16.02.2012 / Tiflis Gürcistan
TOBB-DEİK tarafından organize edilen Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan İş Forumu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev ve Gürcistan Ekonomi Bakanı Vera Kobaliya’nın da katılımıyla Gürcistan’ın başkenti Tiftis’te gerçekleştirildi.
Forumun açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 3 ülkenin zenginliklerini fırsata çevirmenin tam zamanı olduğunu kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, 2023'de Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağını vurgulayarak, ''500 milyar dolar ihracat yapıp, 500 milyar dolar ithalat yapacağız. Bunu ancak çevremizdeki ülkelerle birlikte yapabiliriz. Gelin hep birlikte kazanalım. ABD toplam ticaretinin yüzde 30'unu iki komşusuyla yapıyor. Çin, ticaretinin yüzde 40'ını komşularıyla yapıyor. AB ticaretinin yüzde 70'ini komşularıyla yapıyor. Komşularıyla beraber olursa ticaret hep birlikte kazanılır. Onun için ticaretin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.''
Hisarcıklıoğlu, halkların zenginleşmesi için ticaretin artırılması gerektiğini aktardı.
Gürcistan ile serbest giriş olduğuna dikkati çekerek, ''Aynı konseptin içinde Azeri kardeşlerimizi de görmek istiyoruz. Kardeş kardeşin evine vize ile müsaade ile gider mi? Hepimiz kardeşiz. Kardeşsek rahatlıkla gidip gelebilmeliyiz'' dedi.
-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, Kars'tan Ardahan'a gider gibi kimlik kartıyla Türkiye'den nasıl Gürcistan'a gidiliyorsa, Bakü'ye de gidilmesini ve oradan gelinmesini çok kısa sürede sağlayacaklarını belirterek, ''Biz buna inanıyor ve bekliyoruz. Rusya ile bile vizeleri kaldırdık, şu anda 62 ülke ile vizeleri kaldırdık. Azerbaycan ile bu sorunun devam etmesini izah etmekte zorluk çekiyoruz Şahin (Azerbaycan Ekonomi Bakanı) kardeşim'' dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, burada önemli ve tarihi bir toplantının gerçekleştirildiğini vurguladı.
Bir tarafının Gürcü olduğunu, ''Çırpınırdı Karadeniz'i'' Azeri kardeşleriyle çokça söylediklerini anlatan Çağlayan, ''Ve şimdi başka bir ortamda bu birlikteliği biraraya getiriyoruz'' dedi.
Çağlayan, 3 ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeterli olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:
''Biz 3 denizi biraya getiriyoruz. Tarihi İpek Yolu üzerinde bu 3 ülke neden daha fazla işbirliği yapmasın? Bunun ilk adımını burada birlikte atıyoruz. Ortak bir serbest ticaret alanı oluşturulmasına vesile olacağız. Azerbaycan ve Gürcistan kuruluşlarından kısa süre geçmesine rağmen, çok büyük başarılar elde etti. Türkiye artık komşularıyla ticaretini artırmak istiyor. Ürünlerimizin gümrüksüz gidip gelmesini, olabildiğince herşeyin libere edilmesini istiyoruz. İşadamlarının karşılaştığı tüm problemlerin kaldırılması gerekiyor. İnsan, ticaretin en iyisini komşusuyla yapar. Dünya ticaretinin yüzde 25'i komşularla yapılıyor.''
Çağlayan, 3 bakanın da işadamlarımızın önündeki engellerin kaldırılması, karşılıklı ticaretin artırılması gayreti içinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Kars'tan Ardahan'a gider gibi kimlik kartıyla Türkiye'den nasıl Gürcistan'a gidiliyorsa Bakü'ye de gidilmesini ve oradan gelinmesini çok kısa sürede sağlayacağız. Biz buna inanıyor ve bekliyoruz. Rusya ile bile vizeleri kaldırdık, şu anda 62 ülke ile vizeleri kaldırdık. Azerbaycan ile bu sorunun devam etmesini izah etmekte zorluk çekiyoruz Şahin kardeşim. İşadamlarımız artık vize kapısında beklemesin. İkinci toplantıyı mayıs ayında inşallah Kars'ta yapacağız, üçüncüsünü de ağustos ayında Azerbaycan'da çok özel bir yerde yapacağız.''
Çağlayan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını 2014 yılına kadar bitirmeyi hedeflediklerini, bunun bir ucunu da Nahçıvan'a bağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
Çağlayan ayrıca, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'ye Somali'de 3 Türk vatandaşının kurtarılmasına katkısı nedeniyle de teşekkür etti.
-Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev
Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev de konuşmasında, Türkiye ile Azerbaycan'ın iki millet bir devlet olduğunu anımsattı.
Mustafayev, Bakü Tiflis Kars demiryolu projesinin kendileri için önemli olduğunu vurgulayarak, ''Ulaşım alanında ilişkilerimiz çok yüksek düzeyde. Bu demiryolunun ileride Nahçivan'a da ulaşmasını istiyoruz. Böylece Nahçıvan ile de demiryolu bağlantımız olacak'' dedi.
Üç ülke arasında karayolu bağlantısının sağlanması için buradaki yolların uluslararası standartlara kavuşturulduğunu belirten Mustafayev, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için ülkelerinde fabrikaların da revize edildiğini söyledi.
Mustafayev, Gürcistan ile 90, Türkiye ile 150 işbirliği anlaşması olduğunu bu anlaşmaların ülkeler arasında ekonomik ilişkilerin güçlenmesini sağladığını ifade ederek, ''Bazı küçük sorunlar var ama bunlar da çözülmeyecek sorunlar değil. Bunları da her geçen yıl çözüyoruz'' diye konuştu.
Mustafayev, hükümetlerinin Azeri şirketleri komşu ve dost ülkelere yatırım yapmaya çağırdığını aynı zamanda yatırımlarını desteklediğini de bildirdi.
Azeri bakan, 967 Azeri şirketin Türkiye'ye yatırım yaptığını, yatırımların 4,15 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve giderek artacağını da söyledi. Mustafayev, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin hızla geliştiğini, Azerbaycan'a giren 3 tırdan ikisinin Türkiye plakalı olduğuna da dikkati çekti.
- Gürcistan Ekonomi Bakanı Vera Kobaliya
Gürcistan Ekonomi Bakanı Vera Kobaliya ise 3 ülke arasındaki çok iyi ekonomik ilişkileri olduğunu, burada salonun dolu olmasının bunun göstergesi olduğuna işaret etti.
Dünyadaki ekonomik krize rağmen, kendi aralarındaki ekonomik ilişkilerin aksamadığını ifade eden Kobaliya, 3 ülkenin Bakü Tiflis Ceyhan, Bakü Tiflis Erzurum gibi projeler gerçekleştiğini, şimdi de Bakü Tiflis Kars demiryolu projesini gerçekleştirme aşamasında olduklarını anlattı.
Daha sonra MİMSAN ve Gürcistan Sanayi Grubu arasındaki kömür termik santrali inşası sözleşmesi Bakan Çağlayan'ın himayesinde imzalandı. Çağlayan ardından, Saakaşvili ile görüşmeye geçti.