TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Uluslararası Üniversite-Sanayi İşbirliği Konferansı Samsun'da yapıldı


08.04.2015 / 



KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Arttırılması Projesi (KUYAP ) kapsamında “Uluslararası Üniversite-Sanayi İşbirliği Konferansı” 7 – 8 Nisan 2015 tarihlerinde Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ev sahipliği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) desteği ile Samsun'da yapıldı.​

Konferans; uluslararası ve ulusal konuşmacılar, üniversite ve sanayi temsilcileri, TOBB temsilcileri, tüm proje illerinden TSO ve SO temsilcileri, STK uzman ve temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ve KUYAP Proje Uzmanlarının katkıları ile gerçekleştirilmiştir.

Türkiye genelinden geniş bir katılım sağlanan Üniversite Sanayi İşbirliği Konferansı’nın açılış konuşmaları Samsun Valisi İbrahim ŞAHİN, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin AKAN, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus BEKDEMİR, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki MURZİOĞLU, AB Türkiye Delegasyonu Mali ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Andrea VERA ve KUYAP Konsorsiyom Lideri Petros CATSIS tarafından yapılmıştır.

Konuşmalar ve Paneller

Konferans kapsamında Türkiye, Avrupa ve Dünya’dan Üniversite – Sanayi İşbirliği örnekleri, konunun önemi, gelişimi ve sorunlarının çözümü, çeşitli konuşma ve panellerde tartışılmıştır.

Konferansın ilk gününde konuşmalar, TOBB Global Standartlar Müdür Vekili Elif Bilgehan MÜFTÜOĞLU’nun Üniversite / Sanayi İşbirliği Araştırma Raporu’nu sunması ile başlamıştır. Sonrasında Universidad Autonoma de Madrid’den  Dr. Felix-Fernando MUÑOZ, Avrupa’daki İnovasyon ve Teknolojide Üniversite – Sanayi İşbirliğinde En İyi Uygulamalar sunumu ile devam etmiş ve Kalkınma Bakanlığı, Yerel ve Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı İbrahim KUZU’nun Bölgesel ve Küresel Rekabet İçin Temel Olarak İnsan Kaynağı sunumu ile bitirilmiştir.

Konuşmaların tamamlanmasından sonra konferans eş zamanlı paneller ile devam etmiştir.

Panel 1, Türkiye, Avrupa ve Dünya’dan Üniversite – Sanayi İşbirliği Konusunda En İyi Uygulama Örnekleri başlığı altında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Ayhan ÇAKIR moderatörlüğünde gerçekleştirilmiştir. Panelistler ise Dr. Felix-Fernando MUÑOZ, Ege Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Merkezi (EBİLTEM) Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar SUKAN, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahu Seda GENİŞ GRUBER ve ODTÜ Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Ufuk BATUM’dan oluşmuştur.     

Panel 2 ise Üniversite – Sanayi İşbirliği başlığı altında Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü Erasmus Koordinatörü ve KİTAM Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal YILDIZLI moderatörlüğünde gerçekleştirilmiştir. Panelistler; Resman Cam PVC Alüminyum San. ve Tic. A.Ş. temsilcisi Kerem TÜFEKÇİ, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay DERELİ,  USİMP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamit SERBEST ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Program Koordinatörü Ziya SÜLÜNBE’den oluşmuştur.

Konferansın ikinci günü konuşmalar; TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan DOĞDU’nun Girişimcilik ve Üniversitelerin Rolü sunumu ile başlamış ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi ÜSİGEM Direktör Yrd. Doç. Dr. Mustafa ÖZBEY’in Bir Sanayi İrtibat Bürosunun Oluşturulması, Rolü ve Etkisi, Roffey Park Enstitüsü CEO’su Michael JENKINS’in İnsan Kaynağı: Stratejik Değerin Başladığı Nokta, Atina Üniversitesi, İktisadi Bilimler Bölümü’nden Prof. Dr. Lena TSIPOURI’nin Küresel Rekabette Kalkınma Sorunları: Güney Avrupa ve Türkiye için Dersler, KUYAP Takım Lideri Alberto GOMEZ’in KUYAP, Küresel Rekabet Kapsamında Uyum Yeteneğinde Bilgi Transferi, ARIES Collaborations Müdürü Dr. Yasemin KOÇ’un Doğru Bağlamda İnovasyon sunumları ile devam etmiş ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt ÖZEN’in Bölgesel Kalkınma Ajansları ve Bölgesel Kalkınma için Üniversite - Sanayi İşbirliğindeki Rolü sunumu ile tamamlanmıştır.

Konuşmalardan sonra eş zamanlı panellere geçilmiştir.

Panel 1 Küresel Pazara Ulaşmak için Finans, İnovasyon ve Araştırma başlığı altında Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fevzi Serkan ÖZDEMİR moderatörlüğünde gerçekleştirilmiştir.  Panelistler ise Prof. Dr. Lena TSIPOURI, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Proje Yönetimi ve Geliştirme Birimi Koordinatörü Banu AKTALAY, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı, Ulusal Koordinatörü, Hakan KARATAŞ ile Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı E. Günhan ULUSOY’dan oluşmuştur. 

Panel 2 Üniversite - Sanayi İşbirliği ve Bölgesel Kalkınma ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Rolü başlığı altında Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fehmi YAZICI moderatörlüğünde gerçekleştirilmiştir. Panelistler ise Ulusal Ajans, Mesleki Eğitim Koordinatörü Celil YAMAN, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Dr. Tuğrul TORUN, Fırat Teknokent Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet EROĞLU,  Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) adına Teknopark İstanbul Müdürü Münevver GENÇGÖNÜL ile Michael JENKINS’den oluşmuştur.

 

İki günlük konferans 500’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Konuşmacılar ve katılımcılardan alınan geri bildirimlerde Konferans’ın hem içerik hem de organizasyon konusunda çok başarılı olduğu belirtilmiştir. Konuların daha derinlemesine görüşülüp tartışılmasına izin veren farklı başlıklarda panellerin olmasının herkes için faydalı olduğu ve Üniversite – Sanayi yakınlaşmasına katkı sağladığı da alınan geri bildirimler arasındadır.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA