TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Turizm"de komşuya "ortaklık" çağrısı


17.09.2012 / Atina Yunanistan



Beraberindeki heyetle birlikte Yunanistan’da bir dizi görüşme yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Yunanistan’a ortak tanıtım yapma çağrısında bulunurken ''Dünya turizm pastasından daha fazla pay almak için iki ülke turizm sektörünün beraber hareket etmesi lazım'' diye konuştu.​

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu beraberindeki heyetle Yunanistan'a çıkarma yaptı. İTO Başkam Murat Yalçıntaş ve Merkez Bankası eski Başkam Süreyya Serdengeçti'nin de katıldığı geziye Atina TSO Başkam Constantine Michalos ev sahipliği yaptı.

Heyet, Yunanistan Ekonomi Bakam Kostis Hatzidakis, Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni ve Yunanistan Odalar Birliği Başkanı Constantine Michalos ile bir araya geldi.

-Öncelikli sektör turizm

Yunanistan Ekonomi Bakanı Kostis Hatzidakis, Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni ve Yunanistan Odalar Birliği Başkanı Constantine Michalos ile bir araya gelen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 'Yunanistan'ın Türkiye'ye ihracatı son 2 yılda yüzde 60 yükseldi. İki ülke arasındaki ticaret engellerini kaldırırsak bu süreç daha da hızlanır. Örneğin adalarda bazı vize kolaylıkları sağlandı ve Türk turist sayısı hızla artmaya başladı. Ben Türk özel sektörünün başkanı olarak Yunanistan'ın bu krizi sürade adatacağına ve Yunanistan'ın önünün açık olduğuna inanıyorum. 10 yıl önce bizde benzer bir kriz yaşadık. Ama krizi fırsata çevirmeyi başardık. Bu yüzden de çok başarılı bir Türkiye var bugün. Yunanistan da bunu başarabilir" diye konuştu.


Biz birlikte iş yapmaya hazırız "IMF'den kurtulmak için önce istikran yakalayın" çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Bunun için de sen mi yoksa biz mi?' sorusunu yanıtlamak lazım. Ben mi ülkem mi? diye sorun. Biz krizde sorduk ve 'ülkem olmadan ben olmam' çıktı. Ekonomi programlarının başarılı olması için hepinizin destek olması lazım. Mesela biz işçi ve işvereni, tarım kesimini, esnafı yani menfaatleri çatışanları bir araya getirdik. Güven sağlandı ve istikrar geldi. O dönemde IMF'ye muhtaç olan Türkiye bugün IMF'ye borç verebilecek duruma geldi. 2001'de gördük ki politikacılar aslında herkese istediğini verdikçe bizim geleceğimizi harcıyormuş. Sonunda da ya vergi ya kriz oluyor. Şimdi biz onlara aman harcamayın diyoruz. Devletin ekonomideki ağırlığını yüzde 50'nin altına indirdik. Eskiden herşey devletin tekelindeydi. Oysa sahibi olmayan bir işletme verimli olamaz. Özelleştirme de bu noktada çok önemliydi. Yunanistan'da da devletin ekonomiden çekilmesi lazım. .Devletin sahada olduğu bir maçı özel sektör asla kazanamaz o yüzden de yatırım yapmaz. Bunun ne anlama geldiğini Türkiye'de gösterdik. Türkiye'de artık yatırımın büyüğünü özel sektör yapıyor. Biz birlikte iş yapmaya hazırız."

- Midilli'ye laboratuar kuralım

Yunanistan Odalar Birliği Başkanı Constantine Michalos ile sadece 15 gün önce İzmir'de tanıştığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Ben bugün Atina'dayım. Krize gelince biz bu filmi 10 yıl önce kendi ülkemizde görmüştük. Sizler ve Yunanistan halkı ne hissediyorsa biz 10 yıl önce aynısını yaşadık. Aslında iyi ki başınıza bu kriz geldi; çünkü halının alana süpürdüğünüz pislikleri şimdi komple temizleme fırsatı olacak. Adalardaki küçük bir düzenlemeyle filo ticareti ve turizm patlama yaptı. Biz şimdi diyoruz ki Midilli'ye Avrupa'da akredite bir laboratuar kuralım ve tarımsal ürünleri bizden alın" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, dünya turizm pastasından daha fazla pay almak için Yunan ve Türk turizm sektörünün beraber hareket etmesi gerektiğine de vurgu yaptı. Turizmin hem Yunanistan hem Türkiye için bir numaralı sektör olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Dünyayı gezen fakat Yunanistan ve Türkiye'yi görmeyen bir çok insan var. Ortak destinasyonlar, ortak tanıtımlar yapabiliriz" diye konuştu. Ayrıca, Türkiye'ye yakın olan Yunanistan adalarının yaş meyve sebze gibi tarımsal ürün ihtiyacının Türkiye'den karşılanması ve bu konuda yapılması gerekenlerde görüşülen konular arasında yer aldı.

-Michalos: “Tecrübeleriniz bizim için önemli”

Yunanistan Odalar Birliği Başkanı Constantine Michalos da "Sadece ticaret değil yatırım da yapmalıyız. Türkiye'de yatırım yapmak isteyen Yunanlı işadamlarının ye Yunanistan'da yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarının her iki tarafta da ekonominin hızla gelişmesini sağlayacağına inanıyoruz. Barış ve dostluğun da bu şekilde çok daha istikrarlı ve kalıcı gelişeceğini düşünüyoruz. 10 yıl önce aynı ekonomik krizi yaşamış bir Türkiye'nin tecrübeleri bizim için çok önemli. Bizim içinde bu ekonomik kriz fırsata dönüşmeli. Krizden çıkmak için özel sektöre ağırlık verilmesi gerekiyor. İş koşullan iyileştirilmeli bürokrasi azaltılmalı basit ve rekabetçi vergi sistemi istiyoruz. TOBB ile işbirliğini önemsiyoruz birlikte işadamlanmızm ortak girişimlerini desteklemeliyiz" dedi.

-Kefalogianni: “Asya pazarına açılabiliriz”

Yeşil pasaporttaki vizeyi de kaldırdıklarını söyleyen Turizm Bakanı Olga Kefalogianni ise yatırımı özendirecek çalışmalarını şöyle dile getirdi: "4 adada vize kolaylığı getirdik ve Türkiye'den gelen turist sayısı yüzde 180 arttı. Adeta patlama oldu. Ekim ayında bu vize sürecinde yaşadıklarımızı Brüksel'e rapor halinde sunacağız ki Türkiye'ye serbest dolaşımla ilgili yol açılabilsin. TFfY çok iyi yatırımlar yaptı. Biz İstanbul'u kullanarak Yunanistan'ı pazarlayabiliriz. İki ülkenin turizm bakanları olarak görüşeceğiz. Asya pazanna Türkiye ve Yunanistan ortak destinasyonlar oluşturarak açılabiliriz. Yunanistan AB ile görüşüyor ve Türkiye'ye yalan bir bölgede özel sanayi alanı projesi yapmak istiyor. Bizce Yunanistan'da yatırımın tam zamanı. Aslında iki tarafta da karşılıklı çok iyi yatırım fırsatları var."

Çin ve Hindistan gibi destinasyonlara ortak paket programlar düzenleyebileceklerini ifade eden Kefalogianni görüşmelere ve işbirliğine devam edeceklerini söyledi.

-Hatzidakis: “Birlikte hareket edelim”

Ekonomi Bakanı Kostis Hatzidakis de Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanabileceklerini söyledi. ‘Devlet sahadaysa özel sektör maç kazanamaz’ diyen TOBB Başkanı, Atina görüşmelerinde özelleştirme konusunun üzerinde durdu. Yunanistan Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Kostis Hacıdakıs'e bu hassasiyeti aktaran Hisarcıklıoğlu, "Devletin ekonomideki ağırlığını yüzde 50'nın altına indirdik. Eskiden her sey devletin tekelindeydi oysa sahibi olmayan bir isletme verimli olamaz. Yunanistan'da da devletin ekonomiden çekilmesi lazım. Devletin sahada olduğu bir maçı öze sektör asla kazanamaz. Bunun ne anlama geldiğim Türkiye'de gösterdik. Türkiye'de artık yatırımın büyüğünü özel sektör yapıyor" dedi.

Hatzidakis ise "Bu krizi aşmak için kararlılığın önemli olduğunu, reformlara açık olmak gerektiğini ve iş dünyası ile birlikte hareket etmek gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye ile ticaretimiz son 2 yılda yüzde 60 yükseldi. Bunu çok olumlu buluyoruz. Rifat Bey beni Çanakkale'de düzenleyeceği işbirliği toplantısına davet etti. Katılmayı çok arzu ediyorum" dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA