26.10.2018 / İstanbul
Meclis Danışmanı Atilla Bağçuvan ithalat-ihracat istatistiklerinin yıllık ve 2018 yedi aylık değerlendirmesinin bulunduğu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda ana mal grupları itibarıyla tekstil ürün ithalat ve ihracatı ve ek vergi uygulanan tekstil ürünleri üretim ve dış ticaretine ilişkin sayısal veriler Meclis Üyeleri ile paylaşıldı. Ek vergiye tabi tekstil & konfeksiyon ürünleri dolayısıyla 2011 Ocak ayı ve 2018 Temmuz ayı itibari ile Hazineye 5milyon Dolar ek gelir sağlandığına dikkat çekildi.
İstatistiklere bakılarak pamuk elyaf ithalatı değerlendirildiğinde, pamuk ithalatının azalmasındaki en büyük sebebin iplik fabrikalarının kapanması olduğu belirtildi. Pamuk ipliğinin de ek vergi uygulaması kapsamına alınması konusunda girişimde bulunulmasına karar verildi. Suni-sentetik iplik ithalatının mevcut anti-damping vergisine rağmen artmaya devam ettiği, bu kalemdeki ithalat artışının önüne geçilemediği görüşüldü. Polyester filaman iplikte entegre olmayan yerli üreticilerin kapandığı, entegre olan firmaların ise ithalatla mücadeleye devam ettiği değerlendildi. Anti-damping vergi oranlarının etkisiz kaldığı, özellikle Hindistan’a uygulanan vergi oranının çok düşük olması sebebiyle bütün malların Hindistan üzerinden giriş yaptığı belirtildi.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Kıvanç tekstil ürünlerindeki ithalat artışını otomatik olarak kontrol eden bir yazılım programı bulunmamasına dikkat çekerek, bu eksikliğin ivedilikle giderilmesi için çalışmalara başlanması gerektiğini belirtti.
Toplantıda ayrıca, Türkiye’nin üçüncü dünya ülkeleri ile yapmayı öngördüğü STA kapsamının AB Gümrük Birliği temel kriterleri paralelinde ve tüm yerli sektörünün önerileri çerçevesinde hazırlanabilmesi için ikili görüşmelerde etkin bir şekilde yer alınmasının sağlanması için ilgili Bakanlıklarla görüşülmesine karar verildi.