TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kimya sektörü teşvik paketini değerlendirdi


31.05.2012 / 



TOBB Türkiye Kimya Sanayi Meclisi, yeni teşvik paketini değerlendirmek ve nihai hale getirdiği katma değeri yüksek “Kimyasal Ürünler Listesi”ni sunmak üzere Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel’i ziyaret etti. Ziyarete katılan meclis heyetinde Meclis Başkanı Timur Erk, Başkan Yardımcısı Mustafa Deryal ve Meclis Danışmanı Prof. Dr. Serdar Çelebi yer aldı. ​ ​

 

-Kimya sanayinden yerli ve yabancı yatırımcı için “Kimyasal Ürünler Listesi”

Sektörün üretim oranları ve yarattığı katma değer açısından TÜİK verilerine göre bir numara olduğunu ifade eden Meclis Başkanı Timur Erk, meclisin hazırladığı katma değeri yüksek “Kimyasal Ürünler Listesi”nden faydalanarak yapılabilirliği yüksek 10 kimyasalın eylem planının ve fizibilitesinin hazırlanmasına Ekonomi Bakanlığının önderlik etmesini istedi. Belirlenecek bu 10 kimyasalın hem yerli sanayicilerle imal edilebileceğini, hem de yabancı sermaye gerektirebileceğini de bildiren Timur Erk “Bu kapsamda yerli yatırımcıya yeni teşvik sistemi kapsamında avantaj sağlanarak yatırım teşvik edilebilir” dedi.

-“Sektöre limanlara yakın yerlerde yatırım yeri verilmeli”

Ülkenin kimya sanayisinin gelişmişliğinin, ülke ekonomisinin gelişmişliğinin önemli bir göstergesi olduğunu vurgulayan Timur Erk, kimya sanayinin hem sermaye yoğun hem de 35 sektöre hammadde sağlayan hayati değere sahip bir sektör olduğunu ifade etti. Sektörünün gelişimi için bazı önemli hususlara da değinen Erk, sektörün en önemli sorununu yerleşme sorunu olarak aktardı. Erk,  “Sektöre mutlaka limanlara yakın yatırım yeri verilmesi gerekir” dedi.

Meclisin her konuda kamu kurumlarına teknik uzmanlık desteği sağlayabileceğine dikkat çeken Erk “GİTES eylem planlarında yer alan kimyasallar ile bizim çalışmamız örtüşüyor, size hazır sunmuş oluyoruz bütçe ayırın önerdiğimiz fizibiliteler ile yabancı ve yerli yatırımcıların ikna sürecini daha profesyonel yönetmiş olursunuz” dedi.  

-Müşteşar Yardımcısı İbrahim Şenel’den yeni teşvik sistemi

Yeni teşvik sisteminin yoğun çalışmalar sonucunda nihai hale getirildiğini belirten Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel “Başta TOBB olmak üzere bir çok sivil toplum kuruluşuyla değerlendirmelerde bulunuldu. Genel talepler analiz edildi ve sonuç itibariyle kamuoyuyla paylaşılan hali ortaya çıktı. Teşvik paketi mevcut haliyle çok olumlu geri dönüşler alıyor ancak şimdi önemli olan sürecin iyi yönetilmesidir” dedi. Hedeflenen ekonomik büyümenin sağlanabilmesi için sanayinin ivme kazanması gerektiğine vurgu yapan Şenel “Sanayimizin yapısal dönüşümünü sağlaması gerekiyor, bu teşvik paketi bu süreçte destekleyici olacak sadece bir araçtır” dedi.

-İstihdam Ağırlıklı Uzun Vadeli Yatırımlar Teşvik Edilmeli

Teşvik sistemi düzenlenirken bölgesel ihtiyaçların da dikkate alındığını kaydeden Şenel bilgiye dayalı üretime geçişi sağlayacak bir destek mekanizması oluşturulmasının hedeflendiğini belirtti. Şenel, istihdam ağırlıklı uzun vadeli yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini ve emeğe dayalı sanayilerde rekabetçiliği ikna mekanizması kurulmasının çalışıldığına dikkat çekti.
-“Yalnız teşvik yetmez, ekonomik gelişmişliğe bir bütün olarak bakmak gerekir”
Teşvik sisteminin pek çok ayağı olduğuna, farklı eksenler ve öncelikli yatırım konuları ile donatıldığına değinen Şenel bölgesel öncelikli ve stratejik yatırımların farklı kavramlar olduğunu ifade ederek, “Yalnız teşvik yetmez, ekonomik gelişmişliğe bir bütün olarak bakmak gerekir. Türkiye öngörülebilir bir ülke, bulunduğu bölgede artan bir öneme sahip, önümüz açık” dedi.

-“İdari yüklerin kaldırılması için sinerji yaratma

Teşvik sisteminin oluşturulmasını sadece bir başlangıç olarak değerlendiren Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel tüm kamu kurumlarının teşvik paketinin uygulama sürecine katkı sağlaması gerektiğine vurgu yaparak “Elbirliğiyle idari yüklerin kaldırılması ve süreçlerin hızlandırılması için çalışmalar yürütülüyor. Doğru teşhis yapıldı ancak tedavi sürecinde düzgün uygulamalar gerekir” dedi.  

-Yabancı yatırımcıların ikna süreci başlıyor

Yerli ve yabancı sermayenin yeni yatırımlar boyutunda ikna edilmesi aşamasında yabancı ülkelere yapılacak ziyaretlerde CEO’larla görüşüleceğini ve GİTES kapsamında hedef sektörlerde hedef yabancı yatırımcılarla temasta bulunularak kendilerinin ülkemizde yatırım yapmaları konusunda ikna edilmesinin sağlanacağını da sözlerine ekleyen Şenel, meclisin fizibilite hazırlanması önerisinin de değerlendirilmeye alınacağını kaydetti. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA