TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu’ndan ‘reform ateşini yeniden yakalım’ çağrısı


06.06.2014 / Bursa



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın 125’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen programa katıldı. Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin orta gelir tuzağıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, bu durumdan kurtulmak için reform ateşini yeniden yakmak gerektiğini vurguladı.​

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.


Bursa TSO’nun 125’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla Bursa Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya TOBB Başkanı Hisacıklıoğlu’nun yanı sıra, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bursa TSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa TB Başkanı Özer Matlı, ilçe oda ve borsa başkanları ile çok sayıda işadamı katıldı.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında reform çağrısında bulundu. Türkiye’nin dünyadaki gelişmelere ayak uydurmadan zenginleşemeyeceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye bu gelişmelere ayak uyduramazsa zenginleşemez. 17’inci ekonomiyiz biz. Önümüzdeki ülkeleri geçmek istiyoruz. Ama maalesef 6 yıldır yerimizde sayıyoruz. Buna orta gelir tuzağı diyoruz. Bu durağanlıktan çıkmamız lazım. Biz koşmak istiyoruz. Ne olur bütün ülkede reform ateşini yeniden yakalım. Bunu yakamazsak yükler altında eziliriz, rekabet gücümüzü kaybederiz” diye konuştu.

 

-Ayrışmaya değil, kaynaşmaya ihtiyacımız var

 

Zengin olmak için ticaretin önünün açılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bunun için de huzura ihtiyaç olduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu ayrışmaya değil, kaynaşmaya ihtiyacımız var. Bizim istediğimiz huzur. Herkes kendi iini yapsın, siyaset siyasetini yapsın, biz de kendi işimizi yapalım” dedi.

 

İlave bir kişiye iş ve aş verebilmenin büyük bir bahtiyarlık olduğunu anlatan TOBB Başkanı, Türk özel sektörünün başarı hikayesinden söz etti. Hisarcıklıoğlu, “Biz bu güzel tabloyu neye rağmen yaptık? Her tarafımızdaki siyasi ve ekonomik krizlererağmen yaptık. Türk özel sektörü bu ülkenin geleceğine inandı 160 milyar dolar yatırım yaptı. 4,5 milyon kişiye ilave istihdam sağladı.Bize birincilik yakışır. Biz bu ülkeyi ekonomi de bir numara yaparız, yeter ki birliğimize beraberliğimize halel getirmeyelim” ifadesini kullandı.

 

-Hisarcıklıoğlu’ndan Bursa’ya övgü

 

Bursa’nın bir başkent olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, kentin başkent olmanın kültürünü fazlasıyla taşıdığını belirtti.

 

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Biz de oda kültürünü sistemini Fransa’dan aldık gibi görünüyor ama aslında onlar bizden almış. Çünkü ahilik ve lonca sistemi neyse bugün oda sistemi o. Oda sisteminin ana kurucusu sizsiniz. Bursa her zaman üretimin ve ticaretin başkenti olmuş. Biz belki de 125. Yılı değil 5 asırlık bir örgütlenmeyi kutluyoruz. Dünyada üyesine en iyi hizmeti veren odalar bizim olacak dedik ve aynı otellerde olduğu gibi odalarda da 5 yıldız uygulamasını getirdik. Bugün Bursa TSO, Londra, Berlin, Paris odası üyelerine hangi hizmetleri veriyorlarsa aynı hizmeti veriyor. Sıkıntılarımız var mı var. Sıkıntılarınızı anketlerle ölçmeye çalışıyoruz. Bizim vazifemiz sizin bu sıkıntılarınız hükümetle bürokratlarla oturup çözmek.

 

Bursa Türkiye için çok önemli. Son 10 yılda Bursa ihracatını tam 5 kat artırmış. Bursa 12 milyar dolar ihracat yapar hale gelmiş. Bizden buradan morali alıyor Van’a Hakkariye götürüyoruz haberiniz olsun. Otomotiv, sentetik iplik, salça, şeftali, sofralık zeytin gibi birçok üründe Bursa çok önemli.

500 bin turist sayısı Bursa’ya yakışmıyor. Potansiyel çok daha fazla. Dünyaya en açık olan şehrimiz Bursa. Onun için dünyada ne olup bitiyor bunu çok iyi bilmemiz lazım.”

 

-Dünyadaki 7 önemli trend

 

Dünyada 7 tane önemli trend bulunduğunu dile getiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Dünyada finans haritası, enerji haritasi ve ticaretin kuralları değişiyor. Orta sınıf patlaması yaşanıyor dünyada. Eskiden dünyada ülkeler yarışırdı. Şimdi şehirler yarışıyor. Rekabet artık şehirler arasında. Şehrin ekonomisi birinci öncelik haline geliyor. Bursa ne kadar katma değer üretirse Türkiye o kadar kazanır” dedi.

 

-Artık dünya mal değil, girişimci ithal etmenin derdinde

 

Uluslararası rekabette girişimciliğin ana unsur haline geldiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Dünyanın en zengin şirketleri ABD’de Silikon Vadisi’nde. Burada yatırım yapan girişimcilerin yüzde 52’si ABD dışında doğmuş. Yine çalışanlarının yüzde 50’si de ABD dışında doğmuş. Yani herkes artık mal değil, girişimci ithal ediyor. Daha fazla üretim, daha fazla zenginlik için daha fazla girişimciyi Bursa’ya çekiyor olmamız lazım. Bursa’nın üretim üssü olması lazım.

 

Artık bütün dünyada ekonominin bel kemiği internet. Ama bunu sadece haberleşme ve haberler için kullanıyoruz. Ama bunu esas ticaret için kullanmalıyız. Sosyal medyaya karşı değilim ama herkes bunu esas ticaret için kullanıyor. Malını internete koyuyorsun. Bir saniye sonra dünyanın öbür ucunda. Bundan daha hızlı malını tanıtabileceğin ortam  var mı ?

 

Bugün İngiltere’nin toplam ticaretinin yüzde 14’ü internetten. Bizimki ise sadece yüzde 1. Bu oranı muhakkak artırmalıyız. e-ticaret olmazsa olmazımız olmalı.”

 

-Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise konuşmasında, "Neresinden bakarsanız bakın Türkiye gerçekten çok önemli bir atılım yaptı. Küresel krizin etkisine rağmen yüzde 5 civarında ortalamada reel olarak büyüme sağladı. Bu önemli bir başarı. Bir taraftan da yoksulluğu azalttık. Günlük harcaması 4,5 doların altında olan nüfusumuz yüzde 30'lardan yüzde 2,3'lere kadar geriledi" ifadesini kullandı.

 

Yılmaz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO), Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi 'nde (Merinos AKKM) yıl dönümü kutlama programında yaptığı konuşmada, Bursa'nın imparatorluk bakiyesi bir şehir, payitaht olduğunu söyledi.

 

Bursa'nın çok göç olan bir kent olduğunu, her yıl kente 50 bin kişinin eklendiğini vurgulayan Yılmaz, bunun kente ciddi bir zenginlik ve renk kattığını belirtti. Bursa'nın 125 yıllık odasıyla önemli derecede altyapı kültürünü barındırdığını ifade eden Yılmaz, Türkiye'de cumhuriyetin kuruluşundan bu güne önemli sanayileşme devrimlerinin gerçekleştiğini, Bursa'nın bu serüvende ayrıcalıklı bir konuma sahip olduğunu bildirdi.

 

Yılmaz, Türkiye'nin geçen yılki milli gelirinin 820 milyar dolara ulaştığını belirterek, şöyle devam etti:

 

"İhracatımız 151,5 miyar dolara ulaştı. Ar-Ge harcamalarımızın milli gelire oranı, bu büyüyen milli gelir içinde yüzde 0,92'lere geldi. Kişi başına milli gelirimiz 10 bin 700, 10 bin 800 dolarlar mertebesine çıktı. Enflasyon ve faizler tek haneli rakamlara indi. Kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 36'lara kadar geriledi. Bütün bunlar son derece olumlu rakamlar. Neresinden bakarsanız bakın Türkiye gerçekten çok önemli bir atılım yaptı. Küresel krizin etkisine rağmen yüzde 5 civarında ortalamada reel olarak büyüme sağladı. Bu önemli bir başarı. Bir taraftan da yoksulluğu azalttık. Günlük harcaması 4,5 doların altında olan nüfusumuz yüzde 30'lardan yüzde 2,3'lere kadar geriledi."

 

Gelinen noktayı yeterli bulmadıklarını, rehavete kapılmadan reformlara devam etmeleri gerektiğini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Rehavete kapılırsak çok büyük bir yanlış yapmış oluruz. Başarılarımız iyi güzel ama bu başarıların üzerinde oturup beklersek zaman kaybederiz ve olduğumuz yerde kalıp daha ileriye gidemeyiz. Dolayısıyla reformlara devam etmemiz gerekiyor. Reformlara devam ederken yeni bir kriz yaşamadan bunları yapmamız gerekiyor. Kriz yaşayıp reform yapmak kolay. Kriz yaşarsınız mecburen reform yaparsınız. Türkiye'nin son 10 yılda başardığı en önemli işlerden biri kriz yaşamadan reform yapmayı becerebilmesi oldu. Bunu devam ettirmemiz gerekiyor. Dünyada krizler yaşanırken bir çok sarsıntılar olurken 4,5 milyon istihdam oluşturmuşuz. Dünya genelinde 60 milyondan fazla insan istihdamını kaybederken Türkiye, 5 milyondan fazla istihdam üretti. Bunlar işte reformların değişimlerin sonucu. Bu değişim dönüşüm sürecini devam ettirmek zorundayız."

 

- 2023 vizyonu

 

Bakan Yılmaz, 2023 vizyonunun artık toplumun tüm kesimlerince sahiplenildiğini, bundan dolayı da çok mutlu olduklarını bildirdi.

 

2013 yılında milli geliri 2 trilyon doları aşmış, kişi başı milli geliri 25 bin dolara ulaşmış, 500 milyar dolar ihracat gerçekleştiren, Ar-Ge harcamaları milli gelire oranı yüzde 3'lere çıkan ve bunun 3'te 2'sini özel sektörün gerçekleştirdiği bir Türkiye hayal ettiklerini ifade eden Yılmaz, enflasyonun ve faizlerin de düşük tek haneli rakamlara ulaşması için çabalayacaklarını belirtti.

 

Yılmaz, Türkiye'nin hedeflerine reform yapmadan ulaşamayacağını kaydederek, "Dünyada ülkeler gelir durumlarına göre sınıflandırıyorlar. Dünya Bankası yapıyor bunu. Düşük, orta ve yüksek gelirli ülkeler var. Orada gelir de ikiye ayrılıyor düşük orta gelir, yüksek orta gelir. Türkiye son 10 yılda düşük seviyelerden, orta seviyelere doğru yükseldi" değerlendirmesinde bulundu.

 

Konuşmaların ardından BTSO'nun kurucusu Osman Fevzi Efendi'nin torunu Memduh Göçken, BTSO'nun ilk üyesi Kızıl ailesi adına Ömer Kızıl, diğer üyeler, başkanlık yapmış isimler ve personele plaket verildi.



-Bursa TSO Başkanı İbrahim Burkay

 

Bursa TSO Başkanı İbrahim Burkay da Bursa TSO’nun 125 yılı geride bıraktığını hatırlatırken  odanın tarihine ilişkin bilgi verdi. Büyük işlerin büyük hayaller kuran insanlar tarafından gerçekleştirildiğini belirten Burkay şunları söyledi: “10 yıl öncesinde kadar yarının ne olacağını kestiremeyen ülkemiz bugün önümüzdeki 10 20 yıl için planlar yapabilmektedir.

 

Milli birliğimizi güçlü tutmamız çok önemli. Milletçe elele vererek başaramayacağımız hiçbir hedef bulunmamakta. Atalarımız kümelenme modellerinin ve organize olmanın örneklerini çok yıllar önce vermişlerdir. Bursa iş dünyası olarak artık oyunun kurallarını kendimiz koymak istiyoruz.”

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA