TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

E-Ticaret’e odaklanacaklar


10.11.2019 / Antalya



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri çalışmalarını basınla paylaştı.​ TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu, 30 yıldır Antalya'da yaşayan bir girişimci. Bir süre özel sektörde devam ettikten sonra eşiyle kurduğu şirkette kurucu ortak olan Kocaoğlu, "İş hayatıma İstanbul'da başladım daha sonra Yalova'da süs bitkileri üretimi konusunda sektörde söz sahibi özel bir şirketin halkla ilişkiler departmanında devam ettim. Aynı zamanda üretim-pazarlama alanında da aktif olarak yer aldım ve aslında yapılan işin tümünü deneyimlemiş oldum. Eşimle aynı şirkette tanıştık ve evlendik. Firmanın Antalya şubesine geçiş yaparak Antalya'ya yerleştik" dedi. ​
-ÇALIŞANDAN İŞVERENLİĞE GEÇİŞ 

Firmada deneyim kazandıktan sonra kendi girişimcilik hikayelerine geçtiklerini belirten Kocaoğlu hikayesinin kalan bölümünü şöyle anlattı: "Aslında girişimcilik serüvenine sermaye ve iş planı açısından hazırlıksız bir dönemde karar vermiştik ama bilgi birikimimiz ve sektör deneyimlerimizden güç alıp, 'risk almadan olmaz diyerek' yola çıktık. 30 yıldır hayat arkadaşım olan eşim, aynı zamanda 25. yılını doldurduğumuz şirketimizde ortağım ve iş arkadaşım. Bu anlamda da zoru başaranlardanız. 1994'denbu yana iç mekan ve dış mekan süs bitkileri ve peyzaj bitkileri üretimi yapıyoruz. Küçük alanlarda üretim yaparak işe başladık. Başlangıç zorlu bir süreçti. Deneyimleyerek ve ağır ağır büyüterek devam ettik. Bu yolculukta başarısızlıklarımız ve yanlış kararlarımız oldu ama 'her kriz bir fırsattır' diyerek sektöre yönelik talepleri fırsata çevirerek, düşe-kalka ayakta durmayı öğrendik. Zamanla çalışma alanlarımızı büyütüp, istihdam sayımızı artırdık ve tüm Akdeniz Bölgesi ve diğer bölgelere pazarlama yapmaya başladık. Yaklaşık 30 dönüm alanda tedarikçi firma olarak hizmet veriyoruz." 

-REKLAM AJANSI DA KURDUK 

Süs bitkileri sektörüne devam ederken, ayrıca reklam ajansı da kurduklarım kaydeden Kocaoğlu, "Reklamcılık aslında hep gönlümde yatan mesleğimdi. Ağırlıkla tarım sektörü olmak üzere marka yönetimi, kurumsal kimlik çalışmaları, grafik tasarım, masa üstü yayıncılık konularında tanıtım danışmanı olarak hizmet verdim. Türkiye'deki tüm firmaların katılımıyla yıllık yayınlanan çevre peyzaj sektör kataloğunun tasarım ve içeriğini hazırladım. 1994'den bu yana girişimcilik yolculuğum devam ediyor. Bir kızım var, iç mimar. İş hayatınım yanı sıra uzun yıllardır sivil toplum kuruluşlarında görev alıyorum. 30'a yalan çalışanımız var. 25 yıldır eşimle hep işin başındayız" diye konuştu. 

-HEP DAHA İLERİSİ VAR 

Kadın Girişimciler Kurulu'nda ikinci dönemi olduğunu belirten Kocaoğlu, sözlerine teşekkürle başlarken yaptıkları ve yapmak istediklerini de şöyle aktardı: "TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Davut Çetin'e, yönetim kuruluna, daire başkanımız Ozan Bey'e, müdürümüz Batuhan Bey'e ve yine TOBB'dan Handan ve Sezgi Hanımlara çok teşekkür ediyorum. Çok büyük bir ekip var bu işlerin arkasında, büyük bir emekle oluyor her çalışma ve sağ olsunlar her türlü desteği sağlıyorlar. Olmak istediğimiz yerde miyiz, evet ama tabu ki çok daha ilerisi var. Her gün yeni bir fikirle başlıyoruz. Benim başkanlıkta ikinci dönemim. İki dönemdir çok ses getiren çalışmalar yaptık. Girişimcilik kampları yaptık, bir kadın girişimcinin yola çıktıktan itibaren ihtiyacı olan her türlü yardıma kavuşabilmesi için projeler geliştirdik. Çok kadının hayatına dokunduk. Ana hedefimiz ise kırsaldan kente girişimciliğe başlayan kadınlarımıza hizmet etmek. En çok önemsediğimiz kırsal. 

-SOSYAL ALANDA DA KADINI GÖRÜNÜR YAPACAĞIZ 

Bundan somaki süreçte eğitim çalışmalarının devamım projelendireceğiz. Bu sene kadın kooperatiflerini tema olarak edindik. Çalışma komiteleri oluşturduk. Dijital pazarlama ve e-ticarette kadınların görünür olmasını önemsiyoruz. Değişen dünya ve pazarlama bunu gerektiriyor. Artık insanların dijital pazarlama üzerinden dünyaya ulaşabileceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda sosyal alanda da kadınların görünür olmasını istiyoruz. Her yıl yaptığımız "Fark yaratan kadın girişimciler" projemiz var, bu yıl 6. senesine ulaştık. Bununla Antalya'da 'fark yaratan kadınların' farkındalığını sağlıyoruz. Topluma başarı hikayelerini yansıtıyoruz. Çeşitli başlıklarımız var, 22 Kasım'da başvurularımız sona erecek. Bizi heyecanlandıran hikayelerden biri de mentorluk eğitimleri. Üniversite ve öğrencilerimizle bu alanda aktif çalışıyoruz." 

-NASIL GİRİŞİMCİ OLDULAR

Mine Bayram Bilgici: Almanya doğumluyum. Turizm otelcilik, işletme mezunuyum. 1995 yılında iş hayatına bir ilaç firmasında başladım. 2003 yılında Antalya'ya yerleştim. İlaç sektöründe istediğim gibi bir iş bulamayınca, kendi hikayem başladı. Franchising alarak gıda sektöründe işe başladım. Sonrasında masa sandalye alım satımı üzerine bir şirket kurdum, bir süre Antalya OSB'nin idari işletmeciliğini yaptım ve kendi sektörüme döndüm. Halen masa sandalye üzerine olan firmam devam ediyor. 2009'dan bu yana kuruldayım. İki dönemdir de başkan yardımcılığı yapıyorum, ayrıca gastronomi üzerine yazılar yazıyorum. 

Serpil Peker: Girişimci bir babanın kızıyım. Ana işimiz toptan ilaç ve medikal. Turizm işletme mezunuyum. Buna bağlı olarak turizme yönelik yatırımlar da yaptık. Biraz tarım, biraz turizm devam ediyoruz. 2009'dan bu yana da TOBB Kadın Girişimciler Kurul üyesiyim, şu anda başkan yardımcılığı görevini üstlenmiş durumdayım. 

Füsun Çevik Karaman: İnşaat mühendisliği mezunuyum. Okulu bitirdikten sonra kuzenimle birlikte bir ofis açtık. Girişimci bir babanın kızı olarak inşaat malzemeleri üzerine çalışmaya başladık. Otel işletmeciliği de yapıyoruz, mühendislik de. Güzel projeler yapacağımıza gönülden inanıyorum. 

Olga Esen: Ukrayna doğumluyum ve hukuk mezunuyum. Evlilik nedeniyle Antalya'ya geldim. Eşimin işlerine yardımcı olarak başladım. 2006 yılında ise, ses, ışık kiralama için kendi şirketimizi kurduk. Başladığımızda Türkçem yetersizdi ama isteğim fazlaydı. Yılmadan devam ettim. Yurtdışında bağlantılar kurdum. İthalat konusunda sorumluluk üstlendim, kiralamalar yaptım. Geldiğimiz noktada kendi alanımızda uluslararası derneklere üyeyiz. Animasyon da işimizin içinde. Aynı zamanda perakende mağazacılık yapıyoruz. 

Saadet Narin: Mimarlık ve çevre şehir planlama mezunuyum. İki yıllık bir tecrübeden sonra kendi firmamı kurdum. Halen planlama, mimarlık mühendislik üzerine olan firmamda çalışmalarıma devam ediyorum. 

Özlem Kocabaş Eroğlu: ODTÜ psikoloji mezunuyum. Bir yıl İngiltere'de çalıştıktan sonra geri döndüm. 2002 yılında ise, yüksek lisansımı tamamladım. Akademiden sonra, 2008'de okul öncesi eğitim kurumu açtım. Şu anda 56 çocuğumuz var. Atölye usulü çalışıyoruz. Verimli bir alanda keyifli işler yapıyorum. 
Güldal Siğinç: 14 yıl önce Antalya'ya yerleştim. Halkla İlişkiler mezunuyum, ikinci üniversitemde okuyorum. Barış Manço'nun asistanlığını yaparak iş hayatına başladım. 'Adam Olacak Çocuk' ekibinde çalıştım. Milliyet'te Barış Manço'nun 'oku bakim' diye bir köşesi vardı, o köşenin hazırlığını da ben yapıyordum. Barış Manço'dan sonra bir süre reklam ajansında çalıştım. Necla Zarakolla çalışma imkanım oldu. 14 yıl önce anne-baba nedeniyle Antalya'ya geldim. Soma bir baktım, şehri seviyorum. Bir reklam ve pr ajansım var, 12 yıldır yönetiyorum. Bir de kadın dergisi çıkarıyorum. 

Nuray Atsan: Akdeniz Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptıktan sonra ABD'ye gittim ve doktoramı tamamladım. Girişimcilik üzerine çalışıyorum. Akdeniz Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'ndeyim, aynı zamanda da üniversitenin teknoloji transfer ofisinde girişimci yetiştiriyorum. Üniversiteyle sanayinin bağım kuruyoruz. Mesela girişimcilik dersi alan öğrencilerimle, kadın girişimcileri birlikte çalıştırıyoruz. Kadın girişimcilerimiz, gençlerimizin iş fikirlerine mentorluk yapıyor. 

Mine Kestane Hatipoğlu: 1969 Antalya doğumluyum. Kadınların ev hanımı olduğu bir aileden geliyorum. O yüzden iş hayatına girmem zor oldu. Marmara Edebiyat'ta 1.5 yıl okudum ama ailevi nedenlerle Antalya'ya döndüm. Otellerde farklı işletmelerde çalıştım. Sonra da tuhafiye dükkanı açtım, 9.5 yıl tuhafiye işlettim. Bir yerden sonra kendimi geliştirmeye karar verdim. İngiltere’de lisan öğrendim. Döndükten sonra yurtdışına gitmek isteyenler, bana danışmaya başlayınca, bu profesyonel işim oldu. Homeofis, bir kartvizit bastırarak, bu işi yapmaya başladım. 7-8 ay soma da ofisimi açtım. Şu anda bölge çapında bu işi yapıyorum. 

Yeliz Kaya Can: 1977 Burdur doğumluyum, 1999'da Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi'nden mezun oldum. Burdur'a dönüp, mobilya atölyesi açtım. Türkiye'nin ilk kadın mobilya üreticilerinden biri oldum. Atölyemi büyütüp, fabrikalaştım. Evlenince Antalya'ya taşındım. İlk bir yıl Burdur'da işlerim devam etti. Bir süre eşimin şirketinde çalıştım. Daha soma dayanamadım ve burada da kendi fabrikamı kurdum. Fabrikamda iki ulusal markaya fason üretim yapıyorum. 

Münevver Gençtürk: Su ürünleri mühendisiyim. Yaklaşık bir yıl iş aradım. Bulamayınca havacılık sektörüne girdim. Sonrasında turizmi seçtim, bir süre sonra ise tesadüfen televizyonculuğa başladım. TRT'de yönetmen yardımcılığı yaptım. Hayatım boyunca girişimcilik yaptım. Konfeksiyon üzerine butik açtım. Kendi ajansımı kurdum. Şu anda ise basın danışmanlığı yapıyorum. Ayrıca sosyal medya ve e-ticaret üzerine çalışıyorum, tarımla uğraşıyorum. 

Fulya Sarman: Basın-yayın mezunuyum. Girişimcilikte çok aktif bir ailem var. Çalışma hayatına üniversitede başladım. Bir dönem gazetelerde çalıştım, soma bir reklam ajansına geçtim. Halen tüm medya gruplarının satın almasına yapan bir ajansım var. Antalya Face adında bir yerel dergim var. Lise çağındaki çocuklarla ilgili sohbet ve konferanslara da katılıyorum. Birçok STK'da da yer alıyorum. Yakın zamanda organik koku işine de girdim. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA