TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Girişimci sayısı çok olan ülkelerin halkları daha zengin”


20.11.2013 / İstanbul



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, g3 Forum’unda yaptığı konuşmada, girişimciliğin kurallarından bahsederek, girişimci adaylarına, kararlı ve cesur olun, yapılmayanı yapın, çok çalışın, sermayeyi bahane etmeyin tavsiyesinde bulundu.​

Tüm dünyada 138 ülke ile aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası’nın en önemli etkinliklerinden biri olan g3 Forum’un üçüncüsü, İstanbul Suada’da gerçekleştirildi. TOBB, Uluslararası Girişimcilik Merkezi ve GATE Türkiye ev sahipliğinde gerçekleşen ve 1500 girişimci adayına ev sahipliği yapan forumda, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, girişimcilere hitap ettiler.

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu kapanış oturumunda yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin girişimcilikten başka çaresi olmadığını, dünyada petrolü, doğalgazı olan ülkelerin halklarının değil, girişimci sayısı çok olan ülkelerin halklarının daha zengin olduğunu söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu, Almanya ve Japonya’nın 1945’lerde yerle bir olmalarına rağmen bugün dünyanın ikinci, üçüncü ekonomileri haline gelmelerinin girişimcileri sayesinde olduğunu ifade etti.

 

Kazakistan’ın Dünya Bankası ve OECD’ye rapor hazırlattığını, raporda “petrol ve doğalgazımız bittiğinde zenginliğimizin devamının çözümü nedir” sorusuna cevabın girişimcilik olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Dünya Bankası ve OECD tarafından, girişimcilerin örgütlenmesi noktasında ise TOBB’un rol model gösterildiğini söyledi.

 

Salondaki gençlere seslenen Hisarcıklıoğlu, “Girişimcilik anlamında dünyaya rol model olduğumuz bir dönemde yetiştiniz. En büyük şansımız Sayın Babacan. Girişimcinin önünü açan bir isimin ekonominin dümeninde olması büyük şans” dedi.

 

Bu hafta 138 ülkede bu organizasyonun yapıldığını anlatan TOBB Başkanı, “Geçen sene en kapsamlı ve başarılısını biz yaptık. Bu sene de müthiş faydalı ve üst düzey bir format var. Sabahtan bu yana müthiş bir tecrübe aktarımı ve fikir alışverişi oldu. Bu imkanı başka hiçbir ortamda bulamazsınız.

 

Yuvarlak masa toplantılarında çok iyi seçilmiş 3 başlık vardı. ‘Fikrim var, param yok’, ‘Fikrim var, nasıl yapacağımı bilmiyorum’ ve ‘Fikrim yok, girişimci olmak istiyorum’. Burada en çok ilgiyi hangisi çekti. Fikrim var, param yok. Biz de buraya parayı getirdik. Girişimcinin en önemli noktası paranın olmaması” şeklinde konuştu.

 

-Girişimci olmanın kuralları

 

Girişimci olmak için 5 ana kural olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “İlk kural kararlı olmak. Benim iş hayatımı bileniniz var mı? Girişimci bir aileden geliyorum. Büyüklerim benim ne zaman önümü açacak diye düşünüyorum. Gencim. Kuzenimle beraber kendi işimi kuracağım dedim. Bize ilk karşı çıkan ailem oldu. Ama biz verdiğimiz karardan dönmedik. Girişimcilik aslında bir risk işi.

 

Başarılı bir girişimci olmak için cesur olmak lazım. Bundan 5-6 sene önce, dil, adres bilmeyen, internet kullanamayan insanlar bunları başardı. Şimdi yeni nesil, dil biliyor, adres biliyor, interneti kullanabiliyor.

 

Yapılamayanı yapmak lazım. Buna yenilikçilik diyorlar. Eskiden iş yapmanın kuralı şuydu: “komşun ne işi yapıyorsa sen de onu yap”. Önümüzde başarılı bir örnek olurdu, onu takip ederdik. Şimdi esas başarıyı kimsenin yapmadığını yapmak getiriyor.

 

Bir girişimci iyi bir gözlemci olmalı. 10 yıl önce simit nerde satılırdı? Tablada. Şimdi sarayda satılıyor. Simit’i yeniden mi icat etti. Hayır. Satış yöntemini değiştirdi. Hanginiz hayal ederdiniz simit satarak milyon dolar ciro elde edileceğini. Bakın şimdi Amerika’ya ihraç ediliyor. Dünyaya taşındı. İşte bu yapılmayanı yapmak, düşünülmeyeni düşünmek.

 

Girişimci olmak için çok çalışmamız lazım. Yılmayın, azimli olun. Kimse öyle bir anda başarılı da olmaz, zengin de olmaz. Bu iş çok çalışma ve sebat işidir. Bakın çoğunuz Angry Birds oyununu biliyorsunuz. Geçen hafta sayın Başbakanımızla Finlandiya’ya gittiğimizde ofislerini ziyaret ettik.

 

Angry Birds’ü yazan firma Rovio 2003 yılında kurulmuş. Kurucusu bu oyundan önce 51 oyun piyasaya sürmüş. Hiçbiri tutmamış. Ama 52. Deneme olan Angry Birds 3 yılda 12 milyon kopya satmış. Şimdi yılda 700 milyon kişi bu oyunu indiriyor. Oyun satışından yılda 10 milyon dolar kazanıyor.

 

Ama bu rakam reklam gelirinin yanında bir hiç. Yılda 10 milyar adet reklam gösterimi ile google’ı sollamış durumda. Şimdi bunun oyuncaklarını da satmaya, bunun frenchise’ını vermeye başladılar. Kazanç o kadar büyük ki 2 sene önce bir firma oyunu 2,5 milyar dolara satın almak istedi, satmadılar. İşte bu girişimci, ilk denemesinde vazgeçse de hiçbir şey kazanamayacaktı, 50. denemede vazgeçse de hiçbir şey kazanamayacaktı”.


-Başbakan Yardımcısı Babacan

 

Girişimcilik ve başka birçok konuya devletin karışmasının faydalı olmadığını belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, özel sektörün kendi dinamikleriyle güzel işler yaptığını kaydetti.

 

Türkiye'de son 11 yıldaki ekonomik büyümenin tamamen özel sektörden geldiğine işaret eden Babacan, "11 yıldır bu Hükümet'in bir üyesi olarak söylüyorum; özel sektör harcadığı ve yatırım yaptığı zaman çok daha isabetli ve verimli oluyor. Devletin girişimcilikle ilgili en önemli rolünü engel olmamak ve gölge yapmamak olarak görüyorum" dedi.

 

Girişimcilik destek programlarının burada sadece küçük bir tatlandırıcı niteliğinde olduğunu belirten Babacan, girişimcilikte başarı için cesaretli, sebatlı, çalışkan ve güvenilir olmanın son derece önemli olduğunu dile getirdi.

 

Ali Babacan, güven ve itibar varsa kaynak bulmanın kolaylaşacağını vurgulayarak, tecrübeli kişilerle istişare etmenin ve fikrin bir ihtiyacı gidermeye yönelik olarak ortaya çıkmasının da girişimcilikte önemli olduğunu ifade etti.

 

- "Nihai hedef, fırsat eşitliği sunulmuş bir rekabet yapısı"

 

Başbakan Yardımcısı Babacan, girişimciliğin özel sektörün canlılığını sürdüren temel faktör olduğunu vurgulayarak, "Rekabetin olduğu yerde daha fazla etkinlik ortaya çıkıyor ve ülke kaynakları daha verimli kullanılıyor. Her sektörde mutlaka rekabetin çok iyi çalışması gerekiyor. Problemlerimiz var, bunların farkındayız. Ancak nihai hedef, kuralları konmuş ve fırsat eşitliği sunulmuş bir rekabet yapısı. Rekabetin iyi işlediği ekonomiler nihayetinde büyüyen ekonomiler oluyor. O ülkenin halkı da daha ucuz ve daha kaliteli ürün ve hizmete ulaşabiliyor" diye konuştu.

 

Hükümet olarak yatırım ortamının iyileştirilmesi ve iş yapma ortamını kolaylaştırılmasının temel hedeflerinden biri olduğunu belirten Babacan, finansman ve vergi politikaları konusunda kolaylaştırıcı bazı uygulamaları hayata geçirdiklerini söyledi.

 

Başlattıkları melek yatırımcı uygulamasına değinen Babacan, şunları kaydetti: İş meleği dediğimiz kişiler, yeni bir girişime yatırım yaptıklarında, ortak olmak için koydukları rakamı gelir vergisi matrahından düşüyoruz; normalde yüzde 75, ama TÜBİTAK'ın Ar-Ge ve yüksek teknoloji ağırlıklı projesinin bir parçası ise yüzde 100'ünü vergi matrahından düşüyoruz. En az 2 yıl ortak kalmak şartıyla, ortaklıktan çıktıklarında hisse almaları ile hisse satmaları arasındaki elde ettikleri kazanç da tamamen gelir vergisinden muaf.

 

İlk defa Hazine'nin, girişim sermayesi amaçlı fonlara fon sağlayan fonlar için bir ortaklık imkanını getirdik, bunun yasasını çıkardık. İkincil düzenlemelerini istişare ile hazırlıyoruz. Bu da bittikten sonra devlet bunlara ortak olabilecek. Devletin buraya koyacağı rakamlar çok büyük rakamlar olmayacak ama kriterler koyacağız. Kriter koyduğumuz için dışarıdan bu işe bakanlar için bir kalite tescili olacak."

 

Melek yatırımcı sayısının 115'e yükseldiğini ve başvurular geldikçe hızlı bir şekilde değerlendirildiğini anlatan Babacan, "Ancak şu andaki başvuru sayısı maalesef çok yüksek değil. Bizim Türkiye'de binlerce melek yatırımcı görme arzumuz var. Buna hazırız. Yeter ki 'Ben melek yatırımcı olmak, vergi avantajlarından istifade etmek istiyorum' diye başvuru gelsin" ifadelerini kullandı.








Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA