TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kimya Meclisi, yatırımlar için yeni arsa tahsisi istedi


04.07.2012 / 



TOBB Kimya Sanayi Meclisi, yeni teşvik paketi hakkında detaylı bilgi almak ve istişarede bulunmak üzere biraraya geldi. TOBB Birlik Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, çok sayıda sektör yetkilisinin yanı sıra, farklı Bakanlıklardan da üst düzey temsilciler katıldı. ​ ​

 

Meclis Başkanı Timur Erk konuşmasında, yeni teşvik paketini son yılların en iyi düzenlemesi olarak nitelendirirken, özellikle büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar için planlanan teşvikin cazibesinden söz etti.

Son yıllarda kimya sanayinin ihracattaki payının hızla arttığına dikkat çeken Erk, sektördeki dış ticaret açığının ise 25 milyar dolara ulaştığını, bu açığın kapatılması açısından, yeni teşvik sisteminin önem arz ettiğini dile getirdi. Meclis Başkanı Timur Erk, teşvik düzenlemesi ile başlatılan olumlu girişimin sürdürülebilirliğini sağlamak için Türkiye genelinde 126 bin dönüm olarak açıklanan yatırım arazilerinin çok yetersiz olduğunu ve sektör olarak yeni arsa üretimine ihtiyaç duyduklarını bildirdi.  Erk, kimya sanayinde temel girdilerin sürdürülebilir tedarikleri ile ilgili sıkıntıların devam ettiğine değinirken, yeni teşvik paketinin uygulamaya girmesi için gerekli ikincil mevzuatın ivedikle çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.

-“Teşvik paketinde stratejik yatırımlar”
 
Yeni teşvik sistemi ile ilgili bilgi vermek üzere toplantıya katılan Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu da yaptığı sunum ile neden bu düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ve yeni teşvik sistemi ile getirilen değişiklikleri anlattı.

Sunumunda,  % 50’den fazlası ithalatla karşılanan ara malları veya ürünlerin üretimine yönelik yatırımların stratejik yatırım kapsamında teşvik edilebileceğinin altını çizen Uslu, stratejik yatırımların değerlendirme kriterleri hakkında da bilgilendirmede bulundu. Uslu stratejik yatırımlarda teşvikin; yatırım tutarı 50 milyon TL olan ve asgari % 40 düzeyinde katma değer yaratan, ithalat bağımlılığı yüksek ara malı veya ürünlerin üretimine yönelik olacağını kaydetti.

Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu, yatırım yeri tahsisi konusuna da değindi.  Uslu, Ekonomi Bakanlığı’nın yer tahsisi yapamayacağını ancak; büyük ölçekli, bölgesel veya stratejik yatırımlar kapsamında mütalaa edilen bir yatırıma yönelik olarak teşvik belgesiyle yatırım yeri tahsisinin öngörülebileceğini ifade etti.  İbrahim Uslu, istenilen bölgede, OSB içerisinde yer olmaması ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün mevcutta bu yatırıma tahsis edilecek bir arazisinin bulunması koşullarının aranacağını da sözlerine ekledi.  

          
-“Teşvik belgesiyle yatırım yeri öngörülecek”

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Mehmet Uysal ise yatırım yeri tahsisiyle ilgili olarak düşüncelerini açıklarken, “Plastikçiler olarak 3 bin dönüm arazimiz var. Yıllardır biz bunun sanayi alanı olması için uğraşıyoruz ama bir türlü olmuyor. Değişik engeller karşımıza çıkıyor. Bu konuyla ilgili yapılacak kolaylıklar olması gerekir” ifadesini kullandı..  

-Refik Baydur, bürokratik engellerden dert yandı

Atık bertaraf tesislerinin de teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası (KİPLAS) Başkanı Refik Baydur da, organize sanayi bölgelerinde, sektör özelinde mesleki eğitim veren endüstri meslek lisesi ya da teknik liselerin kurulmasının ve teşvik edilmesinin önemine değindi. Baydur “Bürokratik engellerin önü arkası kesilmiyor, bizi bize bıraksınlar yeter” dedi.

- “Kimya Sanayi Bir Değer Zinciridir”

Toplantıda, PETKİM Genel Müdürü Hayati Öztürk ise,  “Endüstriyel alan, enerji bölgesi, kimya bölgeleri mutlaka teşvik edilmeli. Bunlar önemli çünkü bu sektör tek başına tesislerin hayatta kalabileceği, rekabet edebileceği bir yapıdan uzaklaşıyor. Artık kümelenme konsepti geldi. Bugün eğer dünya ile rekabet etmek istiyorsak, bunlar yapmamız gereken önemli çıkış noktalarıdır” dedi. 

-Sürdürülebilir bir tedarik stratejisi için GİTES

Ekonomi Bakanlığının Girdi Tedarik Stratejileri (GİTES) çalışmaları kapsamında bilgi vermek üzere toplantıya katılan Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirmeler Genel Müdürü Ömür Demir Kızılarslan da, üretim ve ihracat arasındaki ilişki kuvvetlendirilerek sanayicinin dünya piyasalarında rekabetçi bir konuma sahip olabileceğini ifade etti.

Stratejik yatırımların belirli bir oranla kısıtlanmaması gerektiğini değerlendiren Pharmavision İlaç Sanayi Genel Müdürü Fatma Taman ise “Eğer ilaç sanayicisini teşviklerde desteklemezsek, bu gittikçe daha vahim bir durum alacak diye korkuyorum. Üstelik de ilaç sanayinde 50 milyon liralık büyük yatırımların dışında, örneğin bir iki milyon liralık yatırımlar da son derece önemli ve stratejiktir” dedi.
 
Ayrıca, toplantıya katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu da, Kimya Sanayi Strateji Belgesi’nde gelinen son durum hakkında bilgi verdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA