TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

G20’nin belirsizlikleri azaltmak için somut adımlar atması gerekiyor


14.11.2015 / Antalya



B20 Antalya Zirvesi’nin açılış toplantısında konuşan B20 Türkiye ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu G20'nin belirsizlikleri azaltmak ve küresel piyasalardaki istikrarı sağlamak için somut adımlar atması gerektiğini söyledi.​

B20 Türkiye ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Dünya, Fed'in vereceği karara, emtia ve döviz piyasalarındaki çalkantılara kitlenmiş durumda. Bu yüzden iş dünyası ticaret ve yatırım kararlarında 'bekle-gör' modunda bekliyor" dedi.




Video Yükleniyor...
 


G20 Liderler Zirvesi kapsamında, birçok önemli Türk ve yabancı şirketin yönetim kurulu başkanı ile üst yöneticilerinin katılımıyla B20 Zirvesi düzenlendi.

 

Hisarcıklıoğlu, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, dün Paris'te gerçekleştirilen terör saldırılarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve Fransız halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

 

Gerçekleştirilen zirvenin küresel piyasaların şekillendirilmesi açısından büyük bir fırsat teşkil ettiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin G20 başkanlığı süresince B20 toplantısının düzenlenmesi için büyük çaba gösterdiğini ve bu zirveyi güçlü bir hükümet desteği ile yaptıklarını kaydetti.

 

Hisarcıklıoğlu, 11 ay öncesi ile karşılaştırıldığında dünya ekonomisindeki belirsizliklerin daha da arttığını belirterek, bu durumun herkesi etkilediğini ifade etti. Hızla gelişen dijital dünya, aşırıcılık ve birçok bölgede yaşanan krizlerle mücadele edildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, böyle karışık bir durumda aynı zamanda istihdam alanında yaşanan gerçek zorluklarla da baş edilmeye çalışıldığını söyledi.

 

- "G20 somut adımlar atmalı"

 

Dünya çapında 200 milyon kişinin işsiz olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, bunun yanı sıra önemli göç sorunlarıyla karşılaşıldığının altını çizdi.

 

Avrupa'da büyümenin yavaşladığını, Çin'de ve gelişen piyasalarda da bir yavaşlama olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

 

"Bu yüzden küresel ekonomi zayıf kaldı. Dünya, Fed'in vereceği karara, emtia ve döviz piyasalarındaki çalkantılara kitlenmiş durumda. Bu yüzden iş dünyası ticaret ve yatırım kararlarında 'bekle-gör' modunda bekliyor. Bu durum ticarette de belirsizliklere sebep oluyor. Bu yüzden G20'nin bu belirsizlikleri azaltmak ve küresel piyasalardaki istikrarı sağlamak için somut adımlar atması gerekiyor. Bugünün büyük problemlerini tek başına çözemeyiz, küresel işbirliği olmazsa olmaz. G20 bu konuda etkin bir platform olabileceğini göstermiştir."

 

G20'nin 2008 ve 2009'da verdiği müşterek kararların ve hayata geçirdiği uygulamaların, küresel krizin kontrol altına alınmasında büyük yardımı olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Şimdi kriz sonrası dönem için yine G20'nin aktif bir şekilde görev alması gerekiyor. Daha sağlıklı ve etkin bir politika tasarımı için kilit kelime kapsayıcılık" diye konuştu.

 

- "Mültecilere destek konusunda aktif olunmalı"

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dünyanın her yerindeki insanlar için iş anlamında fırsatlar yaratılması gerektiğini belirterek, mültecilere destek konusunda da aktif olunmasının önemine işaret etti.

 

Hedefin kapsayıcılığı, sürdürülebilir kalkınmayı ve rekabeti arttırmak ve iş dünyasını harekete geçirmek olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Zira tarih gösteriyor ki mültecilere destek olunursa, ekonomiler ve iktisadi aktiviteler bundan olumlu etkilenecek" dedi.

 

G20 ülkelerinin ekonomilerdeki yapısal ihtiyaçları belirlemesi ve buna göre planlar yapmaları gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Devletler kendi başlarına hareket etmemeli, şimdiye kadar geliştirdiğimiz bütün 'know-how'ı G20 liderlerine sunmak bizim sorumluluğumuz. Küresel iletişimi daha da ileriye götürmemiz lazım. Gelecek yıl Çin'in bunu devam ettireceğini düşünüyorum. Biz bu yöndeki tüm çalışmaları destekleyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

 

-Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz

 

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise, "Devletlerin, uzun dönemli sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesinde rol oynayacak stratejileri uygulaması için iş dünyasının çok önemli bir sorumluluğu ve kilit rolü bulunuyor" dedi.

 

Yılmaz, G20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen B20 Zirvesi'nde Paris'teki terör saldırılarından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

 

Terörizme karşı işbirliği çağrısında bulunan Yılmaz, "Bu saldırı sadece Fransız halkına yöneltilen bir saldırı değildir, bunu hepimize, bütün insanlığa yapılmış bir saldırı olarak nitelendiriyor ve buna birlikte tepki verilmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

 

Küresel ekonomi açısından 2015'in oldukça "yorucu bir yıl" olduğunu vurgulayan Yılmaz, aynı zamanda bu yılın G20 başkanlığı adına çok verimli geçtiğini ifade etti. Türkiye'nin G20 dönem başkanlığının sonuna yaklaşıldığını ve G20'nin öncelikleri konusunda çok önemli ilerlemelere imza atıldığını dile getiren Yılmaz, G20 platformunda alınan kararlar ve tartışmaların küresel ekonomi üzerinde çok güçlü etkileri beraberinde getirdiğini söyledi.

 

- "KOBİ'leri özel bir odak noktası olarak belirledik"

 

KOBİ'leri özel bir odak noktası olarak belirlediklerini belirten Yılmaz, KOBİ'lere uzun dönemli finansman sağlanmasına büyük önem verdiklerini söyledi. Yılmaz, "Bu bizim kapsayıcılık sac ayağımız içerisinde yerel gündem maddemizle de uyuşmaktadır. KOBİ'lere yönelik finansman önemli konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

 

Kadınlar ve gençlere yönelik çalışmalara da değinen Yılmaz, kadın ve erkeğin iş gücüne katılım oranlarındaki farkın 2025 itibarıyla yüzde 25 azaltılması hedefi ile iş gücü piyasasında gençlerin arka planda kalma riskini azaltacak çalışmaların önemli olduğunu bildirdi.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA