TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Denizcilik sektörü, taşımacılıktaki değişim ile 8 milyar doları elinde tutabilir


25.03.2015 / Mersin



Mersin Deniz Ticaret Odası’nı ziyaret eden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, navlun noktasında denizcilik sektöründe kat edilecek çok mesafe bulunduğunu söyleyerek, “Özellikle yıllık 8 milyar dolar yurt dışına ödediğimiz navlunu biz içeride kendi taşımacılığımızda yapabiliriz. Bu büyük şans. Malımızın yüzde 13'ünü ancak Türk filoları ile taşıma şansı buluyoruz. İç Anadolu'dan başlayarak Mersin, Marmara havzası olabilme gibi bir şansı var” diye konuştu.​

Mersin DTO Başkanı Cihat Lokmanoğlu ile Yönetim ve Meclis Üyeleriyle biraraya gelen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Marmara Bölgesi'nde artık adım atacak yer kalmadığını, Türkiye'nin Çukurova'yı, Konya'yı ve Kayseri'yi içine alarak başta Mersin olmak üzere bir havzada yeni bir Marmara Bölgesi düşündüldüğünü söyledi. Bu düşüncenin faaliyete geçebilmesi için birinci ihtiyacın yol olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:




Video Yükleniyor...


 

"Bu yol gerek Anadolu'ya ulaşım gerekse Antalya'ya ulaşım noktasındaki çalışmaları takip ediyoruz ama sizin önceliğinizin olması gerek. Bir diğeri, Mersin, turizm ve sanayi açsısından havaalanı önemli. Havaalanı olmadan olmaz. Bir an önce yeniden ihale yapılması noktasında çalışmalar yapılıyor. Mersin'in 300 kilometre yarı çapında dönene ekonomi 96 milyar lira. Dışarı çıkmaya bile ihtiyacınız yok. Mersin olmadan ne İç Anadolu ekonomisi ne de Güneydoğu Anadolu ekonomisi var olabilir.

 

-Yerli malına yüzde 15 fiyat avantajı

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, açıklamalarının sonunda kamu kurumlarının yapmış olduğu ihalelerde yerli mala fiyat avantajı getirildiğini ve bunun da çıkarılan bir kanunla yasalaştığını söyledi. İhalelerde kamu kurumlarının yerli malı tercih etmesinin artık bir zorunluluk haline geldiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

 

"Uluslararası anlaşmaya koyduğumuz kamu ihalelerinde yerli malına yüzde 15'lik fiyat avantajı olmasına rağmen uygulatamadık. Bu konuda 3 defa genelge yayınlandı ama kamu idareleri bu genelgeye uymadılar. Şimdi kanunu çıkartıldı. Artık bu zorunluluk. Çin malı, Alman malı ve Kore malı ile rekabet içerisinde kamu ihalesine girdiğiniz zaman, avantaj sizin. Diyelim bir ürün üretiyorsunuz ve diğer ülkelerde daha ucuz bu mal. Bunu Türkiye'de üretiyorsan, kamu kurumu bu maldan satın alacaksa, yüzde 15'e kadar daha pahalı olarak seni tercih etmek mecburiyetinde. Yerli malı sanayi belgesi sahibi isen bu geçerli."





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA