TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yeni anayasanın 74 milyonun mutabakat metni olmasını istiyoruz


26.12.2011 / Ankara



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da yer aldığı Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, TESK Başkanı Bendevi Palandöken'in ev sahipliğinde,TBMM Başkanı Cemil Çiçek Başkanlığındaki Anayasa Komisyonu Üyeleriyle buluştu. ​ ​

 

Konfederasyonun binasında gerçekleşen buluşmaya Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra TBMM Başkanı Çiçek'in yanı sıra, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve STK temsilcileri katıldı.

Hisarcıklıoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yeni anayasa hazırlama sürecinin katılımcı bir yöntemle yapılması yönündeki kararlı çabaları için TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e teşekkürlerini iletti.

Anayasa Platformu adıyla 2007 yılında başlattıkları çalışmalarının TBMM'nin yeni anayasa çalışmaları ile hız kazandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Yeni anayasanın 74 milyonun mutabakat metni olmasını istiyoruz'' dedi.

Bu süreçte katılımcılığın çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, toplumun görüşlerini ifade edebileceği platformların ve kanallarının varlığının anayasa hazırlama sürecine ciddi katkı sağlayacağını vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, yeni anayasanın bireyi esas alan, her türlü ayrımcılığı dışlayan, eşitlik idealini toplumsal hayatın her alanında gerçekleştirmeye çalışan, bireylere evrensel standartlara uygun olarak temel hak ve özgürlüklerden yararlanma imkanı tanıyan, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını muhafaza eden bir anayasa olması gerektiğini söyledi.
''Yeni anayasanın üzerine inşa edileceği temel ilkeler sürecinde sağlayacakları katkıları hepimizin ortak imzasıyla Meclis başkanımıza iletiyoruz'' diyen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

''Önümüzdeki dönem, çok sayıda ilde geniş katılımlı toplantılar organize edeceğiz. Türkiye'nin geniş kesimlerini temsil etme kabiliyetimizi harekete geçireceğiz. Bu yolla diyaloğa dayanan ortak akıl aramaya yönelik bir mutabakat kültürünü yeni anayasa hazırlama sürecine egemen kılmaya çalışacağız.

Türkiye konuşsun istiyoruz, konuşarak ortaklaşsın istiyoruz. Konuştukça ne kadar çok ortak sözümüzün olduğunu göreceğiz. Sürecin her aşamasının bir bayram aşamasında geçmesini sağlamaya çalışacağız. Anayasanın halkla buluşmasına katkı vermek istiyoruz. Yüce meclisimiz bu sefer halkın anayasasını, halkla birlikte yazmak istiyor. Yeni anayasa bizi geleceğe taşıyacak. Koyduğumuz büyük hedeflere doğru, sağlam bir köprü vazifesi görecek.''

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise, STK'ların da anayasa çalışmalarına destek vermesi halinde 2012 yılının sonuna kadar yeni anayasa yapımını bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Çiçek, Meclisin açıldığı günden beri en önemli gündemlerinden birinin yeni bir anayasa hazırlama süreci olduğunu söyledi.

Herkesin yeni bir anayasa talep ettiğini dile getiren Çiçek, ''Hem sizin talebi hem de milletimizin ortaya koyduğu irade, yeni Meclise yeni bir anayasa hazırlama imkanını, fırsatını ve sorumluluğunu yüklemiş oldu'' dedi.

Siyasi partilerin genel başkanlarının mutabakatı, muvaffakati ve destekleri ile 19 Ekimden bu tarafa çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Çiçek, ''Bugün de istedik ki yaklaşık 40 milyondan fazla hedef kitlesi olan bu çatı kuruluşları hem bilgilendirelim; hem de sizlerden taleplerimiz var doğrusunu isterseniz. Komisyon üyesi arkadaşlarımızla böyle bir karara varmıştık. Bugün bunun birinci ayağını gerçekleştirmiş oluyoruz. 12 üye arkadaşımızla birlikte toplantıya katılmak istedik, ancak Meclisin tatile girmesi sebebiyle, partilerden arkadaşlarımız imkanları ölçüsünde katılmış oldular'' diye konuştu.
Komisyon olarak bir şeyi slogan haline getirdiklerini belirten Çiçek, ''Biz yeni bir anayasa yazmıyoruz, yeni bir anayasa yapıyoruz'' diyerek, bu ikisi arasında büyük bir fark olduğunu ifade etti.

Çiçek, şunları kaydetti:
''Yeni bir anayasa yazıyor olsaydık, 12 arkadaşımız, akademik destek de alırdık, yeni bir taslak metin ortaya çıkarır, bunu sizlere gönderir, sonra da görüşlerinizi alır, teklif haline getirir Meclise sunardık. Ancak hepimizin ortak olarak kabul ettiği husus şu ki; eğer gerçekten halkın anayasası olacaksa, bizim anayasamız, benim de bu işte katkım var diyebileceği bir anayasayı birlikte yapacaksak, ki hepimizin kanaati budur, kararı budur, inancı budur, doğru olan da budur. Evvela işin birinci etabında halkın ne istediğinin, nasıl bir anayasa istediğinin ortaya konulması lazım.''

-TESK Başkanı Palandöken-


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de, ''Artık herkes elini taşın altına sokuyor ve ülkenin yeni anayasanın hazırlanması için katkıda bulunmaya çalışıyor'' dedi.

Anayasa hazırlama sürecine ilişkin TEPAV ile uzun süredir çalıştıklarını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:
''Esnaf ve zanaatkarın Anayasanın 173. maddesinde olduğu gibi korunması, kollanması için gereken desteği vermesi ilgili maddenin muhafaza edilmesini istiyoruz. Yine sivil toplum örgütlerinin çalışma hayatını sağlayan Anayasanın 135. maddesinin Anayasa taslağında olmasını istiyoruz.''

Palandöken, 2 milyon esnaf ve zanaatkarın temsilcisi olduklarını vurgulayarak, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki heyetin ilk olarak kendilerini ziyaret etmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Konfederasyonun binasında gerçekleşen buluşmaya TBMM Başkanı Çiçek'in yanı sıra Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve STK'ların temsilcileri katıldı.







Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA