TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hakan Ülken, 2.İstanbul Coğrafi İşaret Zirvesi’ne katıldı


18.12.2019 / İstanbul



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, TOBB, TÜRKPATENT ve MEB’in desteği ve katılımıyla, Metro Türkiye ev sahipliğinde düzenlenen 2. İstanbul Coğrafi İşaret Zirvesi’ne katıldı. ​

Hakan Ülken burada yaptığı konuşmada, coğrafi işaretli ürünlerin tescil ettirilmesinin, bir vizyon işi ve manevi bir davranış olduğuna dikkat çekerek, “Çünkü coğrafi işaret demek, daha kıymetli ürün demek, yani daha fazla kazanç demek. Avrupa’da bir ürüne coğrafi işaret tescili alındığında, fiyatı birden yüzde 20 ila 50 arasında artıyor. Ama mesele sadece para kazanmakla sınır değil. Ecdadın bıraktığı mirasa, değere, kültüre sahip çıkmak da bizim görevimiz” dedi.

Dedelerin tattığı lezzetleri, kullandığı kaliteli ürünleri torunlara, aynı kalitede sunmak gerektiğini bildiren Ülken, tüm bu ürünlerin korunmaması halinde kaybolup yiteceğini hatırlattı.

 

-Tescil konusunda oda borsalar taşın altına elini soktu

 

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken şöyle konuştu: “En büyük zenginliğimiz, kültürel zenginliğimiz. Sahip çıkarsak bunlar para, zenginlik demek. Bu yüzden yöresel ürünlerimize sahip çıkmak için coğrafi işaret almamız lazım. Allah’a şükür son dönemde bu alanda önemli mesafe kaydettik. Bugün geldiğimiz noktada, coğrafi işaretli 464 ürünün 188’ini Oda ve Borsalarımız tescil ettirdi. Başvuru aşamasında ise toplam 449 ürünün 183’ü Oda ve Borsalarımıza aittir. Coğrafi işaret alanındaki tüm bu güzel gelişmelerde, Oda ve Borsalarımızın büyük emeği var. Mevcut coğrafi işaretli yöresel ürünlerimizin yüzde 40’ının tescil edilmesini sağlayan, Oda ve Borsalarımıza çok teşekkür ediyorum.

 

3 ürünümüz; Malatya Kayısısı, Aydın İnciri ve Antep Baklavası, Avrupa Birliği’nde de tescilli. Bunu da sağlayan yine o illerdeki Odalarımız-Borsalarımız. İnşallah bu sayı yakında daha da artacak. TOBB olarak biz elimizi taşın altına koyduk, Oda ve Borsalarımız da üzerine düşeni yaptı.  Özellikle AB tescili konusunda TOBB Brüksel ofisimiz ile her türlü desteği verdik, veriyoruz. Onlar sayesinde coğrafi işaret tescili hız kazandı. Oda-Borsalar olarak sadece coğrafi işaretli ürünleri tescil ettirmekle kalmıyor onların tanıtımı için de birçok etkinlikler düzenliyoruz. TOBB’un katkıları ile Antalya Ticaret Borsası tarafından her yıl Antalya’da düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı coğrafi işaretler konusunda artık bir marka oldu. 2 yılda bir Ankara’da Ankara Ticaret Odası’nın girişimleriyle Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ni gerçekleştiriyoruz. Yine 7 bölgede Oda-Borsalarımızla birlikte coğrafi işaretli ürün üreticileriyle ulusal yerel zincirleri bir araya getireceğiz. Bunun ilkini de Erzurum’da yaptık.

Türk Patent ve Marka Kurumu ve TOBB olarak coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı, tescil süreçleri, AB’ye tescil süreçleri, üretimi, pazarlanması, tescil yapan kuruluşların hak ve sorumlulukları ile ilgili birçok ilde toplantılar düzenledik.”

 

-Hedef, bundan sonra nitelik

 

Coğrafi işaretli ürünlerin tescilini aldıktan sonraki denetim zamanının, ürünlerin yönetişimi ve satış pazarlama sürecinde daha üst seviyelere çıkması gerektiğini anlatan Ülken, nicelikte belli bir seviyeye ulaştıklarını, bundan sonraki en önemli gündemin ise nitelik olduğunu vurguladı.

 

Ülken, “Bizim buradaki görevimiz ise; tescil sahibi kurumlar olarak; yöresel ürünlerimizin üretimini gerçekleştiren üreticilerin tescilde belirtilen üretim şartnamesine uygun üretim yapmalarını, coğrafi işaret yönetişim sistemini anlamalarını ve inanmalarını sağlamaktır” dedi.

 

Öte yandan coğrafi işaretli ürünlerle ilgili tüketici algısını artırıcı girişimlerde bulunmak gerektiğinin altını çizen Hakan Ülken, “Coğrafi işaretli ürün üreticilerinin kayıt altına alınmasını, coğrafi işaret amblemlerini kullanmalarını ve coğrafi işaretli ürün kriterlerine uygun olarak üretim yapmalarını sağlamamız gerekiyor. Ticaret Bakanlığımız, yöresel ürünlere %1 oranında raf ayrılmasını sağladı. Ancak bu düzenleme içinde, coğrafi işaretli ürünlerin özellikle belirtilmesinde fayda görüyoruz. Ayrıca %1’lik oranın artırılması için de çalışmalarımız sürüyor. Coğrafi işaretli ürünlerin perakende sektörünün raflarında hak ettiği yeri almasını sağlamamız gerekiyor. Öte yandan coğrafi işaretli ürünlerin gastronomide ve turizmde daha etkin şekilde yer almasını ve kullanılmasını da sağlamamız gerekiyor. Artık sürdürülebilir bir coğrafi işaretli ürün sistemi el birliği ile kurmamız gerekiyor” diye konuştu.

 

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA