TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Önümüzdeki dönem borsacılığın değeri artacak”


22.03.2012 / İstanbul



İTB’nin 2011 yılında en çok tescil ücreti ile stopaj ödeyen 20 firmaya ödüllerinin verilmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Önümüzdeki dönemde borsacılığın değeri artacaktır. Ancak borsacılık camiasının içine spekülatif maksatlı faaliyetlere izin vermemeliyiz. Finansal enstrümanlarla gıda fiyatlarını, emtia fiyatlarını bir yukarı, bir aşağı indirenlere müsaade edemeyiz. O zaman geçmişimize ihanet ederiz” dedi.​ ​

 

İstanbul Ticaret Borsası Meclis salonunda düzenlenen törene, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Deniz Ticaret Odası (İDTO) Başkan Yardımcısı Halim Mete, Türkiye TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı C. Tanıl Küçük, İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kaygusuz, İTB Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz ile İTB Meclis üyeleri ve çok sayıda iş insanı katıldı.

-“Dünyada üretim merkezlerinin yerleri değişiyor”

İTB’nin 2011 yılında en çok tescil ücreti ile stopaj ödeyen 20 firmaya ödüllerinin verilmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyada ilk borsacılığın Anadolu’da Kütahya’da yapılmaya başlandığını anımsatarak, bu geleneğin İTB tarafından devam ettirildiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu “Türkiye’de 110 ticaret borsası içinde en eskisi ve en güçlü olanı İTB’dir” diyerek, dünya nüfusunun her yıl bir Türkiye kadar arttığını, aynı zamanda dünyadaki üretim merkezlerinin de yerlerinin değiştiğini vurgulayarak şöyle konuştu: “Sadece son 10 yılda Asya ve Pasifik ülkelerinde az gelirli konumdan orta gelirli konuma geçen insan sayısı 1,5 milyara çıkmış bulunuyor. Yani eskiden tarlasından karnını doyuran insanlar artık tüketici konumuna geldi. Buna bağlı olarak, dünyada tüm ürünler de fiyat artışı 2002 den bu yana yüzde 30’lar düzeyinde gerçekleşti. Tarım ve hayvancılıkta ise fiyat artışı yüzde 300 düzeyinde gerçeklemiştir. Bu açıdan Türkiye’nin durumuna bakarsak, ekilebilir arazı büyüklüğü bakımından dünyada ilk 10 içindeyiz, dünya tarım ve hayvancılığından aldığımız payda da dünya 7’ncisiyiz. Dünya nüfus artışına bağlı olarak ve insanlar zenginleştikçe iki önemli unsur ortaya çıkıyor. Bunlardan biri enerji, diğeri de gıda. Önümüzdeki dönemde en büyük avantajımız bu. Ekilebilir arazi büyüklüğü açısından dünyada 9’uncu sıradayız. Eğer aklımızı kullanır ve imkânları birleştirebilirsek önümüzdeki dönemde hem kendimizi, hem de dünyadaki 2 milyar kişiyi besleyebilecek üretime ulaşabiliriz. Türkiye’nin en büyük avantajı bulunduğu coğrafya artı tarım ve hayvancılık.”

-“Önümüzdeki dönemde borsacılığın değeri artacak”

Eskiden tarım ve hayvancılığın sadece karın doyurmak için, bugün ise para kazanmak için yapıldığını ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İTB üyelerine şöyle seslendi: “Başka yerlerdeki parlaklığa kanıp gitmeyin. Tarım ve hayvancılık önümüzdeki dönemde hem kendimiz, hem de çocuklarımız için büyük bir avantaj olacak. Önümüzdeki dönemde borsacılığın değeri artacaktır. Ancak borsacılık camiasının içine spekülatif maksatlı faaliyetlere izin vermemeliyiz. Finansal enstrümanlarla gıda fiyatlarını, emtia fiyatlarını bir yukarı, bir aşağı indirenlere müsaade edemeyiz. O zaman geçmişimize ihanet ederiz.”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, insanın en hayırlısının birine iş ve aş veren olduğunu vurgulayarak, “Olmayan bir para ile olmayan bir malın alınıp satılması bize uygun değildir” dedi.

Batı’ya göre Türkiye’de borsacılık açısından iki eksik enstrüman bulunduğunu, bunlardan birinin Lisanslı Depoculuk, diğerinin de Ürün İhtisas Borsacılığı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Bunları ülkemizde gelişmesi için çok çaba sarf ediyoruz ancak klasik bürokratik, devletçi anlayışı bir türlü aşamıyoruz” ifadesini kullandı.

-“Türkiye’nin gündemi belli”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde odaklanması gereken gündemin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek olduğunu belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: “Aslında gündemimiz belli. 2002 yılında TOBB Genel Kurulu’nda kendimize hedef koymuş, ‘Türkiye dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girecek’ demiştik. Yani bugün kişi başına düşen gelirin 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkmasıdır hedef. Bizim tek bir mücadelemiz var Türkiye’nin zenginliği. Türk özel sektöründe 1 milyon 420 bin işletme var ve hepsi tek tek madalyayı hak ediyor. Dünyada iş yapma kolaylığı endeksinde 65’inciyiz, aynı zamanda dünyanın 17’nci büyük ekonomisiyiz. 2011 yılının ilk 9 ayı içinde büyümede dünya şampiyonuyuz. Türk özel sektörü müthiş bir başarı yazmıştır. Allah bize müthiş bir girişimci ruh vermiş. 30 sene önce 3 milyar dolar ihracat yapan, bunun da yüzde 90’ı tarım ürünüyken, bugün 135 milyar dolar ihracat yapan, bunun yüzde 92’si sanayi malı satan bir Türkiye konumuna geldik. İşte bu sizin başarı hikâyeniz. Bu kadar büyük başarı hikâyesi yazan topluluğun başkanı olmak bana her zaman büyük onur ve gurur veriyor” dedi.

Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmesi için Türkiye’nin önündeki yapısal reformları gerçekleştirmek zorunda olduğunu dile getiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Başta da yeni bir anayasa gerekiyor. TOBB olarak Türk iş dünyasının önümüzdeki dönemde önünün açılması için bütün Türkiye’de vatandaşlar ne düşünüyor diye toplantılar gerçekleştiriyor, sizin ve vatandaşın düşüncelerini TBMM anayasayı yazacak olanlara iletmek istiyoruz. TBMM -Başkanı ve Meclis’te grubu bulunan 4 siyasi parti bu platformu bize açtı.  Buna da hepimizin katkı sağlaması gerekiyor.

-“İstanbul’u yaşatanlar”

Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasına girmesi için İstanbul Ticaret Borsamıza, İstanbul Ticaret Odamıza, İstanbul Sanayi Odamıza, İstanbul Deniz Ticaret Odamıza büyük görev düşüyor. Toplan GSMH’nın dörtte biri İstanbul’da üretiliyor. Onun için siz çok önemlisiniz. Sizin sorumluluğunuz sadece kendinize, ailenize değil. 74 milyonluk Türkiye’yedir. TOBB’un başarısı tek başına Hisarcıklıoğlu’nun başarısı değil. Kuş alayı ile uçar, tek başına kuş uçmaz. Bir araya geldiğiniz zaman rahmeti ve bereketi görürsünüz. Bir araya gelmeyi bileceksiniz. Nasıl camia olarak birlik ve beraberlik noktasında bir sıkıntımız yoksa İstanbul bir ve beraber olacak. İstanbul zengin olacak ki Türkiye zengin olsun. Sakın hatasız insan aramayın, Allah yaratırken hepimizi hatalı yaratmış. Mükemmel insan olmanın yolu birbirimizi sevmekten geçiyor. Siz birbirinizi sevin ki, o sevgi halkaları Anadolu’ya kadar gelsin. Birbirinize sımsıkı tunun, siz ne kadar güçlüyseniz biz de o kadar güçlüyüz.

Burada ödül alacak iş insanlarını kutluyorum, İstanbul Ticaret Borsası’na da bu organizasyonu için teşekkür ediyorum.”

-İTB Başkanı Sümer: “Türk özel sektörünün yeri belli”

 İTB Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Sümer ödül törenindeki konuşmasına, Türkiye ekonomisini güçlü kılan ve İstanbul’u yaşatan firmalara gösterdikleri performanstan dolayı kutlayarak başladı. Sümer, dünya ekonomisi içinde yeri iyice belirginleşen Türk özel sektörünün her geçen gün daha çok büyüyeceğini vurgulayarak, “Dünyada güç artık yalnızca zenginleşme ile değil, markalaşma ve bilgi ile kazanılmaktadır. Dünya çapında yatırımlar kadar, ülkemizin ve ülkemize ait marka ve değerlerimizin tanıtımı, dünya çapında benimsetilmesi için ciddi yatırımlar, planlamalar yapılmaktadır. 2020 Olimpiyatları için İstanbul’un adaylığı ilan edildi ve şansımızın yüksek olduğu söyleniyor. Böyle bir organizasyonun ülkemize kazandırılması için herkesin el ele vermesi gerektiğini düşünüyorum. Burada bulunan birbirinden kıymetli firmalarımızın, başta bizler olmak üzere kurum ve kuruluşlarımızın bu sürece katkıda bulunmaları için planlama yapmaları bence bir görevdir. Bu organizasyonu ülkemize getirelim bu organizasyonun nimetlerinden biz de yararlanalım” ifadesini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Borsalar Konseyi Başkanı ve İTB Onursal Başkanı Nejat Ekrem Basmacı, TOBB Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Halim Mete, C. Tanıl Küçük, Murat Yalçıntaş, İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar ve İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kaygusuz tarafından, borsada 2011 yılında en çok tescil ücreti ve stopaj ödeyen 20 firmaya ödülleri verildi.

İTB Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz ile İTB Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Sümer, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na günün anısına Necip Fazıl Kısakürek’in “Utansın” şiiri ile çini işlemeli bir tablo hediye etti. Ayrıca TOBB Borsalar Konseyi Başkanı ve İTB Onursal Başkanı Nejat Ekrem Basmacı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na İstanbul’un simgelerini içeren çini işlemeli bir tablo verdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA