TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye-ABD ikili ticaret ilişkilerinde çok ciddi fırsatlar var


08.05.2012 / Ankara



Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu (EOK) 8. Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-ABD ikili ticaret ilişkilerinde çok ciddi bir potansiyel ve fırsat olduğuna inandığını belirtirken, “Bu fırsatın değerlendirilmesi için, orta ve uzun vadede yapısal adım ihtiyacı yanında, kısa dönemde de eğitim ve farkındalık artırıcı faaliyetlerle gelişme sağlayabiliriz. Karşılıklı yatırımlarda da ticarette olduğu gibi, ciddi fırsatlar var” diye konuştu.​ ​

 

Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu (EOK) 8. Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’un ev sahipliğinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik ve ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi, Enerji ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez ile işadamlarının katılımı ile TOBB Birlik aMerkezi’nde gerçekleştirildi.
 
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ABD Başkanı Obama’nın, Türkiye ziyareti münasebetiyle, ikili ilişkilere bakışını “model ortaklık” vizyonu ile açıkladığını hatırlatırken, “Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve ABD Dışişleri Bakanı Sayın Clinton’un ikili ilişkilerin iktisadi boyutuna verdiği önem artık bürokrasinin her kademesinde hissedilmeye başlandı. Bunun sonucu olarak da son yıllarda giderek daha fazla somut adım atılıyor. İş dünyası olarak atılan adımları daha fazla hissediyoruz.  Bugün yaklaşık 7 aylık bir aradan sonra, Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplantısını yeniden yapıyoruz. Bundan dolayı son derece mutluyuz. Zira, bu toplantıların sıkça yapılıyor olması, bizlere Türkiye-ABD ilişkilerinde ekonomik ve ticari boyutun önem kazandığını gösteriyor. İkili ilişkilerin gelişmesi çabalarına iktisadi unsurların da dahil edildiğini gösteriyor” diye konuştu.

-İlişkilerin iktisadi boyutu

Türkiye ABD ilişkilerinin iktisadi boyutunu, karşılıklı ticaret, karşılıklı yatırım, turizm, özellikle girişimcilik alanında olmak üzere, genel anlamda bir know-how transferi ve üçüncü ülkelerde işbirliği  çerçevesinde düşündüklerini belirten Hisarcıklıoğlu, çalışmaları da bu ana sütunlar üzerine inşa ettiklerini açıkladı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, karşılıklı ticaret konusunda, ticaret hacmi açısından 2011’de ciddi bir büyüme yakaladıklarını bildirirken, yaklaşık 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşıldığına ve ihracatta % 22, ithalatta da % 30’luk bir artış sağlandığına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, “Ancak,  ticaret hacminde, Türkiye olarak ABD’ye karşı açığımız giderek büyüyor. Toplam ihracatımız içinde ABD’ye olan ihracatımızın ağırlığı azalıyor. Bakın, 2001 yılında ABD’ye ihracatımızın toplam ihracatımız içindeki payı %11 civarındaydı. Oysa, 2011 yılı sonu itibariyle bu oran, maalesef % 3,4 düzeyine geriledi. Aradan geçen süre içinde Türkiye’nin ihracatı 30 milyar dolardan yaklaşık 135 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin ABD’deki yatırımları, ABD ekonomisi için küçük olabilir. Ancak, Türkiye için önemlidir. Bu yatırımların daha da artmasını bekliyoruz. ABD’nin Türkiye’deki toplam yatırımları 8 milyar dolar civarında. Yaklaşık 1200 civarında ABD firması Türkiye’de yatırım yapmış durumda. Ama, ABD’nin Türkiye’deki toplam yabancı yatırımlar içindeki payı maalesef % 5’ler düzeyinde” ifadesini kullandı.

- Türkiye’nin yatırım potansiyeli

Bununla birlikte, Türkiye’nin başta yenilenebilir enerji, ilaç sanayi ve emlak olmak üzere, ciddi bir yatırım potansiyeli olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, yeni teşvik sisteminin de, Türkiye’yi yatırım açısından daha da cazip hale getirdiğini vurguladı. Yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından, Türkiye’nin sürekli kendisini geliştirdiğine değinen TOBB Başkanı, mevcut faaliyetlere ilaveten, farkındalık çalışmalarını artırarak, ABD’den Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımların artırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye’nin turizm alanında ise, dünyanın en önemli 6 turizm destinasyonundan biri haline geldiği bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, “ABD’den Türkiye’ye gelen turist sayısı 2011’de yaklaşık 762 bine ulaştı. Bu rakam elbette önemlidir. Ancak, şunu vurgulamak gerekir ki, yaklaşık 8,5 milyon nüfuslu Avusturya’dan Türkiye’ye gelen yıllık turist sayısı neredeyse ABD’den gelen turist sayısıyla aynıdır. Karşılıklı olarak turist sayısını artıracak faaliyetler için işbirliğimizi daha da yoğunlaştırmalıyız” dedi.

-“PNB ve GEP’in ortağıyız”

Girişimcilik alanındaki işbirliği, ikili ilişkiler kadar, üçüncü ülkelerdeki işbirliğinin de yararlı bir alan oluşturduğunu ifade eden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

“Bu çerçevede, ABD Dışişleri Bakanlığının iki önemli programı olan ‘Yeni Başlangıçlar için Ortaklar – PNB ve Global Girişimcilik Programı – GEP’in Türkiye’deki ortağıyız. PNB çerçevesinde, girişimcilik, ekonomik fırsatlar, değişim ile bilim ve eğitim alanında somut projeler geliştirip uyguluyoruz. Bu çerçevede, Sayın Madeline Albright ile kurduğumuz çalışma ağına, Türkiye’den geniş bir grubu dahil ettik.

Projelerimizi, başarı hikayelerimizi, ABD Başkan Yardımcısı Sayın Biden ve Dışişleri Bakanı Sayın Clinton’a sunduk. PNB kapsamındaki diğer ülkelerle de deneyimlerimizi paylaşmaya devam ediyoruz. GEP çerçevesinde de somut projeler üzerinde çalışıyoruz.

TOBB bünyesinde kurduğumuz, kadın ve genç girişimciler kurullarımızın çalışmalarında GEP deneyimlerinden yararlanıyoruz. Aynı zamanda geçen yıl kurduğumuz “Girişim Sermayesi Sektör Meclisi”nin çalışmalarında da GEP’den yararlanıyoruz.

Bu çerçevede, bu ayın sonunda önde gelen Amerikan girişimci ve erken dönem yatırımcılardan oluşan büyük bir Girişimcilik Delegasyonu’nu Türkiye’ye getiriyoruz.

Aynı şekilde, geçen yıl Aralık ayında Türkiye’de düzenlenen 2’nci Küresel Girişimcilik Zirvesi’ne ciddi bir katkı sağladık. Organizasyondan, içeriğinin oluşturulmasına ve hatta katılımcıların belirlenmesine kadar birçok alanda Türkiye’nin bu başarılı organizasyonuna destek verdik.”

-Üçüncü ülkelerdeki işbirliği fırsatları

“Son olarak, üçüncü ülkelerdeki işbirliği imkanları hepimizi heyecanlandırıyor. Bugüne kadar, Irak ve Afganistan’da başarılı örnekler var. Bu örneklerin artırılması ve desteklenmesi gerekir.
Başta komşularımız olmak üzere, Balkanlar’da Kafkaslarda, Orta Asya’da ve Afrika’da birlikte çalışmak için önemli fırsatlar var.
Bu çerçevede, bölgemizdeki ülkelerin tamamını kapsayacak bir nitelikli sanayi bölgesi modelini geliştirmeye dönük önerimizi tekrarlamak isterim.
Bu konuda elde edeceğimiz başarı, Türkiye-ABD ikili ilişkilerine katkı sağlaması yanında, Türkiye’nin dönüştürücü rolünden Bölgemizdeki ülkelerin yararlanmasına katkı sağlayacaktır.

İlişkiler derinleştikçe, kapsamı genişledikçe daha somut işbirliği alanları ortaya çıkıyor. Toplumun daha geniş bir bölümünü kapsamaya başlıyor. Kısaca, Türkiye ile ABD iktisadi ilişkileri ihmal edilebilir olmaktan uzaklaşarak, iki ülke için de vazgeçilmez hale geliyor.

Biz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, Türkiye-ABD gündeminde, iktisadi konuların daima önemli bir yer işgal etmesini istiyoruz. Bunun için bugüne kadar olduğu gibi, bundan böyle de elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız.”

- ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fernandez

ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi, Enerji ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez ise konuşmasında TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na ev sahipliği için teşekkür ederken, Türkiye’nin kendileri için bir açılış kapısı olduğunu belirtti.

Balkanlarda, Ortadoğu’da ve benzer coğrafyalarda ticaret yapmak için Türkiye’ye ihtiyaç duyduklarından söz eden Fernandez,Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nun çok önemli bir potansiyeli bulunduğunu vurguladı.


Türkiye’nin özellikle altyapı ve haberleşme alanındaki fırsatlarını görmek istediklerini ifade eden Fernandez, Türkiye’nin yabancı yatırımcılarla ilgili stratejisini de yakından görmek ve öğrenmek istediklerini kaydetti. İki ülkenin 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştığını anlatan Konuk Müsteşar Yardımcısı, inovasyon üzerinde iki ülkenin de önemli durduğunu hatırlattı.

TOBB’un kendileri için vazgeçilmez bir ortak olduğunu bildiren Fernandez, “Bu yıl TOBB ile ilişkilerimiz açısından son derece verimli oldu” dedi.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA