25.12.2012 / Ankara
Toplantıya, Türkiye'de olan Tunus Başbakanı Hammadi Jebali, Dışişleri Bakanı Rafik Abdesselam, Ekonomik ve Sosyal İşler Bakanı Ridha Saidi, Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Riadh Bettaieb ile Tunus'un Ankara Büyükelçisi Mehrez Ben Rhouma da katıldı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Jebali'nin Şura'ya katılımının ardından yaptığı konuşmada, Türkiye ve Tunus'un ortak tarih ve kültüre dayalı köklü bir dostluğunun olduğuna dikkati çekerek, Türkiye ve Tunus'un dünya ülkeleriyle dış ticaretleri toplam 400 milyar doların üzerindeyken, iki ülke arasındaki dış ticaretin sadece 1,1 milyar dolarda kaldığını vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, bu rakamın iki ülke arasındaki dostluk bağlarına yakışmadığını belirterek, ama şimdi Tunus'ta yeni bir umut ve istikrarın yükseldiğini söyledi.
Yasemin Devrimi'nin Tunus ve Arap dünyası için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, Tunus'un bu süreçte gerçek bir demokrasi mücadelesi verdiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, Tunus'un daha demokratik ve daha zengin bir ülke olması için gereken desteği vermeye devam edeceğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Ülkemizin Tunus'a sağladığı 500 milyon dolarlık mali kaynak Tunus'un geleceğine olan güvenimizin bir göstergesidir. Zira biz komşularımızla birlikte yükselmek, birlikte kazanmak istiyoruz. Yatırımlar ve ticaret bakımından Tunus ile ortaklığımızı somut projelerle güçlendirmeyi hedefliyoruz. Türkiye-Tunus İş Konseyi'ni destekliyor ve Türkiye-Tunus ilişkilerinde yeni bir çağ başlatılmasını istiyoruz.''
-Tunus Başbakanı Jebali
Tunus Başbakanı Hammadi Jebali de, "Yeni Tunus yeni yatırımlar için kardeşimiz Türklere geniş ufuklar açacaktır" dedi.
Tunus'a ve Tunus halkına vermiş olduğu destekten dolayı Türk halkına teşekkür eden Jebali, iki ülke arasındaki ilişkileri sayı ve kalite olarak en üst düzeye çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.
İkili ilişkilerdeki gelişmelerin kendilerini memnun ettiğini ve bu konuda ufuklarının her zaman geniş olacağını vurgulayan Jebali, ortak çıkarları gerçekleştirecek şekilde temasların artırılması gerektiğini söyledi. Jebali, ikili ilişkilerdeki gelişmeye paralel olarak gelecek yıldan itibaren Türkçe dil dersini okullarda eğitim müfredatına koyduklarını bildirdi.
Türkiye'nin Tunus'a 100 milyon doları hibe olmak üzere 500 milyon dolar destek sağladığını belirten Jebali, Türkiye'nin teknik olarak sunduğu pek çok yardımın da gerçek hayata yansıdığını kaydetti.
Türkiye'nin katkısıyla başkent Tunus yakınlarında inşa edilecek sanayi bölgesinin uluslararası standartlarda olacağını ifade eden Jebali, Türk yatırımcıları bu bölgeden yararlanmaya davet etti.
Jebali, her iki tarafın da stratejik ilişkiler kurmak istediğini ve bu konuda büyük bir iradenin bulunduğunu vurguladı. Tunus devriminin dünyayı etkilediğini ve Tunus'un tarihi bir dönüşüm yaşadığını ifade eden Jebali, demokratikleşme sürecine özen gösterdiklerini söyledi.
Jebali, "Ülkemiz henüz beklenilen seviyeye ulaşmasa da siyasi, sosyal ve ekonomik alanda olumlu adımlar atmıştır" dedi. Yeni bir anayasa hazırlama çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Jebali, bu anayasanın ülkeye geniş ufuklar açan bir anayasa olacağını kaydetti. Ülkede uzlaşıya önem verdiklerini vurgulayan Jebali, seçimlerin Haziran 2013'e kadar yapılacağını bildirdi.
Yolsuzluklarla mücadele, kalkınma stratejisi, istihdam, eşitsizlikle mücadele konularına büyük önem verdiklerine işaret eden Jebali, Tunus'ta büyümenin arttığını, işsizliğin düşmeye başladığını kaydetti.
Tunus'a gelen turist sayısının bu yıl beş milyonu geçtiğini belirten Jebali, "Sosyal boyutlara önem veren bir serbest piyasa ekonomisini benimsiyoruz" dedi.
Bütün alanlardaki yatırımlara ilişkin bir yasa hazırladıklarını ifade eden Jebali, yatırım ve finans sistemini gözden geçirdiklerini bildirdi.
Özel girişimleri destekleyeceklerini anlatan Jebali, katma değer vadeden, bilgi teknolojileri yatırımlarına özellikle önem verdiklerini kaydetti.
Ülkedeki karayolları ve demiryolları bağlantıları ile doğalgaz yatırımlarını bir an önce gerçekleştireceklerini ifade eden Jebali, "Yeni Tunus yeni yatırımlar için kardeşimiz Türklere geniş ufuklar açacaktır" dedi.
Karşılıklı yatırımların iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileriye götüreceğini dile getiren Jebali, konuşmasının sonunda şura katılımcılarını Tunus'u ziyaret etmeye davet etti.
-Başbakan Yardımcısı Babacan
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, Tunus'un Türkiye için bir kardeş ve dost ülke olduğunu söyledi.
İki ülkenin çok güçlü bir ortak kültürü, tarihi olduğunu belirten Babacan, bundan daha da önemlisi halkların arasında çok güçlü muhabbet bağlarının olduğunu ifade etti.
Babacan, şunları kaydetti: ''Tunus şu anda Arap Uyanışı, ben Arap Baharı ifadesinden ziyade Arap Uyanışı ifadesini tercih ediyorum. Öncülüğünü yapan bir ülke ve bu konuda da pek çok Arap ülkesine örnek teşkil eden bir ülke. Biliyorsunuz Tunus'taki geçiş süreci çok daha kontrollü, düzenli ve barış içinde oldu. Öte yandan, Tunus'un önünde çok önemli konular var, siyasi reformlar, ekonomik reformlar. Biz, Tunus'un potansiyeline inanıyoruz, Tunus halkına güveniyoruz ve Tunus'un iyi niyetli, siyasi lider kadrosuna güveniyoruz. Artık Tunus'ta halkın arzularını, beklentilerini dikkate alan, politikalarını buna göre şekillendiren bir yönetim anlayışı var. Yeni Anayasa sürecinin de en kısa zamanda tamamlanarak, bu demokratikleşme sürecinde bir önemli kilometre taşının daha aşılmasını bekliyoruz.''
-''Tecrübelerimizi Tunuslu kardeşlerimizle paylaşıyoruz''
Bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Tunus Başbakanı Hammadi Jebali'nin ortak bir siyasi bildiri imzalayacaklarını aktaran Babacan, iki ülke arasında yüksek düzeyli bir stratejik işbirliği konseyinin kurulduğunu bildirdi.
Bundan sonraki dönemde tüm kamu kuruluşlarının artık çok daha yakın çalışacağını anlatan Babacan, ''Biz Türkiye olarak son 10 yılda çok önemli bir reform sürecinden geçtik. Kendi içimizde bir dönüşüm süreci yaşadık, yaşıyoruz ve bu tecrübelerimizi de Tunuslu kardeşlerimizle paylaşıyoruz'' dedi.
Bugün Tunus'la olan ticaretin 1 milyar doların üzerinde seyrettiğini aktaran Babacan, ''Ama biz bunları yeterli görmüyoruz. Gerçekten Tunus, nüfus yapısıyla, insan kaynağı yapısıyla ve Akdeniz'deki stratejik konumuyla büyük gelecek vaat ediyor. Burada özellikle turizm potansiyelinin altını çizmek istiyorum. Özellikle sanayide yeni bir yapılanmayla beraber Tunus'un önemli bir gelecek vaat edeceğini arz etmek istiyorum'' ifadelerini kullandı.
-''Tüm süreçlerinde Tunus halkının yanında olacağız''
Türkiye'nin, tüm süreçlerinde Tunus halkının ve yeni liderlik kadrosunun yanında olacaklarını belirten Babacan, Türk iş dünyasından da bunu beklediklerini söyledi.
Türk iş dünyasının Tunus'a destek olmasıyla, bunun iki ülkenin de çıkarına olacağını dile getiren Babacan, ''Ben cesaretle, onurlu duruşları için gerçek bir devrime imza atan Tunus halkını bir kez daha buradan kutlamak istiyorum. Türk halkının, demokrasi yolundaki onurlu mücadelesinde her daim Tunus halkının yanında olacağını bir kez daha vurgulamak istiyorum. Burada bulunan TOBB'un kıymetli üyelerinin de Tunus'un kalkınma mücadelesine katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum'' diye konuştu.