TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Oda ve borsalar akreditasyon sistemi hakkında bilgilendirildi


18.06.2012 / 



TOBB tarafından yürütülen akreditasyon sistemi kapsamında; akredite olmayan oda/borsaların genel sekreterleri ve personeli için akreditasyon sistemi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. TOBB Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya 180 kişi katılım sağladı. ​ ​


Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB Genel Sekreteri Mustafa Saraçöz, oda ve borsalarımızın sundukları hizmetlerde kalitenin mükemmele ulaştırılması amacıyla, 2001 yılında, Eurochambres ve İngiltere Odalar Birliği ile yapılan işbirliği çerçevesinde, “oda akreditasyon modeli”nin geliştirildiğini hatırlatarak, “2008 yılında borsalarımızın da sisteme dâhil edilmesiyle oda/borsa akreditasyon sistemine dönüşmüştür” diye konuştu.


Saraçöz projenin amacını: oda ve borsaların iş dünyası nezdinde saygınlığının artırılmasını sağlamak, üyelere sunulan hizmet türlerini genişletmek, oda ve borsalar arası bilgi ve uygulama paylaşımlarının ve kıyaslama çalışmalarının ön plana çıkarılmasıyla kurumsal kapasite gelişimine öncü olmak, uluslararası platformlarda oda ve borsaların Avrupa oda/borsa sistemine uyumunu sağlamak olarak açıkladı.

Bugüne kadar, 7 dönem içerisinde, 80 oda ve 21 borsanın akredite edildiğini anlatan Mustafa Saraçöz, “Sekizinci dönemde 30 oda/borsanın akreditasyon süreci ise halen devam etmektedir. Bu oda/borsalarımız süreci salimen tamamladığında akredite oda/borsalarımızın sayısı 131 olacaktır” dedi. 

 

-Akreditasyon sisteminin başarısı


Akreditasyon sisteminin başarısının, büyük ölçüde denetleme mekanizmasının sürekliliği, yeterliliği ve tarafsızlığına bağlı olduğunu belirten Mustafa Saraçöz şöyle konuştu:


“Bu çerçevede, denetim çalışmaları ilk yıllarda İngiltere Odalar Birliği ile sonra Türk Loydu Vakfı ile yapılmış olup, son 2 yıldır da Türk Standardları Enstitüsü ile birlikte devam ettirilmektedir.

Sürekli iyileştirme mekanizmasıyla kurgulanmış olan akreditasyon kılavuzumuz yaşanan tecrübe ile ülkemiz ve camiamız şartları da dikkate alınarak, 2009 yılında yeniden yorumlanmıştır. 2010 yılından itibaren yeni akreditasyon kılavuzumuz uygulanmaktadır.

Bu yıl ise Yönetim Kurulumuzun kılavuzda yaptığı revizyonla, borsalarımızın üyelerine sundukları satış salonu ve laboratuar hizmetleri gibi hizmetler, akreditasyon sisteminin gerekliliklerini oluşturan kriterlerden biri haline dönüştürülmüştür.

Bu revizyonların ve akreditasyon sisteminin özü, üyelerimize yönelik hizmet kalitemizi her geçen gün daha yukarıya taşımaktır. Akreditasyon sisteminin temel prensibi, üyeyi müşteri gibi düşünmektir. Bu kapsamda müşteri memnuniyeti bizler için en önemli unsurdur.

Tüm oda ve borsa yönetimlerimizin ana hedefinin, üyelerine etkin hizmetler vermek olduğunu biliyoruz. Akreditasyon sistemi, bu hedefe varmamızda kullanabileceğimiz bir araçtır. Sistemin etkinliği, oda ve borsa üst yönetimlerinin sisteme gösterdiği ilgi ile doğrudan alakalıdır. Üst yönetim, sistemi ne kadar fazla benimserse uygulama da o kadar başarılı olur.


10.yılını yaşadığımız akreditasyon projesinde tam 101 oda/borsamız üyelerine “5 yıldızlı hizmet” vermektedir. Hedefimiz ise akreditasyon süreci başlamamış 234 oda/borsamızın ivedilikle sistemin gerekliliklerine hakim olması ve ileriki dönemlerde sisteme dahil olmasıdır.

Bugüne kadar, akreditasyon sisteminin temel gerekliliklerinden biri olan “kalite yönetim sistemini”  uygulayan ve kalite belgesine sahip olan tam 170 oda/borsamız bulunmaktadır.

Kalite belgesine sahip olan oda/borsa sayısının her geçen gün artırılması sağlanmalıdır.

Bu kapsamda, Birliğimiz Yönetim Kurulu kalite belgesi alınmasını teşvik etmekte ve 2004 yılında başlattığı uygulamayla kalite belgesini TSE’den alan oda/borsalarımızın ilk belgelendirme ücretinin %75 ini karşılayarak belge alma çabalarının özendirilmesini sağlamaktadır.”

-Önemli olan kurulacak sistemi yaşatmak

Akreditasyon belgesine ye sahip olmanın yeterli olmadığını vurgulayan TOBB Genel Sekreteri Saraçöz, önemli olanın oda/borsalarda kuralacak sistemleri yaşatmak ve yapılacak uygulamalarla üyelerin memnuniyet derecesini en üst seviyelere taşımak olduğuna dikkat çekti.

Bu yıl uygulamanın kapsamının  genişletildiğini bildiren Saraçöz, “Artık oda/borsalarımız TÜRKAK’tan akredite herhangi bir belgelendirme kuruluşundan belge aldığı takdirde de, Birliğimiz belgelendirme ücretleri için oda/borsalarımıza maddi desteğini devam ettirecektir.

Diğer yandan; Birliğimiz koordinasyonunda kalite belgesine sahip olmayan 195 oda/borsamız için bu eğitimler Eylül-Ekim aylarında bu salonlarda verilecektir. 

Amacımız bütün oda/borsalarımızın bu belgeyi almasını sağlamak ve oda/borsalarımızı akreditasyon sistemine hazırlamaktır” ifadesini kullandı.

-Sisteme verilen önem

TOBB Genel Sekreteri Mustafa Saraçöz, kalite ve akreditasyon sistemine verdikleri önemi şöyle anlattı:

“Odaların ve borsaların talebi üzerine Birliğimizce yapılan hizmet binası yardımlarında, kalite belgesi olan oda/borsalara ve akredite olmuş oda/borsalara her bir belge için %10 daha fazla ödeme yapılmaktadır. Hem kalite belgesi sahibi, hem de akredite olmuş odalara toplamda %20 fazla ödeme yapılmaktadır.

YOİKK ile ilgili çalışma gruplarına oda/borsa temsilcileri, sadece akredite oda/borsalardan seçilmektedir.

Ayrıca, bakanlıklarca, hazırlanacak kanun ya da yönetmeliklerle ilgili görüş istendiğinde akredite oda/borsalara öncelik tanınmaktadır.
   
Akreditasyon sisteminin önemli bir unsuru da oda/borsalarımızın sürekli eğitimlere tabi tutulmasıdır.”

Mustafa Saraçöz’ün konuşmasının ardından, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun akreditasyon sistemine ilişkin konuşmalarından oluşturulan bir film gösterime sunuldu. Gün boyunca katılımcılara;  Akreditasyon Sisteminin Süreci ve Gereklilikleri ile ilgili detaylı bilgi paylaşımında bulunuldu.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA