TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

"Global ekonomide küreselleşmenin yerini bölgeselleşme alıyor"


14.11.2013 / İstanbul



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin yüzde 75'inin tek bir pazarda buluşmak üzere harekete geçtiğine işaret ederek, "Global ekonomide küreselleşmenin yerini bölgeselleşme alıyor, bu ekonomik bölgenin dışında kalanlar kaybedenler olacak" dedi.​

Hisarcıklıoğlu, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Kasım ayı Meclis Toplantısı'nda TOBB bünyesinde yapılan çalışmalara ve gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

 

Konuşmasında dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, global ekonomideki gidişatın doğru okunması gerektiğini vurgulayarak, "Eskiden ülkeler, bir diğer ülkedeki gelişmelere kapılarını kapatabilirdi, oysa şimdi bu mümkün değil, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aldığı bir karar, İstanbul Laleli'deki tüccarı etkiliyor" diye konuştu.

 

Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomide iyi haberlerin olduğunu dile getirerek, şunları anlattı: "Küresel ekonomi, 2008 yılında girdiği global krizden çıkma emareleri gösteriyor. 2014 yılında dünya ekonomisinin yüzde 3,6 büyümesi öngörülüyor. Burada dikkat çekilmesi gereken asıl nokta, dünya ekonomisindeki büyüme trendinin yine gelişmiş ülkelere kayıyor olması.

 

Gelecekte gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerden daha hızlı büyüyeceği, gelişmekte olan ülkelerin büyüme tempolarında da bir düşüş olacağı öngörülüyor. Bunun bize faydası şu, biz bugün ihracatımızın yüzde 50'sinden fazlasını gelişmiş ülkelere gerçekleştiriyoruz. Gelişmiş ülkelerin büyüme temposunun artıyor olması otomatik olarak bizi de etkileyecek."

 

Bugünlerde tarihte bir ilkin yaşandığına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, dünyada ilk kez gelişen ülkelerin ekonomik büyüklüğünün, gelişmiş ülkelerin ekonomik büyüklüğünün üzerinde çıktığını söyledi.

 

Bu ilki tespit edip, buna göre strateji üretmek isteyen ABD'nin bütün dünya ekonomisini kökten etkileyecek iki büyük atılıma geçtiğini belirten Hisacıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Sakın bunları yok saymayın. Bizi önümüzdeki dönemde etkileyecek en önemli unsurlardan biri dünya ekonomisinin yüzde 75'inin tek çatı altında buluşması olacak.

 

Dünya ekonomisinin yüzde 75'i tek bir pazarda, tek bir standartta buluşmak üzere harekete geçti. Daha da önemlisi bütün yatırım ortamlarını da aynı noktaya götürüyor. Belki de önümüzdeki dönemde bu ekonomik bölgenin dışında kalanlar, maalesef kaybedenler olacak. Çünkü dünyanın üretiminin standardını değiştirecekler.

 

Eğer bu pazarın içinde olamazsak, bize Çin, Hindistan, Rusya ve Afrika kalacak. Türkiye'nin önümüzdeki dönem kazananların içinde olması için, bu yüzde 75'lik pazarın içinde muhakkak bulunması lazım. ABD küreselleşmeyi yeniden şekillendiriyor. Küreselleşmenin yerini bölgeselleşme alıyor. Dışarıda kalanlar için hayat zorlaşacak."

 

TOBB Başkanı Hisacıklıoğlu, Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmelerde de, ülke büyümesinin iç talebe bağlı bulunduğuna dikkati çekerek, yurt içi tüketimin iyi olması durumunda Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü aksi halde büyümenin aşağı yönlü hareket ettiğini, iç piyasada da son 2 ayda bir canlanma yaşandığını söyledi.

 

-"Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından rahatsızım"

 

Konuşmasında protesto edilen senet tutarları ve karşılıksız çek adetleri ile ilgili verileri de katılımcılarla paylaşan Hisarcıklıoğlu, SMS ile çek raporu alınmasının aşamalarını anlatarak, İTO üyelerine bu uygulamaları kullanmaları tavsiyesinde bulundu.

 

Hisarcıklıoğlu, karşılıksız çeke hapis cezasının kalkması konusunda İTO Meclis üyeleri ile görüş alışverişinde bulunarak, kendilerinin de bu karardan rahatsız olduğunu, uygulamaya karşı olduğunu dile getirdi.

 

Ticari alacak sigortasının getirileri hakkında da bilgiler veren Hisarcıklıoğlu, Kredi Kayıt Bürosu ve Alacak Sigortası kapsamında yapılan çalışmaların tüccarların yararına olduğunu, bunların riski azaltmaya yönelik yapılan çalışmalar olduğunu belirtti.

 

Hisarcıklıoğlu 22 Ağustos tarihinde yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak şunları kaydetti: "Daha o zaman herkesi uyardım, Fed kararları açıklanmadan ilk uyarıyı biz yaptık Türkiye'de. 'Döviz geliri olmayan dövizde açık pozisyona gitmesin, kredi yerine özkaynağa öncelik verin ve Avrupa pazarındaki toparlanmayı gözden kaçırmayın' dedim.

 

İki gün sonra Fed'in yaptığı açıklamadan en fazla biz etkilendik. 3 puan faizlerimiz arttı, döviz kurlarının en fazla arttığı 4 ülke arasına girdik. Neden Türkiye bu hale geldi. Herkesin bildiği kronik bir hastalığımız var, o da cari açık. Türkiye'ye her hafta 1 milyar dolar girecek ki, cari açığı finanse edebilelim.

 

Türkiye ekonomisini KOBİ'ler sırtlanıyor. Türkiye ihracatının yüzde 63'ünü, ithalatının yüzde 39'unu KOBİ'ler yapıyor. Bunun kimse farkında değil. Geçen yıl 95 milyar dolar ihracatı, 92 milyar dolar ithalatı KOBİ'ler yaptı. Tüccarlara baktığımızda da, net ihracatçı bizim tüccarlar. İhracatta esas fazlalığı veren, ana faaliyeti ticaret olan girişimlerin ihracattaki payı yüzde 39, ithalattaki payı da yüzde 31. KOBİ'lerin çok önemli olduğunu artık herkesin gözüne sokup, buna dikkati çekelim."

 

Konuşmasında kıdem tazminatı konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyada kıdem tazminatı yükünün en fazla olduğu ülke olduğunu söyledi.

 

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de tüccarların bütün sıkıntılara rağmen yine de çok iyi performans gösterdiğine işaret ederek, "İstihdamı, büyümeyi biz sırtlanıyoruz, ama bir yeşil pasaportu bize çok görüyorlar" dedi.

 

Perakende piyasasının düzelmesine yönelik yıllardır dillendirilen sorunlarla ilgili çalışmaların yapıldığına ve 12 yılın ardından ilgili taslağın hazırlandığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, söz konusun taslağın iyi incelenmesi gerektiğine yönelik uyarılarda bulunarak, "Eğer taslağı iyi incelemezseniz müthiş goller yersiniz, Meslek Komiteleri taslak üzerinde çalışsın" ikazını yaptı.

 

-"Oda-Borsa Akademisi kuruluyor"

 

Kamunun yapması gereken çalışmalar konusunda da değerlendirmelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, yapılması gerekenleri şöyle özetledi: "Bütçe disiplininden vazgeçilmemeli, kamu tasarruflarının artması lazım, aksi halde cari açığı çözemeyiz. Cari açığa karşı özel tasarruf oranı artışının teşvik edilmesi lazım. KOBİ kredilerinin artışının sağlanması ve reformun unutulmaması lazım. Reform, reform, reform. Dünya o kadar hızlı değişiyor ki, reformun göz ardı edilmemesi lazım. Yatırım için ülkeler birbiriyle rekabet ediyor artık.

 

Bu yüzden reform yorgunluğu içine girmemek lazım. Bugün çıkan yasanın daha iyisini ertesi gün başka ülkeler çıkarıyor. Bu yüzden ayakta kalmak için sürekli pedala basmak lazım. 2023 yılında bugüne göre 2,5 misli daha zengin olmak istiyoruz. Japonya bu hedefi 13 yılda, Kore 14 yılda başardı. Bizim 10 yılımız var, kaybedecek vakit yok."

 

-“Türkiye’de başarılı iş her zaman cezalandırılıyor”

 

TOBB'un gümrük kapılarında yaptığı modernizasyon çalışmalarına yönelik yapılan eleştirilere yanıt veren Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de başarılı işin her zaman cezalandırıldığı yorumunda bulundu.

 

Sınır kapılarının modernizasyonu konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında İTO üyelerine bilgiler veren Hisarcıklıoğlu, şunları anlattı: "Devlet bize sınır kapılarını modernize et demiş, biz de 7 sınır kapısını modernize etmişiz. Suçumuz ne? Çok kötü hallerde teslim aldığımız sınır kapılarını modern hale getirmek.

 

Sarp sınır kapısını modernize ettik ve çok iyi bir hale getirdik, Cilvegöz, Habur sınır kapıları da keza aynı şekilde. Nereden nereye getirdik. Dünyanın en iyi teknolojik altyapılarını kurduk. Vakit israfı yarı yarıya düştü işlem maliyeti azaldı. Devletin cebinden çıkacak 300 milyon liranın çıkmamasını sağladık.

 

Bu 300 milyon devletin cebinden çıksa ya vergi olarak alınacak, ya da yurt dışından borç alınacaktı. Ve devletin cebine 250 milyon lira vergi olarak girdi. Şimdi soruyorum, dünyada böyle bir iş var mı? Bu modernizasyondan herkes kazanıyor. Ve Dünya Bankası Lojistik Endeksi'nde bu modernizasyonların yapılmasıyla birlikte Türkiye 155 ülke içinde 39'uncu sıradan 27'inci sıraya yükseldi. Hangi endekste Türkiye 12 basamak birden atladı? Sanki Rifat'ın cebine para giriyor, adam yazıyor işte. Biz bu işi Allah rızası için yapıyoruz, anlamayan bilmez."

 

TOBB'un artık küresel bir aktör haline geldiğinin de altını çizen Hisarcıklıoğlu, Kudüs Tahkim Merkezi'nin Uluslararası Başkanı olmalarına, Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ile Oda Sistemi üzerine yaptıkları toplantılara ve TOBB-İslam Kalkınma Bankası Oda Geliştirme Programı'na ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.

 

Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Oda-Borsa Meclis Üyeleri için hayata geçirdikleri "Oda-Borsa Akademisi"nin de duyurusunu yaptı. Akademi kapsamında 3 günlük eğitimlerin düzenleneceğini belirten Hisarcıklıoğlu, akademi ile Meclis üyelerinin sistemden daha fazla faydalanmalarını hedeflediklerini söyledi.

 

-"Önümüzdeki 2 yıl zorlu bir süreç olacak"

 

Konuşmasının sonunda, gelecek dönemde dikkat edilmesi gereken konulara da değinen Hisarcıklıoğlu, gelecek 2 senenin Türkiye için zorlu bir süreç olacağının altını çizdi.

 

Üzerinde durulması gereken 10 ana başlık olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle bitirdi: "Yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, yeni anayasa ve çözüm süreci aşamalarını dikkatli bir şekilde geçirmeli ve millet olarak kavga etmeden bu süreçleri atlatmamız lazım.

 

Uluslararası konulara gelince, Fed'in politika değişikliği, Mısır, Suriye, Irak gibi konularda dikkatli olmalıyız. Özellikle sözde Ermeni Soykırımı'nın 100'üncü yılı olan 2015 yılında, Ermeni diasporası Türkiye'yi dünyada yalnızlaştırma hazırlığında. Birilerinin böyle bir stratejisi var. Bu yüzden bir ve beraber hareket etmek zorundayız. Ayrı düşünmemiz normal fakat birlikte hareket etmemiz önemli."





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA