TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“2023 hedefleri için ihracatın yanında yeni icatları da ticarileştirmeliyiz”


07.02.2014 / İstanbul



TOBB Türkiye Yükseköğretim Meclisi toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, sadece ihracatla 2023 hedeflerine 10 senede ulaşmanın mümkün olmadığını, ihracata ek olarak yeni icatları ticarileştirmek gerektiğini, bunun için de TÜBİTAK’a önemli görevler düştüğünü söyledi.​

TÜBİTAK tarafından üniversite sanayi işbirliğinin yapısını değiştirecek ve üniversitelere maddi destek sağlayacak bir proje geliştirildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, TÜBİTAK’ın dünya örneklerinde olduğu gibi görevini başarıyla yerine getirdiğini vurguladı.  TOBB Başkanı, “Amerika’da icatları teşvik eden yapı ar-ge ile ilgili sistem. Bu sistem olmasa, Amerika’da da teknolojik gelişme yaşanamazdı” diye konuştu.

 

TOBB Türkiye Yükseköğretim Meclisi, 7 Şubat 2014 tarihinde gerçekleştirdiği Meclis toplantısında TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ı misafir etti.

 

Toplantıda söz alan Sektör Meclisi Başkanı Bekir Okan, Ar-Ge konusuna üniversitelerin çok önem verdiğini, ancak akademisyenler tarafından hazırlanan projelerin sadece yüzde 20-25’inin kabul edildiğini ifade etti. Bu projelerde üniversitelere sadece yüzde 11 pay ayrıldığını hatırlatan Okan,  projelerde üniversitenin masrafının %30’ları bulduğunu vurguladı.

 

-Üniversiteler için devrim niteliğinde gelişme

 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da, TÜBİTAK’ın uzun zamandır sessiz sedasız bir proje üzerinde çalıştığını ve üniversitelerin dinamiklerini baştan aşağı değiştireceklerini, bu projenin üniversitelerin gelişiminde devrim niteliği taşıdığını belirtti.

 

-Ar-Ge için finansman

 

Ar-Ge yapılabilmesinin finansmana bağlı olduğunu belirten Altunbaşak, Ar-Ge finansmanı için TÜBİTAK tarafından üniversitelere yönelik bir enstrüman geliştirildiğini, dünyadaki iyi örnekler incelenip Türkiye’ye uyarlandığını ve yeni geliştirilen bu fonları iyi kullanan üniversitelerin öne geçeceğini bildirdi. Altunbaşak ancak bu yolla, uzmanların orta gelir tuzağı dediği durumdan çıkılarak, 2023 hedeflerine ulaşılabileceğini dile getirdi.

 

-ABD’de üniversite bütçesinde Ar-Ge fonunun oranı %25 iken Türkiye’de bu oran (8 üniversite hariç) %1’in altında

 

Ar-Ge finansmanı için farklı modellerin incelendiğini, bu konuda en iyi örneğin ABD üniversiteleri olduğunu ifade eden Altunbaşak, ABD’de Ar-Ge fonlarının üniversitelerin bütçesinde çok önemli bir paya sahip olduğunu dile getirdi. Yücel Altunbaşak, ABD’de Ar-Ge fonlarının üniversite bütçesinin ortalama %25’ini karşıladığını, Türkiye’de ise bu oranın, 8 üniversite hariç %1’in altında olduğunu anlattı.

 

-Ar-Ge projelerinde kurum hissesinde artış

Üniversite bütçelerinde Ar-Ge fonlarının ciddi bir oran tutmasında en önemli mekanizmanın kurum hissesi olduğunu belirten TÜBİTAK Başkanı, dünyada bu oran ortalama %50 civarında iken, Türkiye’de %20 olduğunu belirtti. Bu oranının artırılmasına Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda karar verildiğini ve tüm hazırlıkların tamamlandığını belirten Altunbaşak, her ne kadar bu artışın bütçeye maliyeti oldukça yüksek olsa da Maliye Bakanlığı da dâhil olmak üzere, EKK’ya katılan tüm Bakanlarca olumlu karşılandığını da sözlerine ekledi.

 

Toplantıda Ar-Ge projelerinde kurum hisselerinin %50’ye kadar artırılması, Sektör Meclisi üyeleri tarafından olumlu karşılanırken, bunun Türkiye yükseköğretim sistemine çok büyük katkıları olacağı vurgulandı.

 

Meclis toplantısının ikinci bölümünde ise, Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nda dile getirilecek sorun ve çözüm önerileri görüşüldü.  





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA