöyle konuştu:
"Çok fırtınalar geçti, çok rüzgarlar savurdu ama Türkiye ayakta durdu. 13 yıldır ortaya konulan ve sadece siyasi çıkar hesabı üzerinden değil, memleket çıkarı üzerinden gerçekleştirilen bir bakışın ürünü olarak ortada durmaktadır. Bugün de aynı bakışı ortaya koyuyoruz hep birlikte. Biz bir geminin içindeyiz ve bu geminin rotası hep birlikte ileriye doğru gitmektedir. Moralinizi yüksek tutun. 64. Hükümet, ortaya koyacağı bütün eylemlerle Türkiye'de üretimin, girişimcinin önünün açılmasını, rekabetin her türlü pazarda ülkemiz insanları tarafından yapılabilmesini temin etmek üzere tüm reformları harekete geçirecektir."