İçecek Sanayi Meclisi, bürokratlardan bilgi aldı
27.04.2013 /
TOBB Türkiye İçecek Sanayi Meclisi, Meclis Başkanı Feyhan Yaşar’ın başkanlığında İstanbul’da TOBB Hizmet Binası’nda toplandı. Toplantıya; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz, Bitki Orjini, Gıda ve Yem Sınır Kontrol Şube Müdürü Mehmet Çobanoğlu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Sabahattin Kocadağ’ın katıldı.
Toplantıda ilk olarak, Türkiye İçecek Sanayi Meclisi ve Türkiye Gıda Sanayi Meclisi üyeleriyle birlikte, tüketiciyi bilinçlendirme amacıyla oluşturulması planlanan Bilinçli Tüketici Platformu çalışmalarına yer verildi. Sonrasında ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz, Bakanlığın üzerinde çalıştığı “Etiketleme Kılavuzu” hakkında bilgilendirmede bulundu. 29 Aralık 2011 tarihinde yayınlanan “Etiketleme Yönetmeliği” gereği etiketleme kılavuzu hazırlık çalışmalarına başladıklarını ve kılavuz taslağını oluşturduklarını belirten Ayaz, etiketlerin üzerindeki ifadelerle ilgili bazı sıkıntılar yaşandığına işaret etti. Ayaz, sektörün tam olarak nasıl bir etiket olacağını anlamada güçlük çektiğini ve yanlış etiket basarak maliyet yüküne girmek istemediklerini, bu yüzden Bakanlık olarak da biran evvel tüm ayrıntıların yer alacağı bu kılavuz çalışmasını tamamlayacaklarını belirtti.
-Gıda güvenliği bilgi sistemi
Bitki Orjini, Gıda ve Yem Sınır Kontrol Şube Müdürü Mehmet Çobanoğlu da Bakanlığın uygulamaya koyduğu online yürütülen gıda güvenliği bilgi sistemi hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.
2012 yılı itibarıyla ithalatla ilgili işlemleri tamamen gıda güvenliği bilgi sistemi üzerinden yapmaya başladıklarını ifade eden Mehmet Çobanoğlu, bu sistem ile her bir ürünün bir defa incelenip daha sonraki sevkiyatlarda sadece sağlık sertifikası ve sevkiyata ait bilgilerin girileceğini belirtti. Çobanoğlu, ürünün güvenliğine ait dokümanlarda genellikle ithalatçının beyanlarının esas alındığını aktardı.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Sabahattin Kocadağ ise, Sağlık Bakanlığı’nın Obezite ile Mücadele ve Hareketli Yaşam Eylem Planı’ndan bahsetti. Kocadağ, 2010 yılında Başbakanlık genelgesi ile yayınlanan Türkiye Sağlıklı Beslenme Hareketi Hayat Programı ve medya kampanyaları ile obezite ve beslenme konusunda toplumda algının yükseldiğini belirtti.