TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu’ndan önemli uyarılar


27.01.2012 / İstanbul



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasını yakından ilgilendiren Türk Ticaret Kanunu, Çek Yasası ve SPK tebliğine ilişkin uyarılar yaptı. ​ ​

 

-“Değişecek 50 madde var”

"Sabah dükkanı açmaktan, kapanana kadar hayatımızı değiştirecek nitelikte düzenlemeler var" sözleriyle tarif ettiği Türk Ticaret Kanunu’nu (TTK) değerlendiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: "TTK'nın hazırlanması safhasında TOBB olarak destek verdik. Özü itibariyle devrim niteliğinde bir düzenlemeydi. Ancak, karşı olduğumuz, ticaret hayatına zarar verecek maddeler vardı. Bunları söyledik. TOBB olarak ilk günden uyardık. Bize, 'Şimdi çıkaralım ama bir yıllık uygulama süresi koyalım. Bu sürede tartışılsın. Hata ve noksan gördüğünüz noktaları yasa yürürlüğe girmeden düzeltelim' dediler. Biz de, TOBB olarak Deloitte Türkiye ile çeşitli bilgilendirme toplantıları düzenledik. Ancak şurası var ki, işadamları yeterli ilgiyi göstermedi. Düzenlediğimiz toplantılara, çoğunlukla serbest mali müşavirler ve muhasebeciler geldi. Ne zaman ki hapis cezası konuşuldu, herkes panik içinde uyandı. Biz de iş insanlarımıza '6 aydır tartışıyoruz, neredesiniz' diyoruz. Ancak, durum da ortada. İş hayatını kilitleyecek bir düzenleme doğru olmaz. Çünkü, sabah dükkanı açtıktan kapatana kadar hayatımızı değiştirecek nitelikte bir düzenleme. Bu nedenle yasanın getireceği bazı sorunların iş dünyası ile birlikte ele alınması için Nisan ayına kadar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve TURMOB ile bölgelerde toplantılar yapacağız" diye konuştu.

Yeni TTK’ya ilişkin düzenlemede, mutlaka bazı değişikliklerin olacağına inandığını vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Elini taşın altına koyanlar bunu değiştirecektir. Bizim için ancak, Kuran-ı Kerim değiştirilemez. Bugün sıkıntılar ifade edildiğinde, bir işyeri sahibi olmayan kişiler, 'maddeleri değiştiremeyiz' diyor. Bu doğru değil. Bunu diyemezsiniz. İttifak içinde tartışılırsa, 50 kadar madde var. Kanunun 1500 maddesinin hepsi değişsin demiyoruz. Ama bu 50 kadar madde tartışılıp, düzenleme yapılabilir ve yapılmalıdır. Örneğin, şirketlerin bilançolarının internette yayımlanmasının ne getirip ne götüreceği gibi. Bu süreçte, Türk iş dünyası kendilerini nelerin etkileyeceğini görmeli ve düzeltilmesi için destek vermeli" açıklamasında bulundu. 

- “Hapis cezasının kalkması ticareti daraltacak bir uygulamaya dönüşebilir”

TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanan yeni çek yasasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Biz de ekonomik suça, ekonomik cezadan yanayız. Ancak burada dikkat edilmesi gereken hususlar var. Çek, Türkiye'de dünyadan farklı biçimde vadeli bir ödeme aracı olarak kullanılıyor. Piyasada çarkın dönmesi için önemli bir unsur. Belki de sadece biz, çeki nakit aracı olarak değil vadeli ödeme aracı haline getirdik. Senet ve çekin yanı sıra doğrudan borçlanma sistemi ve sigorta sistemi de olmalı. Dünyada bu var. Ticaretin bir risk olduğu doğru. Ancak bu enstrümanları sisteme sokmadan sadece çek ile ilgilenmesi yanlıştır” dedi.

Çekin şu an bir itibarı var diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Türk Ticaret Kanunu'nda, işadamlarının 'hapis' cezasını fark edince uyanıp, karşı çıkmaya başlamaları önemli bir gösterge. Çekte de benzer bir durum söz konusu. Bugün çek de, 'hapis cezası var' korkusuyla düzgün bir ödeme aracı olarak görünüyor. Şimdi hapsi kaldırdığınız zaman, sadece ekonomik suçun cezası ekonomik olur dediğiniz zaman, bu itibarı zedelemiş olursunuz" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, bu süreçte ne yapılması gerektiğine ilişkin olarak "Biz diyoruz ki, hapis cezasını kaldırıyorsunuz. Biz de tüccar olarak bir yerde vadeli satışla beraber karşımızdakine kredi açmış oluyoruz. Biz de kredi açıyorsak, kredi açan müesseseler karşısındakinin ne kadar kredi borcu var, ne kadar karşılıksız çeki-senedi var görüyorsa, bizim gibi kurumlar da görebilmeliler" dedi.

Bankaların kredi açtıkları müesseselerin borcunu izleyebildiği gibi tüccarların da izleyebilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Risk Santralizasyonu Sisteminin kontrolü Bankalar Birliği'ne verildi. Vadeli çek alındığında firmanın çek ödemeleri konusunda bilgilerin bilinmesi lazım. TOBB'da ve Bankalar Birliği'nde bu bilgiler olacak. Çeki alan firma, şifre ile girip çeki veren kişi ile ilgili bilgilere ulaşacak ve vadeli çek ile mal verip vermeyeceğine karar verecek. Ancak Bankalar Birliği şu anda bunu uygulamıyor. Bunlar sisteme katılsın, eş zamanlı olarak da çekte hapis kalksın diyoruz. Aksi takdirde, hapis cezasının kalkması ticareti daraltacak bir uygulamaya dönüşebilir" ifadesini kullandı. 

- “SPK bizimle tartışmalı”

SPK'nın halka açık şirketler için yayımladığı tebliğin özüne karşı olmadıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, "TOBB, bağımsız denetime karşı değil. Ancak, şurası açık ki, bizi etkileyecek bir düzenlemeye gidilirken, bizim görüşümüz alınmadı. SPK ve İMKB bugün Anadolu'daki şirketlerin kurumsallaşmasını isterken, yayımladığı tebliğ ile ilgili olarak 'fikrin nedir' diye bizlere bir sorması gerekirdi" diye konuştu.

Konuyu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile de konuştuklarını belirten Hisarcıklıoğlu, Babacan'ın "SPK bağımsız bir kuruldur. SPK ve TOBB bir araya gelerek düzeltmesi lazım" dediğini kaydetti.

Yeni SPK tebliğinin, Anadolu şirketlerinin kurumsallaşmasını önleyecek bazı tehlikeler içerdiğine dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Yeni düzenlemeye göre, 5 kişilik yönetim kurulu olan ve halka açıklık oranı yüzde 5 olan şirkette 2 bağımsız üye şartı getiriliyor. Bu üyelerden eğer biri oy vermezse yatırım kararı verilemeyecek. Bu durum sorunlu" diye konuştu.

Bağımsız üye için isim belirlenirken SPK'ya sorulması ve üyenin Türkiye'de ikamet etmek zorunda olması şartının da bulunduğunu dile getiren Hisarcıkloğlu, "Bu bakış açısı ile küresel ekonomi içerisinde faaliyet göstermek isteyen firmaların rekabetinin de önüne geçilecek. Bu nedenle, SPK tebliğinin tamamı' müzakere edilmeli, şeffaflık, hesap verilebilirlik, şirkette azınlık hisselerine karar vermek için bağımsız üye olabilir ama uygulama yönetmeliğini SPK bizimle tartışmalı. Kriteriniz nedir? Neden ikametgahı Türkiye'de istiyorsunuz? Bunları bilmeliyiz" dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA