TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Faik Yavuz, 1.Uluslararası Gümrük ve Ticaret Kongresi’ne katıldı


20.05.2021 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz Gümrük ve Ticaret Müfettişleri Derneği (GTMD) tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Gümrük ve Ticaret Kongresi'ne katıldı.​

Yavuz burada yaptığı konuşmada, Kovid-19 salgının etkisiyle küresel ticaretin 2019’da zayıfladığını ve 2020'de ciddi bir gerileme yaşadığını anımsatarak, "2021'deki beklenti ise hem ihracat hem ithalatta sert bir yükseliş olması." dedi.

 

Dünya şirketlerinin rekabet avantajı yaratmak adına lojistiğin geliştirilmesine giderek daha fazla önem vermeye başladığını vurgulayan Yavuz, şunları kaydetti:

 

"Temassız sınır geçişlerinin kesintisiz ve bürokrasiden arındırılmış entegre sistemlerle yapılandırılması, ülkemizin çok modlu taşımacılık sistemlerini hızlı ve güvenli yapılara kavuşturması, sürekli iyileştirme prensibiyle gümrüklerde ibraz edilen evrakların tamamının kağıtsız ortamda yönetilmesi artık elzemdir. Bu kapsamda, gümrük idarelerinin de daha etkin risk analizi ve yönetimi uygulamalarına sahip olacağına inanıyoruz. Bunun da gümrüklerde gereksiz bürokrasi ve kırtasiyenin azaltılmasına ciddi boyutlarda etkisi olacağını düşünüyoruz."

 

Yavuz, TOBB'un uluslararası ticaretin ve tedarik zincirlerinin kesintisiz işleyebilmesi için üzerine düşen görevi yapmaya çalıştığını ifade ederek, bu kapsamda attıkları adımları anlattı.

 

-Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay

 

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da, gelecek günlerin geçmişe nazaran çok daha aydınlık olacağını düşündüğünü belirterek, "Türkiye olarak atmamız gereken adımları atacağız. Türkiye bu dönemde kazanan bir ülke olmak istiyor, fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek lazım." dedi.

 

Turagay, Gümrük ve Ticaret Müfettişleri Derneği (GTMD) tarafından düzenlenen Birinci Uluslararası Gümrük ve Ticaret Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünya ticareti ve gümrük süreçleri üzerindeki etkilerine dikkati çekti.

 

Uluslararası iş birliği olmadığı sürece Kovid-19 ile mücadelede başarıya ulaşmanın mümkün olmadığını ifade eden Turagay, gelecek günlerin geçmişe nazaran çok daha aydınlık olacağını söyledi.

 

Turagay, "Türkiye olarak atmamız gereken adımları atacağız. Türkiye bu dönemde kazanan bir ülke olmak istiyor, fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek lazım." diye konuştu.

 

- Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Dr. Kunio Mikuriya

 

Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Dr. Kunio Mikuriya ise gümrük süreçlerinde Kovid-19 salgınının etkisinin azaltılmasında ve aşı tedarikinin sorunsuz ve hızlı gerçekleştirilmesinde uluslararası iletişimin çok önemli olduğunu söyledi.

 

Mikuriya, gümrük idareleri arasında ve paydaşlar arasında iş birliğinin geliştirilmesinin önemine işaret etti.

 

Gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması anlamında uluslararası örgütlerin müşterek çabalarının olduğunu vurgulayan Mikuriya, "Türkiye çok önemli bir transit ülke. Taşımacılığın kolaylaştırılması açısından çok modlu taşımacılık için küresel tedarik zinciri içinde çok önemli bir noktada duruyor." dedi.

 

- IRU Genel Sekreteri Umberto De Pretto

 

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) Genel Sekreteri Umberto De Pretto ise Kovid-19 salgının etkisiyle özellikle sınır geçişlerinde düşüş kaydedildiğine dikkati çekerek, endüstrilerdeki ekonomik zorlukların devam ettiğini bildirdi.

 

Pretto, salgının kara yolu taşımacılığı endüstrisi üzerindeki etkilerine değinerek, "2021'de eşgüdümlü olmayan sınır kontrolleri sonucu kara yolu yolcu taşımacılığı endüstrisinde yüzde 51'lik yani 447 milyar avroluk zarar oluştu. Yük taşımacılığında ise yüzde 13 oranında, 286 milyar avroya denk gelecek şekilde kayıp yaşandı. Ticarette ve kara yolu taşımacılığında krizlerin devam edebileceğini söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

 

- ATO Başkanı Gürsel Baran

 

Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Gürsel Baran da Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyaya rağmen zorlu koşullara çok hızlı adapte olabildiğini, geçmiş tecrübeleri ve olumsuzluklara karşı edindiği bağışıklık nedeniyle Kovid-19 salgınının ekonomiye karşı etkilerine karşı da hızlı reaksiyon göstererek tedbirleri aldığını vurguladı.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA