03.07.2012 /
TOBB Savunma Sanayi Meclisi Başkanı Yılmaz Küçükseyhan da 2011 yılı sektör cirosunun; sivil havacılık rakamlarının da dâhil edilmesiyle beraber 4,4 milyar dolara ulaştığını hatırlattı ve alt sektörlerin cirodaki payını % 34,5 elektronik, % 15,96 kara araçları ve % 13,59 havacılık-uzay olarak açıkladı.
Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan ise Müsteşarlığın 2011 – 2016 Stratejik Planı çerçevesinde hedeflerin yükseltildiğini belirtti ve 2016 yılı ciro hedefini 8 milyar dolar, ihracat hedefini de 2 milyar dolar olarak ifade etti. Güldoğan, ihracat hedefinin sektörün performansına göre revize edilebileceğini de belirtti.
-Sektörün sorunları masaya yatırıldı
TOBB Savunma Sanayi Meclisi, Ankara’da TOBB Birlik Merkezi’nde toplanarak sektörün gündemindeki konuları görüştü. Toplantıya konuk olan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, meclisin kurulduğu günden beri gelişerek ve fonksiyonlarını artırarak çalışmalarına devam ettiğini, böylece sektör açısından önemli bir istişare platformu haline dönüştüğünü vurguladı. Sektörün kurumsallaşmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Bayar, savunma sanayinin kurumlarıyla, yaygınlaşan sanayi ağıyla ve yan sanayisiyle önemli bir boyut kazanmaya başladığına dikkat çekti.
-Yerli sanayinin önemi
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar sektörün başarısının, üretim ve bakım-onarım-modernizasyon hizmetlerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yetenek olarak ne ölçüde yansıdığıyla ölçüleceğini ifade etti.
Sektörün büyümesi için ihracat, lojistik hizmetleri ve kamu alımları olmak üzere 3 alan tespit edildiğini bildiren Bayar, Türk savunma sanayinin dünya ülkelerinden büyük ilgi gördüğünü söyledi. Murad Bayar, yerli teknoloji ile geliştirilmiş ürünlerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye’de savunma sanayi alanında önemli bir teknoloji kapasitesi oluştuğunu belirten Müsteşar Bayar, bu durumun ihracata yansıyacağı bilgisini verdi ve “İhracatın devamlılığı açısından güvenilirlik, maliyette etkinlik ve kaliteli üretim çok önemli” ifadesini kullandı.
-Beşikten mezara lojistik hizmetleri
Lojistik hizmetlerinin geliştirilmesi konusunda Genelkurmay Başkanlığı ile birlikte yapılan çalışmaların belirli bir noktaya ulaştığına da değinen Bayar, silah sisteminin sorumluluğunun bundan sonra, beşikten mezara kadar şirketlerde olacağını kaydetti. Bayar, Savunma Sanayi Müsteşarlığı üzerinden Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bu yönde hizmet verilmesini de içeren bir model oluşturulacağını dile getirdi.
-Kamu alımlarında savunma sanayi kabiliyetleri
Kamu’da birçok biriminin ciddi teknolojik projelere yatırım yapmaya başladığını açıklayan Müsteşar Bayar, bu yatırımlarda ağırlıklı olarak kullanılan dış kaynağın yerini, kazandığı tecrübe ve sahip olduğu teknoloji ile Türk savunma sanayinin alabileceğini dile getirdi.
-“Gelişim için işbirliği kültürü ve uzmanlaşmaya odaklanmak şart”
Bayar konuşmasında sektörün teknoloji portföyünü, sektör paydaşları arasında oluşturulacak etkin bir işbirliği kültürüyle daha da geliştirilebileceğini anlattı. İşbirliği kültürü için uzmanlaşmaya odaklanmak gerektiğine dikkat çeken Murad Bayar, tüm firmaların kendi uzmanlık alanını derinleştirmesi gerektiğini söyledi.
-İhracatta artış
Toplantıda ayrıca, savunma sanayi ihracatının 1 milyar doları aştığına işaret edilirken, ihracatın % 36,24 oranında Avrupa ülkelerine, % 32,61 oranında Kuzey Amerika’ya ve % 19,08 oranında ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yapıldığına değinildi.
İhracatın alt sektörlere dağılımında ilk üç sırayı; havacılık-uzay (%53,02), kara araçları (%16,06) ve silah/mühimmat/roket/füze (%11,90) aldı.