TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Erdemli TSO’yu ziyaret etti


24.03.2015 / Erdemli Mersin



Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Sarı ile Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerini ziyaret eden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Erdemli’ye limonun başkenti tanımınız çok yakışmış. Unutmayın ki tarım artık karnını doyurma değil, para kazanma aracı. Bu nedenle daha ölçekli ve bilinçli yapılıyor” diye konuştu.​

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu Erdemli TSO ziyaretinde yaptığı konuşmada, "Başta narenciye ve sebze ihracatı yapan ihracatçılarımız ihraç ettiği ülkeler özellikle risk bölgesinde ise mutlaka ürünlerine alacak sigortası yaptırmalı" dedi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 30 yıl önce 3 milyar dolarlık ihracat kapasitesinden bugün 160 milyar dolarlık bir hacmine ulaştığını söyledi. Türkiye'nin o dönemlerde iki marka otomobil üretirken bu rakamın bugün marka sayısının 12'ye yükseldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "İtalya ile Çin arasında en güçlü sanayi üretimi yapan ülke Türkiye'dir" dedi. İşadamlarına önerilerde bulunan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:




Video Yükleniyor...


 

"Türkiye'yi karış karış gezen bir kardeşiniz olarak söylüyorum, Allah müthiş bir coğrafya vermiş. Yani bir tarafta deniz bir tarafta yaylaların bulunduğu Toros dağlarını ve verimli toprakları, tarih ve kültürü vermiş. Yani Mevla sizlere her türlü imkanı sağlamış. Sizlere düşen çalışmak çalışmak çok çalışmaktır. Erdemli ürettiği limon ürünü nedeni ile "Limonun Başkenti" bu çok doğru bir ifade. Çünkü Mersin'deki limon üretiminin yüzle 58'ini tek başına üreten bir ilçe. Bu üretimle limonun başkenti ifadesini de hak eden bir üretim" dedi.Buraya gelmeden önce yaptığım araştırmaya göre Mersin ve ilçelerindeki üretilen ürünlerin yüzde 50'sinden fazlasının dünyanın en riskli ülkelerine ihracatının yapıldığını öğrendim diyen Hisarcıklıoğlu, "Hem komşu coğrafyadaki politik riskten, hem de ekonomik risklerden dolayı ürünleri riskli bölgelere satıyorsunuz. Bu kapsamda benim ihracatçı kardeşlerimize tavsiyem eğer ihracatı kendiniz yapıyorsanız muhakkak eksim sigortasından yani alacak sigortasından sigortalatın. Bunu yapın ki alacağınız yüzde yüz garanti kapsamına girsin. Eğer içerde bir dostunuz kanali ile ürün ihraç ettiriyorsanız yine alacak sigortası yaptırmalısınız" diye konuştu.

 

-Karekodlu çekler devreye girecek

 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yaptıkları görüşme sonrası yakın zamanda piyasaya kare kodlu çeklerin devreye gireceğini belirten Hisarcıklıoğlu, yani yeni bir ödeme enstrümanı devreye girecek diyerek, "Mal sattığınız kişiden aldığınız çekin üzerinde Kare kod olacak ve çeki okuttuğunuz zaman o ticaret erbabının tüm özgeçmişini görebileceksiniz. Yani çekin sahibi geçmişte verdiği çekleri ödemiş mi ödememiş mi, bankalardan ne kadar kredi almış ve geri ödemesini yapmış mı yapmamış mı tüm bunları göreceksiniz. Dünya da hiçbir sanayici ve tüccar yok ki bizimki kadar cesur olsun. Bizim milletimiz ürettiği ürünü bir çek ve senede tüm emeklerini teslim ediyor hiç bir garantisi yok. Dünyada ise bunun tam tersi tüm ticaret garanti üzerine oturuyor. Bu kare kodlu çek te bu sistem üzerine geliyor. Benim sizlere tavsiyem alacaklarınızı garanti altına alan. Emeğinizi ve sermayenizi zayi etmeyin" şeklinde konuştu.

 

Tarım sektörünün artık dünyada değeri yükselen sektör haline geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: "Tarım artık bütün dünyada geçim kapısı olmaktan çıktı kazanç kapısı olmaya başladı. Dünyanın nüfusu her yıl Türkiye'nin nüfusu kadar yani 78 milyon kadar artıyor. Her doğan insan otamatikman tüketiyor. Son 10 yılda bütün dünyada köyden şehire göç tam 500 milyon olmuş. Yani az gelirliden orta gelirliye giren kişi 500 milyon olmuş. Bunun doğal sonucu olarak ta son on yılda dünyada fiyatı en çok artan ürünlerin başını tarım ve hayvancılık ürünleri çekiyor. Artan ve zenginleşen nüfus otomatikmen tüketiyor. Bu nedenle tarın karın doyurmak için yapılmıyor kazanç elde etmek yani para kazanmak için yapılıyor. Bu nedenle de daha bilinçli ve ölçekli yapılıyor. Ölçek olduğu zaman verimlilik oluyor" diye konuştu.

 

Konuşmanın ardından Oda Başkanı Orhan Sarı ile Meclis Başkanı Nihat Taner Hisarcıklıoğlu'na ceviz ağacına oymalı "kızkalesi" tablosu hediye etti. Hisarcıklıoğlu ise oda yönetimine ve ilçe kaymakamı Osman Taştan'a TOBB'un kültür hizmeti olan "Dede Korkut Hikayeleri" kitabının orijinal yazması ve çevirisinden hediye etti, birlikte anı fotoğrafı çektirdi.

Erdemli'den Mersin'e hareket eden Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın organize ettiği akşam yemeğine katıldılar.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA