TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

TOBB Türkiye Yazılım Meclisi, sektörel konuları görüşmek üzere bir araya geldi


25.10.2024 / Ankara



Türkiye Yazılım Meclisi, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitci’nin katılımıyla, Meclis Başkanı Ertan Barut’un başkanlığında, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Bülent Tuncer ve bakanlık bürokratları, Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Fatih Aydın ve bakanlık bürokratları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı Onur Gençer, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Dijital Dönüşüm Koordinasyon Dairesi Başkanı Furkan Civelek ve ekibi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Siber Güvenlik Daire Başkanı Murat Yazgan’ın katılımı ile Birlik Merkezinde biraraya geldi. ​
Mehmet Büyüksimitci açılış konuşmasında, bir önceki Meclis toplantısından bu yana çalışmalarına yoğun şekilde devam eden ve bünyesindeki alt komiteleriyle sektörün konularını titizlikle çalışan üyelere gayretleri için teşekkürlerini iletti. Daha sonra, sektörü ilgilendiren güncel gelişmelerle ilgili kısa bilgilendirmede bulundu. Özellikle nitelikli iş gücünün önemini vurgulayan Büyüksimitci, hemen hemen her sektörümüzde nitelikli iş gücü bulma sorununun devam ettiğini belirterek, geçtiğimiz Eylül ayında Birliğimiz ev sahipliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızı misafir ederek, Gelir Vergisi basamaklarının artırılması ve prime esas teşkil eden ücret tavanının artırılmasına yönelik taleplerinin iletildiğini aktardı. Aynı gün İŞKUR Genel Müdürlüğüyle Türkiye genelinde nitelikli iş gücü yetiştirmeyi amaçlayan bir protokol imzaladıklarını ve çok kısa süre içerisinde şirketlerin ihtiyaç duyduğu alanlarda iş başı eğitim programlarının açılacağı bilgisini verdi.

Nitelikli iş gücü konusunda bir diğer önemli çalışmanın da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğüyle yürütülen, bilişim sektörünün ihtiyaçları çerçevesinde ulusal meslek standardı ve ulusal yeterlilikleri hazırlama çalışmaları olduğunu aktardı. BT mimarisi uzmanından sonra, şimdi de mobil yazılım geliştirici mesleği için ulusal meslek standartları ve yeterlilikleri hazırlandığını belirterek, bu süreçte emeği geçen tüm meclis üyelerine teşekkürlerini iletti.

Daha sonra Meclis Başkanı Ertan Barut açılış konuşmasında, kamu kurumlarıyla olan yakın iletişimi ve işbirliğini herzaman önemsediklerini ve kamu temsilcilerimizi bugün burada ağırlamaktan mutluluk duyduklarını aktardı. Daha sonra, gündem maddesi kapsamında son Meclis toplantısından buyana gerçekleşen faaliyetler ve Meclisinin takip ettiği mevzuat düzenlemelerinden bahsetti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla yürütülmekte olan Yerli Yazılım Belgesi, Yazılım Envanter Projesi, Beyin Göçü, Uzaktan Çalışma, nitelikli işgücü yetiştirilmesi, Açık Kaynak Platformu ve Açık Kaynak Kümelenmesi konularını gündeme taşıdı. Ayrıca Meclisi temsilen katılmış olduğu toplantı ve etkinler, kamu kurumları ile koordineli yapılan faaliyetler, medyada yazılım sektörü kamuoyu bilgilendirme ve farkındalık faaliyetlerinden bahsetti. Daha sonra Meclis bünyesinde oluşturulan alt komitelerin faaliyetleri hakkında bilgi vermek üzere sözü komite başkanlarına verdi.

Komite başkanları, üyeleriyle yapmış olduğu toplantı sonuçlarından elde ettikleri sorunlar ve çözüm önerilerini Meclis üyeleriyle paylaştıktan sonra; Meclisin yakından takip ettiği Dijital Dönüşüm Stratejisi Eylem Planı, Cumhurbaşkanlığı 2024 yılı yıllık programı, Milli Teknoloji Hamlesi, teknoloji girişimciliği konuları gündeme getirildi. Meclis; yazılım sektörü adına bu çalışmalara daha çok katkı vermeye gayret edeceklerini belirtti. Bunun yanında, 2024 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, TÜBİTAK ve KOSGEB destekleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı ve oluşturulması planlanan siber güvenliğe yönelik yapıda da meclis olarak verilecek katkının önemine dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Dijital Dönüşüm Koordinasyon Daire Başkanı Furkan Civelek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte hazırlanan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi çalışmalarına değindikten sonra,  en çok ön plana çıkan; yapay zeka alanındaki insan kaynağına yönelik eylem planı hakkında bilgi verdi. Hem üniversiteler tarafında geliştirilecek yeni eğitim programlarıyla, hem de özel sektör tarafında firmaların kendi insan kaynaklarını yetiştirmesi veya onlara bu anlamda destek verilmesi yönünde birtakım eylemlerin yer aldığını, eylemlerin ilerlemesiyle ilgili olarak özel sektörle sürekli temas halinde olduklarını belirtti. İhtiyaçlar konusunda Yazılım Meclisinden gelecek değerlendirmeler ve taleplerin mutlaka dikkate alınacağını belirtti. Kamu Bulut Bilişim Stratejisi ve Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi ile ilgili gelişmelerden bahsetti.

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Fatih Aydın ise kendi genel müdürlüğünün çalışma konuları hakkında Meclis Üyelerini bilgilendirdi. 2023 yılında 4,2 milyar dolara ulaşan hizmet ihracatının, doğru politikalarla daha da üst seviyelere çıkarak gerçek potansiyeline ulaşabilmesi için çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Hizmet ihracatına yönelik verilen destekler hakkında da bilgi veren Aydın, Genel Müdürlüğün hizmet ihracatına sağlamayı öngördüğü destek miktarının 5,1 milyar TL olduğu, bugün itibariyle bu bütçenin yarısını bilişim sektörüne sağlandığına dikkat çekti.








Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA