TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Odalarımız aldığı aidatı misliyle ödedi


01.12.2012 / Gaziantep



 
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de yaklaşık 5 milyon işyeri bulunduğuna da işaret ederek, Türk Ticaret Kanunu’nda ilgili madde kalırsa her tabelanın başına bir bekçi dikmeniz gerekecekti. Çünkü tabelanız düştü mü ağır para cezası vardı” dedi. 

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu’nun ev sahipliğinde, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Milletvekilleri, Milli Eğitim Eski Bakanı Hüseyin Çelik, Oda ve Borsa başkanları ile işadamlarının katılımıyla düzenlenen 2012 Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni, Şehit Kamil Kültür Merkezi’nde yapıldı.

-Okulu yakanlara inat TOBB’dan Van’a yeni okul

TOBB Başkanı Hisanrcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada öncelikle Van’daki okul yakma olayına değindi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “TOBB 13 yıl önce Van’da ihtiyaç olan bir ilköğretim okulunun yapımını gerçekleştirdi. Daha sonra da depreme karşı güçlendirmeyi ve okulun güçlendirmesini yaptık. Geçen hafta maalesef okulumuz kundaklandı. Okul yakacak kadar gözü dönmüş olanların hepsini lanetliyorum. Esas lanetim de binbir bahaneyle bunları koruyanlara.


Biz TOBB olarak Türkiye’nin geleceğinin gençler olduğuna inanıyoruz. Petrolümüz yok gazımız yok. Onun için gençlerimizi iyi yetiştirmemiz lazım. Okul yatırımlarımız 75 milyon TL oldu. Bunu yapmaya da devam edeceğiz. Van’daki okulun tadilatını yapacağız. Onlara inat Van’a bir okul daha yapacağız.”

-Borçlar Kanunu

 TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında iş dünyası açısından Borçlar Kanunu’nda da birçok sıkıntılı maddenin bulunduğuna dikkat çekerek ”Bu kanundaki üzerimize yük gelen maddelerin de değişmesini bekliyoruz” dedi


Çekteki hapis cezasının kaldırılmasına ilişkin Adalet Bakanı Ergin’in 240 bin dosyanın mahkum olduğunu söylediğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, hapishanelerin bunu almasının mümkün olmadığını ifade etti.


Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Dedik ki bankalara gittiğimizde bankalar kredi alırken benim bütün sicilimi, geçmişimi görüyor. Karşılıksız çekim, protesto olan senedim var mı? Hepsini görüyor. O para satıyor görüyor, biz alınteri satıyoruz biz niye göremeyelim. Bankalar Birliği bu konuda topu taca attı. Ama bu yıl sonu itibariyle vadeli mal isteyen müşterimizin müsaadesine bağlı olarak karar verebileceğiz. Özellikle vadeli alışverişlerin sigorta edildiği, alacak sigortası konusunu da hükümetimize iletip çözümünü sağlayacağız.


-UMEM Beceri 10 Projesi


Mesleki becerisi olan eleman bulmakta zorlanıyoruz diye şikayetleriniz vardı. Onun için UMEM Projesi var. İşsiz olan kardeşimizi meslek sahibi yaparken, işverene de beceri sahibi eleman buluyoruz. Bu eğitim sürecinde 20 lira cep harçlığı ve sigorta da sağlıyoruz. İşverenin ise istihdam yükünü azaltıyoruz.


Biz istihdam üzerindeki yükler konusunda dünya lideriyiz. 4,5 yıla kadar istihdam üzerindeki vergi yükleri yüzde 18 iniyor bu projeyle. Onun için de çok önemli.

-Türkiye’nin geleceği girişimcilikte


Türkiye’nin geleceği girişimcilikte. Zengin olmanın yolu girişimcilikten geçiyor. Ne kadar fazla girişimcin varsa o kadar zenginsin. Bu işin ilacı reçetesi bu. Kadın nüfusu yüzde 50’nin biraz üzerinde. Ama kadın girişimci oranı nedir desek yüzde 6. Nüfusumuzun yarısını yok farz ediyoruz. Kızlarımız iyi bir eğitim alsın. İyi bir koca bulsun. Sonra da evinde otursun. Bu olmaz.”

-Gaziantep yıldız şehir 


Hisarcıklıoğlu “Gaziantep’in sırrını soruyorlar. Ben değil biz diyorsunuz. Gaziantep’i Gaziantep yapan bu birlik ve beraberlik. Gittiğim her yerde de Gaziantep’in reklamını yapıyorum. Gaziantep bugün Türkiye’nin gurur duyduğu bir şehir” ifadesini kullandı.
Gaziantep’in yıldız şehir olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu “Bu ödül töreni bizim en sevinçli günümüz. Bizi yalnız bırakmayan Bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Gaziantep İstanbul’dan sonra ihracatını en fazla artıran şehir. İstihdamda da şampiyon.  Bakın Liverpool dünyanın en büyük futbol takımı ve sanayi şehriydi. Şimdi adı okunmuyor. Neden dünyadaki gelişmeleri takip edememiş” dedi.


Hisarcıklıoğlu, New York Times’in ünlü köşe yazarı Tom Friedman’la geçtiğimiz gün biraraya geldiğini de anlattı. Hisarcıklıoğlu, “Friedman dedi ki, ABD’de Vali olacak olsam kaliteli üniversiteler kurar ya da üniversitemin kalitesini artırırım. Sonra da internet altyapısını artırırım. Gaziantep’de üniversitesinin kalitesini mutlaka yukarı çıkarmalı. Çünkü gelecek gençlerde. Bu vizyon Gaziantep’e yakışır. Ben ülkemin geleceğinden umutluyum. 2023 hedeflerine ulaşacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

-Yeni anayasa yapılmazsa vatandaş hesabını sorar


Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Sistemin her tarafı defolu hale geldi. Yama tutmuyor artık. İnşaat orta kattan başlamaz, temelden başlar. Bu işin temeli de anayasa. Bu herkesin anayasası. 2,5 seneye kadar yeni anayasa yapılmazsa, kim engel olursa, bu vatandaş da bunun hesabını sorar. 2023 hedefimiz de hayal olur.” 


-Başbakan Yardımcısı Ali Babacan


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise konuşmasında, ''Türkiye güçlendikçe, Türkiye'yi çekemeyen de çoğalıyor. Hem bölgemizde hem çok uzaklarda. Aklınıza gelemeyecek ülkeler, Türkiye'yle kendisini mukayese etmeye başlıyor. Çünkü ileride rakip olarak görüyor'' ifadesini kullandı.

Babacan, Gaziantep Sanayi Odası'nın düzenlediği ''Gaziantep'in Yıldızları'' ödül törenindeki konuşmasında, son 10 yılda Türk sanayisi ve iş dünyasının başarısının geldiği noktanın önemine dikkati çekti. Babacan, ''Bugün, 30 Kasım'ı tamamladığımız gün, Türkiye ve Gaziantep için aynı zamanda rekorlar günü. Gaziantep Kasım ayında 598 milyon dolarlık ihracatla tarihi rekor kırdı. Türkiye de Kasım ayı ihracatıyla aylık ihracat rekoru kırdı'' diye konuştu.

30 Kasım akşamı İMKB'nin tarihi rekor yükseklikte kapandığını belirten Babacan, şöyle devam etti:


''30 Kasım İMKB'nin kapanış endeksi olarak baktığımızda tarihi rekor yükseklikte kapandığı tarih oldu. 73 bin 59... Piyasa göstergesiyle devam ediyorum. Piyasa borçlanması tarihin en düşük noktasında. Yüzde 6'nın altına inmiş durumda. Reel faiz artık sıfır mertebelerinde dolaşıyor. Bundan 10 yıl önce hükümetimizi kurduğumuzda, Türkiye yüzde 66 faiz ödüyordu. Enflasyon yüzde 29 idi. Yüzde 66 ile yüzde 29 arasındaki reel faiz... O dönemde Hazine'nin borçlanması 9 aydan uzun olamıyordu. Milli gelirin yüzde 74'ü seviyesindeki büyük borç, 9 ayda bir döndürülmek zorundaydı. Böyle bir tablodan bu durumlara geldik.''

Dün akşam itibariyle Türkiye'nin kredi temerrüt takas oranının, (Türkiye'nin kamu borcunu sigorta ettirme primi) yüzde 1,3'e düştüğünü anımsatan Babacan, bunun da ayrı bir tarihi rekor olduğunu söyledi.

''Bugün AB'ye üye ülkelerin yarısı bizden çok fazla, yüksek prim ödemek zorundalar. Dün akşam itibariyle Türkiye Hazinesi'yle ABD Hazinesi arasında dolar bazında borçlanma farkı yüzde 1,37'ye indi'' diyen Babacan, şöyle devam etti:

''Yani biz dolar borçlanıyoruz. Elin parası, ödeme günü geldiği zaman döviz bulmak zorundayız. Ama ABD ödemeleri trilyonca dolar karşılıksız dolar bastılar ki, ABD Hazinesi borçlanmaya devam ediyor. Bu kadar cari açığa rağmen, Türkiye sürekli dövize ihtiyaç duymasına rağmen doların sahibi olan, yetmediği zaman basma imkanına sahip ülkeyle aramızdaki faiz farkı yüzde 1,3'e indi. Eskiden bu oran yüzde 8, yüzde 10'du. Bugün itibariyle geldiğimiz nokta önemli. Allah nazardan korusun. Türkiye güçlendikçe, Türkiye'yi çekemeyen de çoğalıyor. Hem bölgemizde hem çok uzaklarda. Aklınıza gelemeyecek ülkeler, Türkiye'yle kendisini mukayese etmeye başlıyor. Çünkü ileride rakip olarak görüyor.''

-''İleriye bakıyoruz''-

Eskiden Türkiye'nin ''Hacı Murat olarak Porsche ve Ferrari'ye arkadan selektör'' yaptığına işaret eden Babacan, şöyle devam etti:
''Ama bugün artık Porschesi de Ferrarisi de Türkiye'den korkar hale geldi. Çünkü ileriye bakıyoruz. Çok değil 2050'ye baktığımızda Türkiye, uluslararası kuruluşların analizinde Avrupa'nın iki ekonomisinden bir tanesi...Ülke ekonomisi derken, ikinci değil, başa baş iki ekonomisinden biri olarak görülüyor. Bir zamanların Almanya'sı, İtalya'sı, Fransa'sı sanayi de neyse, Türkiye kısa zaman da o noktaya geliyor. Kaynaklarımız da var, kaynak derken petrolümüz yok denecek kadar az, doğal gaz da dışarıya bağımlıyız. Madenlerimiz kısıtlı. Türkiye'nin en önemli kaynağı insan gücü, doğru. Son 10 yılda oluşturduğumuz güven. Güven, en önemli kaynak ve sonsuz sermaye.''

Ali Babacan, GSO'nun, Gaziantep sanayisinin kabuk değiştirmesinde rol oynayan önemli bir kuruluş olduğunu ifade etti. Gaziantep'in en önemli özelliğinin çalışkan insanları olduğunu söyleyen Babacan, şunları kaydetti :

''Dedem, 'Bak oğlum çalışkanlıkta Anteplileri örnek al' derdi. Birlik ve beraberlik ruhu çok önemli. Birlik ve beraberlikte hayır var, iyi sonuçlar var. Oda yokken ki, Gaziantep'in sanayi durumunu çok iyi biliyorum. Gerçekten gayret var ama bugünkü ihracat rakamları yoktu. O günkü üretim kalitesine bakın. Oda Gaziantep'e çok şey kattı. Ortak ruh, ortak girişim çabası Gaziantep'i nereden nereye getirdi- Bu çok az ilimize nasip olan bir sonuç. Çalışmanın neticesi ama aynı zamanda da birlik ve beraberliğin neticesi. Ümit ediyorum ki Gaziantep bu özellikleriyle bölgeye örnek olur. Bölgede birlik ve beraberlik ihtiyacı çok çok fazla. Şöyle bir Gaziantep'e ve Urfa'ya bakın...Ötesine uzanıyorsunuz. 'Neden Gaziantep bu noktada, ama diğer şehirlerde hala çaba gerekiyor-' diye baktığımızda, işte bu birlik ve beraberliğin önemini çok daha iyi görüyorsunuz. Bu bölgedeki bütün şehirlerimizin çok büyük potansiyeli var. İnsansa insan, tarımsa tarım, sanayiyse sanayi, turizmse, tarihse, turizm, tarih. Bunların hepsi var, ama mutlaka birlik, beraberlik ve huzur içerinde iş yapabilmek. Yatırım yapabilmek, işlerimizi sürdürebilmek.''


-Aile ve Sosyal Sorumluluk Bakanı Fatma Şahin


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, ''Atalarımız nasıl kurtuluş mücadelesinde bütün dünyaya örnek olduysa, üretimin içinde olan herkes ekonomik mücadelede, ekonomik savaşta atalarımızın ruhuna, şanına ve şerefine uygun bir şekilde hareket etmiş ve rakamları değiştirebilmeyi başarmıştır'' dedi.

Gaziantepli sanayici ve iadamlarına seslenen Şahin, şunları kaydetti:
''Siz Gaziantep'in yıldızları, Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağını aldınız, 174 ülkede, dünyanın neresinde olursa olsun bayrağımızın azizliğini, büyüklüğünü, üretimin alınteriyle birleştirdiniz. Aziz milletimizin büyüklüğünü gittiğiniz her yerde iyi üretim yaparak, kaliteli üretim yaparak gösterdiniz. Bu kolay birşey değil. Üretimden gelen biri ancak bunu anlayabilir, alın terinden kazanan biri ancak bunu anlayabilir. İş hayatımın uzun bir bölümünü üretimin içinde geçirdiğim için üretmenin ne kadar zor olduğunu bilen bir kardeşinizim.''
Üretimden gelmenin önemine değinen Bakan Fatma Şahin, şöyle konuştu:
''Gaziantep hiçbir zaman hırsı değil, kanaati öncelik edinmiştir. Kardeşliği, dayanışmayı, paylaşmayı öne almıştır. Ben değil 'biz' demiştir ve her zaman kazanınca kazandırmıştır. Hazreti Mevlana'nın 'bir eli gökte bir eli yerde' işaretinde, Hak'tan aldığını halka göndermiştir. Ve Hazreti Mevlana'nın pergeli gibi pergelinin bir ucu kalbiyle, alınteriyle Gaziantep'in göbeğine diğer ucuyla da dünyayı dolaşmıştır. Risk almıştır. Risk eşittir, rızk demiştir. Rızkını en zor şartlarda aramıştır. Bu atalarımızdan gelen önemli bir miras. Atalarımız nasıl kurtuluş mücadelesinde bütün dünyaya örnek olduysa, üretimin içinde olan herkes ekonomik mücadelede, ekonomik savaşta atalarımızın ruhuna, şanına ve şerefine uygun bir şekilde hareket etmiş ve rakamları değiştirebilmeyi başarmıştır.''

-''Ülkenin önündeki engelleri kaldırmak için''

Ülkenin önündeki engelleri kaldırmak için yapılan yasal düzenlemelere değinen Bakan Şahin, parlamentonun adeta ''yasa makinesi'' haline dönüştüğü dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Son 10 yıldan beri milletvekili arkadaşlarımız gece-gündüz hep beraber ülkenin önündeki engelleri kaldırmak için hangi yasada nasıl engel varsa, damdan düşenlerle bir araya gelerek bunu düzeltmeye çalıştık. 2008'den önce aslında kimsenin de çok anlamadığı parayla ilgili bankacılıkla ilgili önemli bir yasayı çıkardık. Dedik ki 'sermaye yeterliliğini yüzde 8'den yüzde 12'ye çıkaracağız'. Bankacının, bankacılık yapıyorsa ortağının ve yöneticisinin de şahsi olarak mükellefliğini ön şart koyduk. Ondan sonra 2008'de ABD merkezli bir finans krizi çıktığında bizim o gün yaptığımız önemli yapısal dönüşümün ne olduğunu, parayı yönetmenin kabiliyetin, kapasitenin ve öngörünün ne olduğunu anladık.''


-Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Konukoğlu


Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, ''Türkiye 2023 yılına büyük hedeflerle girmeye hazırlanıyor. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşabilmek için bundan sonraki dönemlerde büyümemizin yüzde 8'in üzerinde gerçekleşmesi lazım'' dedi.


GSO Başkanı Konukoğlu, törenin açılışında, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine ulaşabilmek için bundan sonraki dönemlerde yüzde 8'in üzerinde büyümesi gerektiğini söyledi.


Bugün iki heyecanı bir arada yaşadıklarını, Gaziantep'in yıldızlarını ödüllendirecekleri törenin ardından yeni hizmet binalarının açılışını yapacaklarını belirten Konukoğlu, oda olarak temel misyonlarının, sanayicilerin rekabet gücünü artırmak olduğunu vurguladı.
Konukoğlu, ''Bugün, sanayicilerimizi ödüllendirdiğimiz gibi başarılarını da teşvik ederek, rekabet güçlerini artırmalarını amaçlıyoruz'' dedi.


Ekonomide son yıllarda çok önemli kazanımlar elde edildiğini belirten Konukoğlu, Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Rekabet Gücü Raporu'na göre, Türkiye'nin 16 basamak atlayarak 59'uncu sıradan 43'üncü sıraya yükseldiğine dikkati çekti.
Konukoğlu, ''Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in kredi notumuzu yükseltmesi önemli bir kazanım oldu'' değerlendirmesinde bulundu.

-''Bankalar çek karnesi verirken daha titiz davranmalı''-

GSO Başkanı Konukoğlu, Türkiye'de 2010 ve 2011 yıllarının büyüme açısından çok başarılı bir dönem olduğunu ifade ederek, şunları anlattı:
''Ancak, Avrupa ve Amerika'daki ekonomik çalkantıların sürmesi nedeniyle 2012 yılı büyümemizin, hükümetimizin de öngördüğü şekilde yüzde 3,2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye 2023 yılına büyük hedeflerle girmeye hazırlanıyor. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşabilmek için bundan sonraki dönemlerde büyümemizin yüzde 8'in üzerinde gerçekleşmesi lazım.''


Borçlar Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Konukoğlu, şunları kaydetti:
''Hapis cezası uygulamasının kalkması sonucu, piyasadaki karşılıksız çeklerin sayısı arttı. Bunun sonucunda, iş hayatında çarklar durma noktasına geldi. Çek Yasası'nda alacaklının mağduriyetine neden olan sıkıntıların giderilmesi sağlanmalıdır. Çekler, bankalar tarafından sigorta kapsamına alınmalıdır. Bankalar, çek karnesini verirken daha titiz davranmalıdır. Ayrıca, Yeni Vergi Usul Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu'nun bir an önce çıkartılması, İş dünyamız açısından büyük önem taşıyor.''


-''Aşırı değerli TL ihracatçımızın rekabet şansını azaltıyor''


Konukoğlu, aşırı değerli TL nedeniyle ihracatçıların rekabet şansının azaldığını ifade ederek, ''TL'nin aşırı değerlenmesi, ihracatı olumsuz etkiliyor. Ama asıl önemlisi, ithalatı körüklüyor. Cari açıkta son aylarda görülen düşüşün devamı ve ihracatçılarımızın rekabet gücünü artırabilmek için güçlü TL politikasından vazgeçilmelidir'' diye konuştu.


''Gaziantep olarak gururluyuz. Çünkü, Türkiye'ye model olma görevini en iyi şekilde yerine getiriyoruz'' diyen Konukoğlu, Gaziantep'in her zaman Türkiye ortalamasının üzerinde büyüme gösterdiğini vurguladı.


GSO Başkanı Konukoğlu, salonda bulunan sanayici ve ihracatçılara hitaben, şöyle konuştu:
''İşte bu başarının baş aktörleri, buradalar. 173 ülkeye mal satıyorlar. İhracatımızı her geçen gün artırıyorlar. Bu yılki ihracatımız 6 milyar dolar sınırına ulaştı. Kasım ayı ihracatımız 598 milyon dolar oldu. Aylık bazda en büyük ihracat rakamına ulaştık. Yine rekor kırdık. Küresel kriz ortamında bile başarı hikayesi yazan sanayicilerimizi ve ihracatçılarımızı kutluyorum. İthalattan fazla ihracat yapan az sayıdaki illerden biriyiz. İhracatımızda sanayi ürünlerinin payı yüzde 93 oldu. Gaziantep'in başarısı tarihinden geliyor. Girişimcilik DNA'larımızda var. Geçmişimizle övünüyor, geleceğimiz için çalışıyoruz.''


-''Gaziantepli sanayiciler, bu şehirde kazandıklarını bu şehre yatırıyor''-


Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de artık dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını söyledi. Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla el ele veren şehirlerin bu yarışta bir adım öne çıktığını ifade eden Güzelbey, ''Gaziantepli sanayiciler, bu şehirde kazandıklarını bu şehre yatırmak suretiyle sadece kendilerinin değil, şehirde yaşayan insanların kazanmasını sağladılar. Bu nedenle onlara minnet borçluyuz'' dedi.


Törene, Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Şamil Tayyar, Nejat Koçer, Mehmet Sarı, Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak ve Ali Şahin ile MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Edip Semih Yalçın ile davetliler de katıldı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA