03.05.2012 / Berlin Almanya
HABER FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Türkiye ile Almanya arasındaki tarihten gelen dostluğu, bazı hesaplar peşinde koşan siyasetçilerin engelleyemeyeceğini kaydetti.
Avrupa Birliği (AB) kurallarının, Türkiye olarak kendilerine yol haritası olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
''Bu kuralları yakalayıp uyguladığımız zaman, bizi ister AB'ye alın ister almayın. Zaten o zaman kim girmek isteyecek, kim istemeyecek belli olur. Almanya Türkiye'ye daha fazla mal satmak istiyor. Ben de almak istiyorum. Ama ben gelip mal satın alamıyorum. Almanya'dan daha fazla mal satın alabilmemiz için Türk işadamlarına uygulanan vizenin kaldırılması gerekiyor.''
Hisarcıklıoğlu, Alman işadamlarına hitaben de Türkiye'nin, Ortadoğu'dan Kuzey Afrika'ya kadar bölgeyi çok iyi tanıdığını ifade ederek, Türkiye'nin cesareti ve tecrübesi ile Alman sermayesinin birleşmesi sonucunda büyük işler yapılabileceğini kaydetti.
Dünyanın, ekonomik krizler nedeniyle büyük değişimler geçirdiğini ve bu bağlamda Avrupa'da 14 başbakan, Kuzey Afrika'da da 4 devlet başkanının görevden ayrılmak zorunda kaldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Buna karşın Türkiye, geçen yıl Çin'den sonra dünyada en fazla büyüyen ülke oldu. Bunda en büyük başarı Türk özel sektörüne aittir'' dedi.
-Türkiye ekonomisine hayranlık-
Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Peter Hintze de ''Türk ekonomisine Almanya'da hayranlık duyulduğunu'' söyledi.
Türkiye'nin, NATO'da sıkı bir müttefik olduğu gibi AB ve Almanya'nın da sıkı bir ticari ortağı olduğunu vurgulayan Hintze, Türkiye'nin geçen yıl yüzde 8 büyümesini ''fevkalade'' olarak nitelendirdi.
Hintze, Almanya'nın, Türkiye'den ithalatının iki katına çıktığına da değinerek, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin her geçen gün arttığını dile getirdi.
Almanya'daki 80 binin üzerindeki Türk girişimcinin Türkiye ile Almanya arasında köprü vazifesi gördüğüne dikkati çeken Hintze, bu bağlamda Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın
Berlin'e taşınmasını çok olumlu karşıladığını kaydetti.
Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Rainhardt Freiherr von Leoprechting de karar mekanizmalarına yakın olmak için odayı Berlin'e taşıma kararı aldıklarını belirterek, Köln'deki üyeler ve iş çevreleriyle sıkı ilişkiler sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti.
Leoprechting, halen gündemde olan iki ülke arasındaki vize muafiyeti konusunda bürokrasinin daha sık bir araya gelip toplantı yapmasını istediklerini de sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından yeni oda binasının açılışı yapıldı.