26.05.2014 / Ankara
Toplantının öncelikli konusu Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği gereğince yeniden ihaleye çıkılacak BEP-TR yazılım programı oldu. BEP-TR yazılım programının düzeltilmesiyle ilgili olarak geçmiş dönemdeki girişimler hakkında bilgi veren Zeki Poyraz, mevcut binalarda belgelendirme sonucu iyileştirme yaptırımının getirilmemesi durumunda durum tespitinin önemi olmadığını belirtti. Poyraz, “Kentsel dönüşüme ve ekonomiye katkı sağlamak adına bu kontrollerin önemi büyük” diye konuştu.
-Isı yalıtımı standartları
Toplantıda ayrıca binalarda enerji verimliliği ile ilgili en önemli yasal düzenlemelerden birisi olarak değerlendirilen TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardının yeniden ele alınması ve Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’nde tanımlanan hedefler çerçevesinde çalışılması gerektiği ifade edildi. Bu çerçevede 2013 yılında yeniden yayınlanan TS-825 Standardında yapılan değişiklikler ve hedef küçültmelerinin kendi içinde çeliştiği ifade edildi. Söz konusu Standardın içine olağanüstü değerlerle giren yalıtım sıvaları ve boyalar ile sektörün geriye götürüleceğinin düşünüldüğü belirtildi.
-Klima cihazları ulusal takip sistemine tepki
Toplantıda son olarak F-Gaz Taslak Yönetmeliği gereğince “3 kg ve üzeri F-Gaz içeren cihazlara yönelik işletmecilerinin kayıt yaptırma, cihaz kayıt defterleri tutma ve verileri rapor etme yükümlülüğü” ile ilgili olarak önerilen ‘Klima Cihazları Ulusal Takip Sistemi’nin iklimlendirme sektörünü olumsuz yönde etkileyeceği doğrultusunda görüş birliğine varıldı.