TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Fransa ile üçüncü ülkelerde işbirliği imkânımız büyük


31.10.2012 / Ankara



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuğu olarak Türkiye’ye gelen Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon, Hisarcıklıoğlu ile birlikte TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’yı ziyaret etti. Fransa ile önemli işbirliği imkânları olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, özellikle üçüncü ülkelerdeki fırsatlara dikkat çekti.​ ​


HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, ''Siyasetçiler arasında AB'de her ne kadar kavga varsa da iş dünyasının arasında kavga yok. Siyasetçiler bizim önümüzü açarsa, halklarımızın refahını yükseltemeye, bölgemize ve dünyamıza barışı getirmeye hazırız'' dedi.

Marcon da Çiçek'e teşekkür ederek, Türkiye ile en iyi ilişkilere sahip olmak istediklerini belirtti. Çiçek, Türkiye ile daha iyi ilişkiler geliştirmenin kendileri için yararlı olacağına işaret ederek, ''Sizler gençlik ülkesisiniz, sonuçta gençler geleceğimizi inşa ediyor. Ülkeniz ekonomik açıdan çok önemli bir istikrara sahip. Pazarınız Fransız yatırımcılar için elverişli ve ilgi çekici, aynı zamanda Ortadoğu'ya kapı açıyor'' diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise,  Türkiye ile Fransa ilişkilerinin limonileştiğini belirterek, ''Buna neden ihtiyaç duydunuz, bizden ne zarar gördünüz de ilişkileri böyle ekşittiniz?'' dedi.

Çiçek, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Fransa ile uzun bir geçmişi olduğunu belirterek, ''Biz bizim tarihte en imtiyazlı ilişki kurduğumuz Avrupa ülkesisiniz. Türkiye'deki bir çok kurum, Fransa'dan alınmış kurumlar... Fransız kültürünün bizim aydınlarımız arasında da özel bir yeri önemi var. Türkiye entelektüel çevrelerde Fransız kültürü önemli yer tutar'' dedi.

Çiçek, daha sonra iki ülke arasına ''kara kedinin girdiğini'' belirterek, şöyle konuştu:
''Ne olduysa araya kara kedi girdi, ilişkilerimiz limonileşti. Çok tatsız, tuzsuz, ekşi bir hal aldı. Buna neden ihtiyaç duydunuz, nereden çıktı, bizden ne zarar gördünüz de ilişkileri böyle ekşittiniz?  Temel soru şu; siz bizimle ilişkileri geliştirmek istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Bizim yönümüzden vereceğimiz cevap olumludur. İlişkileri biz gerginleştirmedik. Üçüncü ülkelerin veya doğrudan Fransa ile ilgili olmayan konuların ilişkilerimizi zehirlemesene, sıkıntıya sokmasına, iç politika mülahazalarıyla fırsat verilmemesi lazım. Şundan emin olun, Türkiye'nin dostluğunun tesir katsayısı çok yüksektir. O nedenle, Türkiye Fransa ile ilişkilerini olabildiğince iyileştirme çabası içinde. Siz de bunu böyle düşünüyorsanız, önümüzde fırsatlar var. Ama istemiyorsanız, zorla da güzellik olmaz, makyaj yapamayız ilişkilere. Yeni Cumhurbaşkanı'nın seçilmiş olması, bir önemli fırsattır. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Hükümet yetkililerinin temasları, karşılıklı mesajları yeni bir kapı aralandığını gösteriyor. Ama bu aralık da çok fazla gözükmüyor, bunu biraz açmanız lazım, bu size bağlı. Bu hem iki ülkenin yararınadır, hem de barışa katkı sağlayacaktır.''

-''63'te söz verdiniz...''-

Türkiye'nin AB'ye tam üye olmak istediğini hatırlatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu sizin de sözünüz. AB sadece demokrasi, insan hakları, özgürlükler değil, ahde vefa, verilmiş sözde durmak AB'nin değerleri arasındadır. 1963'te söz verdiniz, o günden beri koşturup duruyoruz. Ama 5 başlığa getirdiniz, blokaj yaptınız. Neden? Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkıyorsunuz. 'İlişkiler sadece mal alıp satmaktan ibaret kalsın' diyorsanız, eyvallah, biz buna da varız. Ama Türkiye'nin AB konusunda fazla oyalanmaması, engellenmemesi lazım.”

-''Bizi kurşunla; sizi uyuşturucuyla öldürüyor''-

Çiçek, önemli bir ülke olan Fransa'nın neden dolambaçlı yollara girerek ilişkileri sıkıntıya sokacak gayretin içinde olduğunu sordu. Hollande'in işbaşına gelmesinin ilişkiler açısından önemli fırsat oluşturduğuna işaret eden Çiçek, ''Gelin bu işlere yeni baştan bakalım, ilişkileri geliştirelim. İki ülkenin yararına olduğu kadar barışa da katkı sağlar. Dünyadaki gelişmeler çok da hoş değil, nefret söylemleri, hasmane tavırlar, İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı Avrupa'yı kasıp kavurur bir süre sonra. 3 tane oy alacağız diye iç politikaya uluslararası konuları alet etmek çok doğru olmuyor. Bunu politikacılar olarak biz yapıyoruz ama politikacılara da fazla alan bırakmayın'' dedi.

Çiçek, iki ülke ilişkilerini sıkıntıya sokan, ilişkilerin dikiş noktalarına jilet atan konuları söylemeye çalıştığını belirterek, iş dünyasının ciddi çabayla buna engel olması gerektiğini vurguladı. Çiçek, Marcon'a, ''Sözlerim size değil, görüşlerimizi Fransız kamuoyuna duyurmak istiyoruz'' dedi. 


-Ekonomi Bakanı Çağlayan’ı ziyaret

Fransa Odalar Birliği Başkanı Marcon ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Bakan ziyaretlerine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile başladı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu görüşmede, Bakan Çağlayan'ın Kurban ve Cumhuriyet bayramlarını kutladı. Marcon'un 2006 yılında ve geçen yıl 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına dair yasa tasarısının Fransız parlamentosunda kabul edilmesinin engellenmesinde aktif çalışmaları olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, Marcon'a desteklerinden dolayı teşekkür etti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Fransa arasında çok büyük işbirliği imkanları olduğunu da belirtti.
Andre Marcon da Türkiye'de olmaktan mutlu olduğunu dile getirerek, her iki ülkenin iş dünyasının siyasi ilişkilerin ekonomik ilişkileri etkilemesini istemediğini kaydetti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin sağlam olmasının, bu ilişkilerin siyasi temaslara taşınması açısından önemli olduğunu söyledi.

Çağlayan, Marcon'un 3 gün sürecek ziyareti kapsamında önemli görüşmelerin yapılacağını kaydetti.

Ziyaretin ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri daha da geliştireceğine inandığını dile getiren Çağlayan, Fransız Odalar Birliği'nin siyasi konularda çok objektif davrandığını ifade etti. Çağlayan, özellikle, Fransa'nın Ermeni iddiaları ile ilgili yapmış olduğu ''lüzumsuz'' ve ''gereksiz'' faaliyetlerinde Fransız iş dünyasının gösterdiği duyarlılık için teşekkür etti. Ekonominin siyasetin anahtarı olduğunu düşündüğünü kaydeden Çağlayan, ''Ekonomik, ticari ilişkilerimiz ne kadar genişse bunların siyasi temaslara taşınması da son derece önem arz ediyor'' diye konuştu.

-''Üçüncü ülkelerde işbirliği yapılmalı''

Fransa'da 600 bin Türk yaşadığını dile getiren Çağlayan, Fransa'daki 35 Türk firmasının 1 milyar dolar civarındaki yatırımına karşılık, Fransız firmaların Türkiye'de yapmış olduğu yatırımların 6 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.

-Vize konusu

Türkiye AB üyesi olmadığı müddetçe kaybedenin AB olacağını dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin AB'ye yük katan değil, yük alan bir ülke konumuna geldiğini söyledi.
AB ülkelerinin Türk işadamlarına vize uygulamasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çağlayan, TOBB üyesi ihracatçı ve üyelerin AB'de vize engeli ile karşılaştıklarını belirtti. Vize konusunu çok sert eleştirdiğini anlatan Çağlayan, vize engelini ''insan hakları'' sorunu olarak nitelendirdi. Çağlayan, ''AB bu konuda samimi değildir, iki yüzlü davranmaktadır'' dedi.

-Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile görüşme

Hisarcıklıoğlu, Marcon ve beraberindekilerin sonraki durağı Gümrük ve Ticarete Bakanı Hayati Yazıcı oldu.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada Marcon'un, Fransa Odalar Birliği Başkanlığının yanı sıra Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği'nin (EUROCHAMBERS) başkan yardımcılığı görevini de yürüttüğünü anlattı. Ekonomik ilişkiler açısından Türkiye'nin önemli bir partneri olan Fransa'nın, geçen yıl Türkiye'ye en fazla yabancı sermaye getiren ikinci ülke olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, ''Bugün yaklaşık 400 Fransız firması Türkiye'de faaliyette bulunmaktadır. Aslında iki ülke arasında çok büyük işbirliği alanları var. Ama maalesef geçmişteki siyasilerin hatalarından dolayı yakın ilişkiye girilememiştir. İki ülkenin üçüncü ülkelerde özellikle Afrika'da ortak işbirliği yapılabilecek müthiş bir alan var, İnşallah önümüzdeki dönemde bu alanlardaki faaliyetlerimiz daha da geliştirmek istiyoruz'' dedi.

Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon ise sözde Ermeni soykırımı konusuna çok hassas yaklaştığını belirterek, ortalığı karıştırmaya çalışanlara karşı durmak istediğini belirtti. Sonuçta bu tür olayların karşılıklı ticari işbirliğini zedeleyebileceğini ifade eden Marcon, buna izin veremeyeceklerini söyledi.

Bakan Yazıcı'ya yeni Türk Ticaret Kanunu'nun hazırlanmasında gösterdiği gayretlerden dolayı teşekkür etmek isteğini anlatan Marcon, Türkiye'de bir çok Fransız firmasının bulunduğunu, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için çalıştıklarını kaydetti.

Türk firmalarını Fransa'da görmek istediğini ifade eden Marcon, ''Sonuçta siz artık siyasi ve ekonomik açıdan olsun, istikrara sahipsiniz ve genç bir nüfusunuz var'' diye konuştu.
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

-“İlişkilerimiz çok eskiye dayanıyor”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise konuşmasında, Türkiye'nin AB üyeliğinin engellenmesinin AB'ye, Fransa'ya ve bölgeye yarar sağlamayacağını belirtti.

Yazıcı, bakanlıktaki toplantı salonunda Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon ve beraberindeki heyeti kabul etti.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da yer aldığı kabulde konuşan Bakan Yazıcı, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını söyledi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerinin çok yoğun olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, geçen yıl Türkiye-Fransa arasındaki ticaret hacminin 16 milyar dolar, bu yılın 8-9 aylık bölümünde ise 9 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini kaydetti.

Türkiye-AB ilişkilerinde ilk adımın 1996'da Gümrük Birliği ile atıldığını hatırlatan Yazıcı, bu kapsamda gümrük mevzuatını AB normlarına uygun hale getirmek için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Türkiye'nin AB üyeliği sürecine de değinen Bakan Yazıcı, ''Türkiye'nin AB üyeliğinin engellenmesinin AB'ye, Fransa'ya ve elbette ki Türkiye ve bölgeye yarar sağlamayacağı kanısındayım'' diye konuştu.

-Başbakan Yardımcısı Babacan’ın kabulü

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekileri kabul etti. Kabul basına kapalı olarak gerçekleşti.

 

Görüşmelere TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan da katıldı.

 

-TOBB Birlik Merkezi’ni ziyaret

Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon ve beraberindeki heyet daha sonra TOBB Birlik Merkezi’nde M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile çalışma yemeğinde biraraya geldi. Yemekte TOBB ile ilgili bir sunum yapıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Fransa Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanı Andre Marcon’a Birlik Merkezi’ni gezdirerek bilgi verdi. Marcon, TOBB Şeref Defteri'ni de imzaladı.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA