23.01.2013 / Ankara
İkili ticaret ilişkilerinde var olan bazı tarife dışı engellerin kaldırılmasını, gümrükle ilgili sorunların çözümü yolunda çalışmalar yapılmasını isteyen iş dünyası temsilcileri, üçüncü ülkelere yönelen ve özellikle ihracata dayanan işbirliklerinin geliştirilmesi üzerinde durdu.
Toplantıda Fransa’nın, Türkiye’nin AB üyeliği sürecine ve fasıllar üzerindeki engellerinkaldırılması konusuna vereceği desteğin, ekonomik ilişkilerin gelişmesine de önemli katkı yapacağı ifade edildi.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın, 28-29 Ocak 2014 tarihinde Türkiye’ye gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesinde, ziyarete hazırlık ve ziyaretten iki ülke iktisadi ilişkileri için maksimum fayda sağlanması amacıyla, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin başkanlığında istişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ile Türkiye’de yerleşik Fransız firmalarının temsilcileri katıldı.
Toplantıda, karşılıklı yatırımlar başta olmak üzere, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini artıracak öneriler ile AB süreci üzerinde duruldu.
Hollande’nin ziyaretinin, 22 yıl aradan sonra, Fransa’dan Türkiye’ye Devlet Başkanı düzeyinde gerçekleştirilecek ilk ziyaret olacağına dikkat çekilen toplantıda, bunun iki ülke ekonomik ilişkilerini artırma yönünde de önemli bir fırsat olduğu dile getirildi.
Türkiye’nin AB üyeliği süreci çerçevesinde, müzakere edilmekte olan fasılların ivedilikle sonuçlandırılması konusunda, Fransa’nın olumlu katkısının önemine vurgu yapılırken, bu doğrultuda çalışmalar yapılmasının ve bu konuların takibi için paydaşların bir araya gelmesinin önemi kaydedildi.
Toplantıda ayrıca şu tespitlerde bulunuldu:
“Fransa’nın 22. Fasıl üzerindeki blokajını kaldırması olumlu değerlendirilmekte. Diğer 4 fasıl üzerindeki siyasi blokajın kaldırılması, Türk kamuoyundaki Fransa’ya yönelik olumsuz algının değişmesi yanında, Türk-Fransa ilişkilerinin daha da ileriye taşınması bakımından önemli. Türkiye’de yerleşik Fransız firmalarının, Türkiye’nin AB üyeliği ve diğer bazı siyasi konularda Türkiye’ye vermiş olduğu destek, ekonomik gelişmelerin gelişmesinde de fayda sağlamakta.
Tarihi konular ve onların yorumu, tarihçilere ve bilim adamlarına bırakılmalı, siyaset malzemesi yapılmamalı, ne iki ülkenin ilişkilerinin, ne de, özellikle, ekonomik ve ticari ilişkilerin önüne geçmemeli. Her iki ülke bu konularda, iyi niyetli, ortak ve şeffaf gayret göstermeli.
İki ülke arasındaki 13 milyar USD’lık ticaret hacmi ve Türkiye’ye yatırım yapmış olan 1135 Fransız firmanın varlığı, iki ülke arasında ekonomik ilişkinin önemini vurgulamakta. Bu durumun, Türkiye’deki Fransız firmaları tarafından, özellikle Fransa’da gerekli farkındalığın oluşturulmasına yardımcı olması beklenmekte.
Fransa ile ikili ticaret ilişkilerinde mevcut bulunan bazı tarife dışı engeller kaldırılmalı, gümrükle ilgili sorunların çözümü yolunda çalışmalar yapılmalı.
Türk ve Fransız firmaları, üçüncü ülkelere yönelen ve özellikle ihracata dayanan işbirliklerini geliştirmeli.”
-Ekonomik işbirliğinde stratejik alanlar
“İki ülkenin demografik yapıları göz önüne alınarak, sağlık turizmi gibi bazı alanlara öncelik verilmeli, bu konuda Türkiye’de yatırım fırsatları doğması sağlanmalı.
Fransa ile ilişkilerimizde savunma, bilişim, ulaştırma, enerji, otomotiv, finans, sigorta, bankacılık gibi stratejik öneme sahip alanlarda, Fransız ve Türk şirketlerinin işbirliği, dünyanın başka bölgelerinde de iş geliştirecek şekilde desteklenmeli.
Bilişim sektörü gibi ihracata çarpan etkisi ile katkısı olacağı düşünülen sektörlerde, AR&GE teşvikleri, yatırımcıyı daha öncelikle gözeten bir biçimde tanımlanmalı, bu sayede Türkiye’ye know-how transferi arttırılmalı.
T.C. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın, Türkiye hakkında az bilgiye sahip olduğu düşünülen Fransız KOBİ’leri nezdinde, Türkiye’ye yatırımların arttırılmasına yönelik tanıtım çalışmaları yoğunlaştırılmalı ve Ajansın Türkiye’deki Fransız firmalarına bu konuda verdiği destek arttırılmalı.
Bu toplantıda ele alınan hususlar, TOBB tarafından düzenlenecek olan İş Forumu’nda da ele alınmalı ve dile getirilerek desteklenmeli”