TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Uşaklı kadın girişimciler hediyelik eşyaya odaklanacak


01.03.2020 / Uşak



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Uşak Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı. TOBB Uşak Kadın Girişimciler Kurulu Başkam Aysel Karaman, görevine girişimci kadınların sorunlarını araştırarak başladığını ifade etti. Kadınlara eğitimler verdiklerini söyleyen Karaman, "Kadınlarımız bu eğitimleri aldıktan sonra kendilerine güvenleri geldi, dükkânlarını açtılar. Bir kooperatifleşme çalışmamız var. Gıda ve hediyelik eşya üzerine olacak" dedi.​

TOBB Uşak Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aysel Karaman, "kadın eli değmek" diyerek, tahin-pekmez işine girmiş bir isim. Karaman başarı hikâyesini, "Turizm işletme mezunuyum. Sakaryalıyım, evlenince Uşak'a geldim. Ailemin tekstil şirketinde yöneticiydim. Eşimin ise tahin-pekmez ve helva üzerine üretim yapan bir şirketi var. İki çocuk annesiyim. Çocuklar okul çağma gelince, ben de eşime yardıma gittim. Bu işlere kadın elinin değmesi gerektiğini düşündüm. Şu anda ise şirkette genel müdür yardımcısıyım" sözleriyle anlattı.

 

Karaman şöyle devam etti: "Kendi yemediğim, çocuklarıma yedirmediğim hiçbir ürünü asla satmıyorum. Kalite-kontrol benden geçiyor. 100 yıllık bir firmayız. Odun ateşinde tahin, buharlı kazanlarda pekmez üretimi yapıyoruz. Türkiye'nin her yerine satıyoruz. Firmamızın ismi Kartad. 100 yıllık bir firmayız. Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa'ya satıyoruz. Romanya ve ABD'yle de bağlantılarımız var. Ben geldikten sonra 'şirkette ne değişti' derseniz, ambalaj konusunda günü yakaladım. Personelle kadın yönetici ilişkileri daha iyi oluyor. Eşim de bu süreçte çok destek verdi. Önce ufak işlerle başladım, önce sonra tamamen üretimi devretti. Finansa da o bakıyor. Büyük firmalara 60 yıl üretim yaptık. Kayınpederimin bir sözü var, 'Buraya hile-yabancı madde sokmayın' der. Bu kurala hep uyduk. İnşallah 100 yıllar boyunca yaşayacak burası. Oğlum da işlerle çok ilgili. Daha 5 yaşındayken, evde pekmez tesisi kurmuştu."

 

-Butik pastacılar açıldı

 

Karaman, TOBB Uşak Kadın Girişimciler Kurulu’ndaki çalışmaları ise şöyle aktardı: "Kurulda daha önceden başkan yardımcısıydım. Böyle bir teklif gelince, bir şans vermek istedim. O günden bu yana da bu işlerin içindeyiz. İlk olarak girişimci kadınların sorunlarım araştırdık. 'Neler yapabiliriz'i anlamaya çalıştık. Güvenli internet eğitimleri verdik. Kız Kardeşim projesinde yer aldık. Tarhana üretimi yapanlar, bükme yapıp satan kadınlarımızın, bu eğitimleri aldıktan sonra kendilerine güvenleri geldi, dükkânlarını açtılar. Butik pastacılar aramıza katıldı. Daha önce cesareti olmadığı için evinde üretim yapanlar, dışarıya açıldı. Aynı şekilde erişte üretenler, reçel yapanlar… Hepsi aramıza katıldı. Bir kooperatifleşme çalışmamız var. Gıda ve hediyelik eşya üzerine olacak, örneğin Karun Hazineleri şu anda Uşak'ta sergileniyor. Bunların bir kısmım kadınlarımız hediyelik eşya olarak üretecek. Aromatik ürünler üzerine eğitimler vereceğiz. Gittikçe büyüyeceğiz." Tuğba Yıldız ' İngilizce öğretmenliği mezunuyum. Aile şirketimiz var, çürümeyen ahşap üzerine. Bungalovlar yapıyoruz, bağlara ve bahçelere gönderim yapıyoruz. Park ve bahçe düzenlemelerinde yer alıyoruz. Ben de bu fabrikada ikinci kuşak yöneticiyim. Babamızın yanına geldik. Ürünlerimizi yurtdışına da gönderiyoruz. Libya, Ermenistan, Gürcistan bu ülkelerden sadece bazıları. Bizim işimiz ağır bir iş ama kadın istihdamına önem veriyoruz. Paketlemelerde kadınlarımız çalışıyor. Toplamda 70 çalışanımız var, 6'sı kadın. Kadınların farkı ne derseniz, insani ilişkiler anlamında kadınlar daha başarılı. 1991 mimarlık fakültesi mezunuyum. Hayallerimizle işe başlıyoruz, ama ticari hayat zor. Ben mimarlığı hayallerim yönünde yapmak istiyorum. O yüzden de başka bir işkolunu da seçtim. 25 yıllık mimarlığımın ardından tohum pazarlama da yapıyoruz. Açık tarla ve bahçelere t atış yapıyoruz. Buradaki ortağım kardeşim. 4 yıldır da yeni sektörümüzde de faaliyet gösteriyoruz.

 

-Nasıl girişimci oldular?


Sevgi Yılmaz: “Okul öncesi öğretmenliği mezunuyum. Yüksek lisans yaptım. 2016 yılında Montessori Vakfı Ana Okulları’nın Uşak şubesini açtım. 3-6 yaş arası için eğitim veriyorum. 71 çocuğumuz, 10 personelimiz var. Ailemin desteği ve krediyle böyle bir işe giriştim. Annem ve babam halen de destekler. Geçtiğimiz yıl da Sevgi Yılmaz adı altında bir butik açtık. Butiği hobi olarak yürütüyorum.”

 

Mine Özdemir: “1966 Uşak doğumluyum. Evliyim ve bir kızım var. Mimarım. 1989 yılında Uşak'ta ilk kadın mimar olarak, serbest mimarlık ofisimi açtım. Eksperlik hizmeti de verdim. 2001 yılında Dünya Gazetesi'nin açtığı bir yarışmada en iyi iş kadını seçildim. Ticaret ve sanayi odasında meclis üyesi olarak görev yaptım. Mimarlık ofisimde 31. yaşımdayım. Hayalleri olan kadınların arkasında durmak için de bu kuruldayım.”

 

Betül Tomas: “1969 Uşak doğumluyum. İşletme mezunuyum. Hiç kendi dalımda çalışmadım. Ablamla mimarlık ofisimizde çalışıyoruz. Aynı zamanda eksperlik hizmeti de verdim. Bu kuruldaki görevimin yanı sıra, Habitat'ın Kız Kardeşim Projesi'nde de görev yaptım. Uşaklı girişimci kadınlara yardımcı olabilmek için buradayım.”

 

Fikriye Bostana Saygı: “1987 Uşak doğumluyum. Turizm üzerine eğitim aldım. 2011 yılında işyerimden ayrılıp, KOSGEB desteğiyle 3 ortak tur şirketi kurduk. Aile şirketiyiz. Ağabeyim, ben ve gelinimiz birlikte çalışıyoruz. Uşak hareketli tur hizmetleri veriyoruz. Jolly Tur'un tek yetkili acentesi olarak hizmet vermeye devam ediyoruz.”

 

Sekaver Ceylan: “1977 doğumluyum, 18 yaşında bir oğlum var. Uşak Doğalgaz Dağıtım Firması'nda çalışıyorum. 33 yaşında mali müşavir olmaya karar verdim, oldum da. Benim girişimcilikle ilgili bir hayalim var. Uşak'ta kenevir üretmek istiyorum. Üretiminden son aşamasına kadar her yerde kadınların yer aldığı bir sistem kurmak istiyorum. Neden kenevir? Teşvik var, verimli topraklar var. Aynı zamanda Habibat'ın gönüllü eğitmenleri arasında yer alıyorum.”

 

Hatice Emel Özkan: “İngilizce işletme bölümünden mezunuyum. Okuldan sonra, 1984'ten bu yana sektörde olan aile şirketimizde çalışmaya başladım. Çürümeyen ahşap üzerine çalışıyoruz. Şirkete geldikten sonra KOSGEB için stratejik yol haritasını çıkardık ve teşvik-desteklerden yararlanmaya başladık. Aynı zamanda e-ticarete açıldık. Şirkette 13 yıl dış ticaret ve finans bölümlerinde çalıştım. Şu anda ise üçüncü çocuğum 10 aylık. Onunla ilgilenmek için ara verdim.”

 

Selma Üstündağ: “1976 Uşak doğumluyum. 20 yaşında bir oğlum ve 14 yaşında bir kızım var. Sağlık kurumları işletmeciliği okudum. Uşakta bir hastanenin çeşitli birimlerinde 24 yıl boyunca çalıştım. Eşim tüccar, tarhana ve erişte üretimi yapan bir şirketi var. En sonunda ailecek bir işletme kurduk. Şu anda da tarhana ve erişte üretimi yapıyoruz. 3 dönemdir de kadın girişimciler kurulundayım, burada olmaktan büyük keyif alıyorum.”

 

Funda Soğum: “Uşak doğumluyum. Liseyi bitirdikten sonra, Urfa'ya gittim. Akçakale'de öğretmenlik yaptım. 1991 yılında Uşak'a geri döndüm ve ekonomi okumaya başladım. Bu arada evlendim ve okulu dondurdum. Bir kızım oldu. 15 yıldır da tekstil işindeyiz. Boyama, elyaf-hammadde boyama yapıyoruz. Yurtdışına da ihracatımız var. Bir de oğlum var, şu anda ise aynı zamanda öğrencilik yapıyorum.”

 

Nuray Yılmaz: “1993 Mimarlık mezunuyum. Uşakta serbest mimarlık ofisim var. Mimarlar odasında yöneticilik yaptım. Bir dönem müteahhitlik de yaptım. Ama mimar lığın daha keyifli olduğuna karar verip, kendi işime geri döndüm.”

 

Özgül Budak: “1977 Uşak doğumluyum. Bir kızım, bir oğlum var. Evliyim. 2000 yılında Balıkesir Üniversitesi mimarlık bölümünden mezun oldum. Serbest mimarlık yapıyorum. Mimar olmayı ilkokulda aklıma koymuştum. Bu dönem zor bir dönem ama bitiyorum geçecek. Mimarlığı çok seviyorum, ama bir yerde esnaflık da yapmanız gerekiyor, o kısım yorucu oluyor. Kadın Girişimciler Kurulu'nda olmaktan mutluyum.”

 

Emel Çiydem: “1977 Uşak doğumluyum. Evliyim ve bir kızım var. İktisat mezunuyum. Önce bankada çalıştım. 2000 yılında bankam kapanınca, hiç ara vermeden 8 yıl boyunca İngilizce öğretmenliği yaptım. Çocuk olunca ara verdim. Tekrar iş hayatına dönmeye karar verince, eşimle birlikte sağlık sektörüne girdik. Medikal ürünler üzerine çalışıyoruz. Şu anda 11. yılımız.”

 

Sibel Darende: “Beden eğitimi öğretmeniyim. Kısa bir süre öğretmenlik yaptım. Evliyim ve iki çocuğum var. Bir süre spor salonlarında da çalıştıktan sonra çocuklarımla ilgilendim. Sınıf anneliği yaptım. Bu süreçte eşim tekstil işindeydi, alüminyum tozu üretmeye başladı. Bu alandaki sayılı üreticilerden biri oldu. Çin'e açılmak istedi. En sonunda alüminyum pasta üretimine geçtik. Şu anda eşimin yanında çalışıyorum. Diyebilirim ki: Kadınların elinin değdiği herşey değişiyor.”

 

Şermin Metin: “Sigorta acentesi olarak faaliyet gösteriyorum. Kendi sektörümde TOBB İcra Kurulundayım ve mecliste görev alıyorum. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası'nda da yönetim kurulu üyesiyim. Esas işim sigortacılık. Ondan önce de otomotiv firmasında sigorta ve muhasebe alanında 7 yıl çalıştım. 28 yıldır iş dünyasındayım. Eşimle beraber toplam 9 kişilik bir firmayız. Bir de 14 yaşında bir oğlum var.”

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA