TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hakkârili kadın girişimciler yurtdışına şifalı otlar satacaklar


05.04.2020 / Hakkari



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hakkari Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı. TOBB Hakkari Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevda Keskin, önümüzdeki dönemde yöresel doğal ürünler üzerinden kooperatif çalışmalarını destekleyeceklerini söyleyerek, "Siyabo, yabani dağ kekiği, hegedan, dağ muzu gibi bitki ve sebzelerimiz var. Şifalı yönleri olan otların üretilmesi, paketlenmesi ve satılması için İstanbul ve yurtdışıyla bağlantılar kurduk" dedi.​

TOBB, 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye'nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye'nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK'nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu'nun Türkiye'nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.

 

- TOBB Hakkari Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevda Keskin

 

TOBB Hakkari Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevda Keskin, kamuda iş hayatına başlayıp, daha sonra kendi işine yapmaya karar veren isimlerden. Keskin şöyle konuştu: "Kamu yönetimi mezunuyum. 2013 yılında işe başladım, 6 yıl kamu sektöründe çalıştım. Kamu kurumunda çalıştıktan sonra işi bıraktım. Çocuklar olunca, işe git gel yordu beni. İki kızımı büyüttüm. Çocukların büyümesiyle birlikte evde durmaktan sıkıldım. Mutfak işlerini severek yaparım. Ankara'ya gittim. Butik pastacılık eğitimi aldım" diye anlatıyor hikâyesini. Daha sonra evde pasta yapmaya başlayan Keskin, girişimcilik yolculuğunun devamını şöyle aktardı: "Bir işyeri açmak ve örnek olmak istediğime karar verdim. Tamamıyla kendi imkânlarımla butik pasta ve organizasyon üzerine bir yer açtım. Bir yıl böyle gitti. Butik pasta talebi biraz daha düşüktü. Dışarıdan gelen kesim daha yatkındı. Yöresel yemeklere çok ihtiyaç olduğunu düşündük. Yöresel yemeğe bu nedenle döndüm, bu dönemde bir ortağım da oldu. 3 yıl da böyle devam ettik. Onu da devrettik. Son aşamada ise temizlik şirketi kurduk. Yemek ve temizlik işi yürüyor. 5 yıldır da çok iyi bir şekilde gidiyor. Şu anda bir kafe restoranımız var. Orada kahvaltı ve yemek servisimiz sürüyor."

 

-400 kadına eğitim

 

Keskin, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'ndaki çalışmalarını ise şöyle aktardı: "Kurula, 2010 yılında başkan' yardımcılığıyla girdim. Şu anda başkanlıktaki ikinci dönemim. Girişimci kadınların işbirliği ve dayanışmalarının genişletilmesi gerektiğini düşünerek yola çıktık. Hakkâri küçük bir il, ama burada kadının yeri çok farklı. Daha fazla kadının iş hayatına girmesi gerekiyor. Kadınlara karşılaştıkları güçlükleri aşmakta yardımcı olmayı, eğitim desteği vermeyi, bölgede kadınların sosyal konumunu güçlendirmeyi amaç edindik. Geçtiğimiz dönemden bu yana kadın girişimci sayısında ciddi artış oldu. Biz de bu cesur ve güçlü kadınlardan gücümüzü alıyoruz. Hakkâri’de sanayi tesisi çok az. Kadınlar dikimevlerinde, güzellik salonlarında, lokantalarda çalışıyorlar. Gün geçtikçe kendi işyerini açan kadınların sayısı artıyor. Bugüne kadar 400 kadına KOSGEB destekli girişimcilik eğitimi verdik. Kadınların kendi işyerlerin açmaları için danışmanlık desteği sağladık. KENTE KADIN ELİ STK'larla ortak projelerde yer aldık. SODES programlarına katıldık ve birçok kadına farklı kurslar verdik. Bölgemizin tek kadın kooperatifini 2015'te kurduk. Kırsaldaki kadınlarımızla birlikte. Süs bitkileri ve yöresel ürünler üretimi yapıyoruz. Evde süs bitkisi yetiştirilmesi için seralar kurduk. Kırıkdağ köyünden 16 kadınla birlikte başladık. 4 yıldır da ilimizin peyzaj çalışmalarında bu bitkiler kullanılıyor. İlimiz kadın eliyle güzelleşiyor. Aile ekonomilerine de katkı sağlanıyor. Halen de devam ediyor. Hakkâri Üniversitesi'yle birlikte 75 kadına gerekli eğitimleri verdik. Buna kasımda başladık, ocakta bitirdik. "Hakkâri Kadın Girişimcilerini yetiştiriyor" projesi adı altında bu çalışmayı yürüttük. Yine kadınlarımızı, kendi alanlarında öncü kadınlarla buluşturduk. Teknik geziler kapsamında işletme ziyaretleri yaptık. Kadınların davet edildikleri fuarlara katılımlarını sağladık.

 

-Siyabo ve Dağ muzu

 

Toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine eğitimler ve toplantılar yapıyoruz. Girşimcilik, kültür sanat üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Bunlara öncelik veriyoruz. Yöresel yemekler üzerine çalışan kadınlarımız var. Gençlere de girişimcilik eğitimleri veriyoruz. Dünyada hiçbir şey kararlı bir kadından daha güçlü değildir. Bu nedenle kadın kooperatifi üzerinden yürümek istiyoruz. Önümüzdeki dönemde yöresel doğal ürünler üzerinden kooperatif çalışmalarını destekleyeceğiz. Şifalı yönleri olan otların üretilmesi, paketlenmesi ve satılması için İstanbul ve yurtdışıyla bağlantılar kurduk. Siyabo denilen bir bitkimiz var. Bu bitki inanılmaz bir antioksidan. Yabani dağ kekiğimiz var. İltihap sökücü özelliği de var. Hegedan diye bir otumuz var. Bu da 7 derde deva otumuz. Böyle özelliği olan 90 küsur bitki çeşidi sayabiliriz. Dağ muzumuz var. Bağlantıları güçlendirip çalışmaları yürüteceğiz. Aynı zamanda el emeği ürünlerin satış marketi kurulması için de çalışmamız var. Bize desteklerini esirgemeyen TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na, Hakkari TSO Başkanımız Servet Taş'a, yönetim kurulu üyelerimize, oda genel sekreterimiz Fikret Keskin'e de teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz."

 

-Nasıl girişimci oldular?

 

Güler Yakupoğlu: 1972 doğumluyum ve ev hanımıyım. 3 çocuğum var. Aslında memurdum, bir süre'işi bırakıp çocuklara baktım. Evde yapamayacağımı görünce eşimle çalışmaya başladım. Özel bir şirket kurduk ve AB projeleri yapmaya başladık. Kilim kursları açtık, 20-30 kadına iş kazandırdık. Şu anda da birçok alanda faaliyet gösteriyoruz ve eşimle birlikte çalışıyoruz. 20'ye yakın çalışanımız var.

 

Suzan Çakırbey: 8 senedir Günyapı Şirketi'ndeyim. Şirket bana ait. İşe bağlı olarak yanımda birçok çalışan çalıştırıyorum. İnşaat sektöründe faaliyet gösteriyorum. Onarımlar, hah saha işleri, köy yollan, okul tadilatları yapıyoruz. Bu işlere aşinalık ailemden kaynaklı. Babam ve ağabeyim inşaat mühendisi. Eşim de müteahhit. Onunla birlikte çalışıyoruz. Babam ve ağabeyimden gelen deneyimi de arkama alarak devam ediyorum. Boya yapılacaksa boyacı çalıştırıyorum, hangi alanda çalışacaksa o alanda istihdam sağlıyorum. Her ne kadar bir kadın için zor olsa da mutluyum. Bankaya gittiğimde "Aa şirketi siz mi yönetiyorsunuz" diyorlar. İstedikten sonra kadına zor yok.

 

Özlem Atay: Hakkariliyim. Hera Limited Şirketi'nin ortağıyım. Sevda hanımla ortağız. 2016 yılında yollarımız kesişti. Kendi imkânlarımızla ev yemekleri ve mantı evi açtık. Ailemizin manevi desteğini de aldık. 3-4 yıl devam ettik. Birçok kadına da rol model olduk. Yine ikimiz temizlik şirketimizi kurduk. Birçok proje yürüttük. Ailedeki ük girişimci benim. Onlar da benimle gurur duyuyorlar ve her zaman destek oluyorlar.

 

Sibel Adıyaman: Hakkari Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatifi Başkanı'yım. Çalışmalara 2015 yılında 15 kadınla başladık. Seralarımızda süs bitkileri üretiyoruz. Tek yıllık ve çok yıllık bitkiler üretiyoruz. Peyzaj çalışmalarında kullanmak için ürün veriyoruz. Organik ürünler çalışıyoruz. Peynir, yoğurt reçel gibi ürünler üretiyoruz. İl çapında da satış yapıyoruz. Kentteki ilk kooperatif biziz.

 

Naciye Baysal: 1993 yılında acenteciliğe başladım. Birçok yerde çalıştım. 2019 yılında ise kendi acentemi açtım. Benim başladığım dönemde buralarda çalışan kadın yoktu. Ama babam çok destek oldu. İşe götürürdü, işten gelip alırdı. 26-27 yıl oldu. Şu anda TÜRSAB ve çeşitli STK'larda üyeliklerim var. Yüksekova Turizm olarak hizmet veriyorum.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA