08.02.2012 / İstanbul
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU EĞİTİM VE TANITIM VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
Toplantı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Yeni TTK’nın yürürlük tarihi yaklaştıkça ilginin giderek arttığını ifade ederek, “Biz bilgilendirme çalışmalarımıza aslında Nisan ayında başlamıştık. Deloitte ile Anadolu’nun dört bir yanında 7 bölgede toplantılar gerçekleştirdik. O toplantılara maalesef iş dünyasından katılım sınırlıydı. Sadece mali müşavirler katılıyordu. Ama bugün maşallah katılım çok iyi” dedi.
Tanıtım toplantılarının 13 ilde daha yapılacağını anlatan TOBB Başkanı, “İş dünyasına kanunu anlatacağız, onların görüşlerini toparlayarak Bakanımıza sunacağız. Bakanlığımız ile başlattığımız yeni toplantılar serisine Turkcell de destek veriyor. 81 ilden bilgisayar başına geçenler, bu toplantıyı canlı izleyebiliyor. Turkcell’e de teşekkürü bir borç biliyorum” şeklinde konuştu.
-Yeni TTK bir devrimdir
“Yeni Türk Ticaret Kanunu, Türkiye’nin iktisadi tarihine yazılacak bir devrimdir” diyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Ancak, bazı rötuşlara ihtiyaç var. TOBB yeni ticaret kanununu istemiyor diyenlere de hayretle şaşırıyorum. Bu kanuna emeği geçen, yasalaşma sürecinde çaba gösteren herkes çok iyi bilir ki bu kanuna en fazla destek veren kurum TOBB’dur. Yasalaşması için partiler arasında mekik dokuyan da benim.
10 yıla yakın bir süredir Meclis’te bekleyen kanunun yasalaşması için TÜSİAD, MÜSİAD ve TİSK ile birlikte Başbakanımızı, o zamanki CHP Lideri Sayın Baykal’ı ve MHP lideri Sayın Bahçeli’yi ziyaret etmiştik. Yeni TTK’nun Kanunun mutabakatla yasalaşması için ricacı olmuştuk. Bu ziyaretleri 29 Mart 2010’da yapmıştık.
Yıl sonuna doğru da siyasi partilerin mutabakatıyla komisyon çalışmaları başladı ve Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu yasalaştı. O günkü mutabakat çağrımıza kulak veren, Sayın Başbakanımız başta olmak üzere tüm siyasi parti liderlerine ve emeği geçen Bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Bizim çabalarımızın 1535 maddelik ticaret kanununun kısa sürede yasalaşması açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum”.
-Neden destek verdik
Krizin ardından küresel ekonominin yeniden yapılandığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Yeni ortama uyum sağlayan ülkeler daha hızlı büyüyor, daha fazla zenginleşiyor. Yani ciddi bir fırsat var. Ama, bizde 1950 model bir ticaret kanunu var. Bu yasayla sol şeride geçersek yolda kalırız diye düşündük. Bu nedenle yasaya destek verdik. Tüm dünyayla rekabet eden, 200 ülkeye 135 milyar dolar mal satan Türk girişimcilerinin önü açılsın diye bu yasaya destek verdik. Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yatırımcı korkmadan gelsin, Türkiye’de üretim yapsın, istihdam sağlasın diye bu yasaya destek verdik” dedi.
- “Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ticari yaşama dikilen elbise şık ve moderndir”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk girişimcisinin artık önünün açık olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Rakipleriyle eşit şartlarda rekabet edecek, fırsatlardan faydalanacak bir yasal çerçevemiz var. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ticari yaşama dikilen elbise şık ve moderndir. Ancak bazı noktalar ticari yaşamın gerçeklerine uymuyor. İş dünyasının görüşleri dikkate alınarak, bu elbisedeki potlukları toparlamamız gerekiyor.
Peki, bu kanuna ilişkin hiç mi çekincemiz yok. Tabiî ki var, dün de vardı, bugün de var. Bunları Meclis süreçlerinde dile getirdik. Uygulamaya ve uyum sürecine ilişkin muğlaklıklar olduğunu belirttik. O gün hükümetimizden ve muhalefet partilerinden bir söz aldık. Uzun bir yürürlük süresi olsun dediler. Siz bu süreçte iş dünyasına yasayı anlatın, itirazları, çekinceleri getirin, rötuşları yürürlüğe girmeden önce yapalım dediler. Biz de peki dedik. Yasayı şimdi sizlere anlatmıyoruz. Yasayı sizlere anlatmaya geçen yıl Nisan ayında başladık. Şimdi ikincil mevzuat tamamlanırken, sizlere bir tur daha yasayı, yasanın getirdiklerini anlatacağız”.
- “İtirazlarınız, çekinceleriniz varsa bize bildirin”
“Sabah 8’de dükkanını açan gece 10’da evine giden tacirler olarak, sizin yorumlarınızı almaya geldik” diyen Hisarcıklıoğlu, “Yasanın şirketleri ilgilendiren maddelerini 93 sayfada özetleyip web sitemize koyduk. Ayrıca “Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Şirketim” yayınını tüm Türkiye’de Oda ve Borsalarımız vasıtasıyla dağıttık. Şirketlerimizin, yeni Ticaret Kanunu'na, ne ölçüde hazır olduklarını saptamak üzere Deloitte ile ‘TTKMETRE’ isimli bir anket de hazırladık. 6 ana konu başlığı altında 44 soru var. Bu anketteki soruları cevaplandıran firmalar, yeni düzenlemeler ne kadar hazır olduklarını görebilecekler.
Sizden ricam bugün anlatılanları iyi dinleyin. Raporlarımızı okuyun, TTKMETRE’yi şirketinize uygulayın. Sonra da itirazlarınız, çekinceleriniz varsa bize bildirin. Biz de Nisan sonuna kadar bu itirazlarınızı toplayıp Sayın Bakanımız başta olmak üzere ilgili yetkililere aktaracağız. Onlar da inanıyoruz ki gerekeni yapacaktır” şeklinde konuştu.
-Yasa Temmuz’da yürürlüğe girmeli
Yasanın Temmuz’da yürürlüğe girmesi için çalıştıklarını belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Tüm bu çabalarımız yasanın planlandığı gibi Temmuz ayında yürürlüğe girmesi içindir. Yasadaki muğlaklıklar, uygulamadaki olası aksaklıklar ortadan kalkacak ki yasa hepimizin içine sinsin. Bizim amacımız yasanın dayandığı şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi temel ilkelere dokunmadan, uyumu kolaylaştıracak rötuşları yapmaktır. Kanunda yer alan muğlak, istisna ve muafiyetleri kesinleştirmek, iş dünyasının sağlıklı işleyişi açısından önemlidir” dedi.
-“Türkiye, bu reformlar sayesinde 2023 hedeflerine ulaşacaktır”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Çek kanunundan hapis cezasını kaldırdık. Ekonomik suça, ekonomik ceza ilkesini benimsedik. Niye TTK’da hapis cezaları var diyoruz? Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu yeni kuruldu. Daha teşkilatlanmasını tamamlamadı. Küçük şirketler için raporlama standartları, denetim esasları nasıl belirlenecek diyoruz? Şeffaflık ile ticari sır arasındaki, hesap verilebilirlik ile ilave kağıt yükü arasındaki çizgi bazı yerlerde yanlış mı çizildi acaba diyoruz?
Bunları da siz iş dünyası temsilcilerimize soruyoruz. Sizden gelecek cevaplarla değişiklik ihtiyaçları belirlenecek. Bunları da kısa sürede yapabileceğimize inanıyorum. Bunun için tek bir şeye ihtiyacımız var. Birbirimizi dinlememiz lazım. Diyaloga açık olmalı, tacirin-sanayicinin sesine kulak vermeliyiz. Çünkü Türkiye’yi ileriye götürecek olan bu salondakilerin gücüdür. Bu salondaki işadamları, işkadınları üretemezse, istihdam sağlayamazsa Türkiye önüne çıkan fırsatları kaçırır.
Ben kuralı koyarım, kimin nasıl uyum sağlayacağı benim işim değil demek yanlıştır. Bugünkü başarımız ortak akılla oldu. Konuşmamın başında söylediğim gibi yeni TTK bir devrimdir. Uygulamaya sağlıklı bir şekilde geçtiğimizde Türkiye’nin önü açılacaktır. Türkiye, bu reformlar sayesinde 2023 hedeflerine ulaşacaktır”.
- Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, bu toplantıların son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, Yeni Ticaret Kanununun 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe gireceğini hatırlattı.
Yazıcı, 55 yıldır uygulanan bir kanunun yürürlükten kalkarak yeni bir kanunun yürürlüğe gireceğini dile getirerek, kanundaki madde sayısının 1535 olduğunu anlattı.
Dünyanın değiştiğine dikkati çeken Yazıcı, 1957'den bu yana insan hayatına birçok şeyin girdiğini, insanın uzaya gittiğini, elektronik aygıtların hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini, internetin adeta zorunlu bir malzeme gibi hayatın her alanına hakim durumda olduğunu anımsattı.
Yazıcı konuşmasına şu şekilde devam etti: ''Geçen yıl Türkiye internet üzerinden sürdürdüğü ticaret hacmi 20 milyar TL'ye ulaşmış bir ülke. Çok güçlü bir şekilde üretenler ürettiklerini satmakta, üreticiler daha kaliteli ürün üretme peşinde. Kim daha fazla üretirse elbette ki o, ekonomik güç bakamından daha avantajlı duruma geliyor. Bunu da ticari hayatın aktörleri, tüccarlar, sanayiciler yapacak. Bunu gerçekleştirmenin yolu da sermaye şirketleri. Şirketler büyüyor. Bu büyüyen devleşen şirketleri var eden faktörler neler- Bu hayatın içinde yer alan hiç kimse 'ben daha fazla satayım, benim malım satılsın' deme lüksüne sahip değil. Dolayısıyla yapılan ticari hayatın aktörlerinin rekabet gücünü artırmak, bunların sermaye şikayet yapılarını güçlendirmek ve şeffaflığı sağlamak. Bilinir olmak güven verir. Bilmezseniz kaygı duyarsınız. İşte Yeni Ticaret Kanunu özetlemeye çalıştığım ve konuşmamda negatif olarak ifade ettiğim sorunları ortadan kaldırmayı hedeflemiş bir kanun. 11 yıl üzerinde çalışılmış. Bu kanunda 40 dolayında uzman çalışmayı sürdürüyor. Bu toplantıları 13 ilde TOBB ile birlikte gerçekleştireceğiz. Bu toplantıların da bir kısmına katılacağım. Değişimler karşısında sabırlı olmak ve kararı bir duruş sergilemek lazım. Ne getirdiğini ne götürdüğünü bilmeden '1 Temmuz'dan itibaren perişan olduk, battık, hapse gireceğiz' bu tür kaygılara kapılmaya hiç gerek yok. Çünkü bizim hedefimiz Türk tüccarının, sanayicisinin rekabet gücünü artırmak. Bir taraftan da tüketiciyi korumak. Şirket yönetimlerini şeffaf hale getirmek. Denetimleri göstermelik olmaktan çıkarmak, ölçülebilir, kontrol edilebilir, hesap verilebilir bir hale getirmek. Ticaret kanunun dayandığı temel kolonlardan bazıları bunlardır.''
Bakan Yazıcı, bu kanunun 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe gireceğinden kimsenin kuşkusu olmadığını belirterek, kanun tasarısı çalışmalarında ticari hayatın tüm aktörlerinin katkı sağlayacakları ortamların oluşturulduğu kanısında olduğunu kaydetti.
Bu kanuna karşı biraz şiddetli olarak düzenlenen eleştiri kampanyalarını çok doğru bulmadığını söyleyen Yazıcı, ''Herkes konuşsun, söylesin, ama bu kanunun temel hedeflerini de bu arada ortaya koymalıyız. İşte bu toplantıların bir amacı da bu'' dedi.
Salonu dolduranların korktuğu için değil bilgilenmek için geldiklerini düşündüğünü dile getiren Yazıcı, burada korkulacak hiçbir şeyin olmadığını belirtti.
-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız da, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu Türkiye'nin ticari alandaki rönesansı olarak da nitelenebileceğini söyledi.
Altunyaldız, kanunların toplumların ihtiyaçları olduğu zaman ortaya çıktığına dikkati çekerek, bu kanun ile özellikle ticari hayatta şeffaflık istediklerini, bu çerçevede bu söylemlerin altını dolduran bir kanun olduğunu dile getirdi.
Değişim süreçlerinin sancılı olduğunu ifade eden Altunyaldız, ancak bunların da yapılması gerektiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Anlam Altay ve Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Sait Gözüm birer sunum yaptılar.
Toplantının son bölümünde ise TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete’nin moderatörlüğünde, İç Ticaret Genel Müdür V. İsmail Yücel, Gökhan Alpman ve Dr. Anlam Altay’ın katılımıyla Şirketler İçin Yol Haritası paneli gerçekleştirildi.