TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

​“Hepimizin yüreği daha güçlü bir Türkiye için atıyor”


28.04.2012 / İstanbul



​ Anayasa Vatandaş Toplantıları serisinde bu kez İstanbullular konuştu. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul’un tam bir Türkiye mozaiği olduğunu belirtirken, bu kentten çıkacak sonuçların büyük resmi görmek için önemli olduğunu söyledi. ​

 

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

 

Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen sivil toplum kuruluşlarının, TEPAV sekretaryasında düzenlediği geniş katılımlı “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın onüçüncü ve sonuncusu İstanbul’da gerçekleştirildi.

Ataköy Atletizm Salonu’nda yapılan toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP, CHP, MHP ve BDP’li üyeleri, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile rassal olarak belirlenen vatandaşlar katıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada daha önce yapılan 12 toplantıda yaklaşık 5.500 anayasa gönüllüsünün bir araya geldiğini ifade ederken, “Sizler gibi onlar da hiç tanımadıkları insanlarla, aynı masa etrafında toplandılar. Her biri kendi fikrini söyledi. Türkiye’nin meselelerini olgunca tartıştılar. Biz bu toplantılarda insanımızın gerçek ruhunu gördük. İnsanımızın büyük bir olgunlukla nasıl konuşabildiğini, konuştukça paylaşacak daha fazla şeyimizin olduğunu gördük” diye konuştu.

-“Görüşlerimiz farklı ama biraradayız”

Yeni bir anayasa için sivil toplum örgütlerinin, tek çatı altında toplandığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bu kuruluşların hepsinin fikirleri farklı, dünya görüşleri farklı, çıkarları farklı. Ama bu ülkenin geleceği için bir araya geldik. Tek ses, tek nefes olduk. Türkiye’yi il il birlikte dolaştık, aynı yola baş koyduk. Tek bir amaç için çalıştık. Şimdi hepimizin isteği aynı; bizlere yaraşır bir anayasa yapmak. Hepimizin yüreği, daha güçlü bir Türkiye için atıyor” dedi.

Mevcut sistemle ülkenin hedeflerinin uyuşmadığını bildiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Kaybedecek bir dakikamız bile yok. Mevcut sistem, bu milletin gerçek potansiyelini engelliyor. Çünkü Anayasa, her alanda önümüzü tıkıyor. Enerjimizin çoğunu kendi içimizdeki kavgalara harcıyoruz. Koşacak gücümüz varken, yürüyerek ilerliyoruz. Türkiye’yi yeniden bir dünya devi yapmak istiyoruz. Ama hayallerimiz bu kalıba sığmıyor. Yani bu elbise artık, bu bedene dar geliyor.

-Yeni anayasayı millet yazacak

Yeni anayasanın yazılması kadar, nasıl yazılacağı da önemli. Bugüne kadar yapılan hiçbir Anayasaya, milletin eli değmedi. Bugüne kadar millete hep, ‘siz bilmezsiniz’ dediler. Anayasalar, kapalı kapılar ardında uzmanlar yazdı, millet de uydu. Bugün durum farklı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, vatandaş kendi anayasasını kendi yapacak diyor. Bu sefer Anayasa’ya milletin eli değecek diyor. İşte bunun en somut göstergesi karşınızda: Anayasa için siyasetçilerimiz ve sivil toplum örgütleri ayağınıza geldi. Burada kavga yok, dışlama yok, ayrışma yok. Burada olgunca tartışma var, fikirleri özgürce ifade etmek var. Aynen böyle devam edin. Her konuda özgürce konuşun.  Hayalinizdeki ülke ne, çocuklarınızın nasıl bir ülkede büyümesini istiyorsunuz, hepsini anlatın. Hiç korkmayın, sesiniz duyulacak, fikirleriniz Meclis’te yankılanacak. Tüm fikirlerinizi toparlayıp, Meclis uzlaşma komisyonumuza teslim edeceğiz.

-TBMM Başkanı Çiçek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise, TBMM'de görev yapan insanlar olarak, vatandaşlar adına iş yaptıklarını, talimat verme ve tavsiyede bulunmanın vatandaşların hem hakkı, hem de yetkisi olduğunu söyledi.

Çiçek, 19 Ekim'den bu yana bu toplantılara katılarak, yeni anayasadan beklentileri öğrenmek için çalıştıklarını ifade ederek, ''Ne istiyorsanız, ne düşünüyorsanız, 1 Mayıs'tan itibaren yapacağımız çalışmalarda en belirleyici görüş, sizlerin teker teker ortaya koyduğunuz görüşlerdir'' dedi.

Yeni bir anayasa yapılması, Türkiye'nin kronik sorunlarının çözülmesi için yapılacaklara değinen Çiçek, şöyle konuştu:''Burada 22 çatı kuruluşu denildi. Bunlar içerisinde menfaat çatışması olanlar, aynı kulvarda birbiriyle yarışanlar var. İşçi temsilcileri, işveren temsilcileri, meslek temsilcileri burada. Türkiye'nin anayasa da yapacaksa, başka türlü sorunları da çözecekse sadece kürsünün arkasına geçip 'Bu ülkenin birliğe, beraberliğe ihtiyacı var ama dördü bir araya gelemez, beşi bir araya gelemez görüntüsünden kurtulması lazım. Eğer birlik, beraberlik olacaksa, sorun çözülecekse böyle bir tabloya ihtiyacı var. Bu tabloyu egemen kılamazsak zaten hiçbir şey yapılamaz, yerimizde sayarız. Siyaseti kör dövüş haline getiririz. Artık demokrasi adına da cumhuriyet adına da başka ülkelerden örnek vermek yerine kendi toplumumuzdan, kendi demokrasi tarihimizden güzel örnekler verme zamanı gelmiştir. Şu tabloyu dört yıl, beş yıl, sekiz yıl, on yıl değil, bir yıl Türkiye'de egemen kılabilsek şikayet ettiğimiz birçok sorunun ortadan kalktığını göreceksiniz.''

Cemil Çiçek, 2012 yılında bir anayasayı vatandaşlara armağan etmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, acıların yüzyılı olan geçen yüzyılda tüm dünya gibi Türkiye'nin de acılar çektiğini, ancak cumhuriyet ve demokrasi gibi iki büyük kazanım elde ettiğini söyledi.

Çiçek, 2012 Türkiye'sinde meclise, partilere ve kuruluşlara düşenin, cumhuriyeti ve demokrasiyi güçlendirerek, kurumsallaştırarak gelecek nesillere örnek bir Türkiye bırakmak olduğunu kaydetti.

Bunun yolunun da vatandaşların renklerini, kokularını, desenlerini, kültürünü, özünü, beklentilerini karşılayacak yepyeni ve çağdaş bir anayasadan geçtiğini belirten Çiçek, ''Bu, dört siyasi partimizin size borcudur. Bu dönemin parlamentosu olarak size borcumuzdur. Bizler borçluyuz, sizler de alacaklısınız. Alacağınızı iyi takip edin. Söz verip yarı yolda bırakmak, ortada bırakmak, bahane aramak yok. Ya yapacağız ya yapacağız. Siyasetin itibarı, siyaset kurumuna güven için, meclisimizin sorunların yegane ve tek temsilcisi olduğunu, sorunların ancak burada kalıcı çözüme kavuşacağını tüm dünyaya gösterebilmek adına bu taahhüdümüzü tüm dünyaya göstermeye mecburuz'' diye konuştu.

-Güç birliği mesajı

Konuşmalardan sonra, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP, CHP, MHP ve BDP’li üyeleri, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri el ele fotoğraf çektirerek, yeni bir anayasa için güç birliği mesajı verdiler.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA