19.09.2011 / Berlin Almanya
Hisarcıklıoğlu, Forum’da yaptığı konuşmada Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin sanki dün başlamış gibi bir algı oluştuğuna değinirken, söz konusu ilişkilerin çok daha eskiye dayandığını ve ortaklık anlaşması ile başladığını belirtti. Avrupa Adalet Divanı kararlarının uygulanmasını isteyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk-Alman İşbirliği Konseyi’nin de yeniden işler hale gelmesini beklediklerini bildirdi.
-Cumhurbaşkanı Gül
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Türk-Alman İş Forumu’ndaki konuşmasında işbirliğini geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Gül, bir insanın iki tane ana dili olabileceğine dikkat çektiği konuşmasında, Türklerin ve Almanların hep müttefik olduklarına vurgu yaptı. Almanya’da 3 milyon Türk’ün oy kullandığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında ilk ticaret anlaşmasının 1848’de yapıldığını hatırlattı. Son 12 yıl içinde sosyal ve ekonomik alanda Türkiye’nin büyük reformlar yaptığını dile getiren Gül, “Avrupa’da iki sağlam ülke var Türkiye ve Almanya” diye konuştu.
İki ülke ticaretinin geçen seneye göre yüzde 38 artığını açıklayan Gül, “Yatırımlar her alanda mümkün. Yeni alanlar bulmalıyız. Teknoloji, bilim, araştırma-geliştirme ve kültürel konularda işbirliği yapmaya çalışmalıyız” ifadesini kullandı.
Türklerin Almanya’da daha çok yatırım yapmalarını isteyen Gül, üçüncü ülkelerdeki işbirliği imkânlarına da işaret etti. Bağdat-Hicaz demiryollarını birlikte yaptıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan ve İstanbul’u bağlayacak demiryolunu da yapmak istediklerinden söz etti.
Türkiye’nin artık göç alır vaziyete geldiğini bildiren Gül, “Almanya’dan Türkiye’ye geri dönüşler başladı. Bizim de nitelikli elemana ihtiyacımız var” dedi.
AB konusunda kendi üzerine düşeni yaptıktan sonra, herkesin Türkiye’nin AB üyesi olmasını isteyeceğini ancak Türkiye’nin istemeyeceğini ifade eden Gül, “Bugünkü süreci yavaşlatmak ve durdurmak bizi rencide ediyor. En çok fasıl Almanya’nın dönem başkanlığında açılmıştır” dedi.
-Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulf
Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulf da konuşmasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının imzalandığını belirtti. Wulf Türk yatırımcıları Almanya’ya çağırdı. Vize konusunda kolaylık sağlanması gerektiğini söyleyen Wulf şöyle konuştu:
“Berlin’de Türk İş Kadınları Derneği ile görüştüm. Başarılı Türk iş kadınlarının bilincinde değiliz. Yenilikçiliğe açık olmamız lazım. 1961 yılından beri buraya gelip çalışanlara teşekkür ederim. Her zaman bir kazanım oldular. Hangi milletten olursa olsunlar herkes eşit fırsatlara sahiptir. Anayasa bunu gerektirir. Kaynaşan bir toplum olma yolunda ilerlemeliyiz. Ekonomi, eğitim ve bilim konularında işbirliğimizi geliştirelim.”
- Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rainhardt Freiherr von Leoprechting
Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rainhardt Freiherr von Leoprechting ise İş Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada öncelikle vizenin Türk işadamları için dezavantaj oluşturduğunu belirtti. Türkiye’nin Avrupa’nın tam üyesi olması gerektiğini belirten Freihher, her iki Cumhurbaşkanı’nın ön sözünü yazdığı kitabının tanıtımını da yaptı.
-DİHK Başkanı Hans Heinrich Driftman
Almanya Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DİHK)Başkanı Hans Heinrich Driftman da konuşmasında Türkiye ve Almanya’nın güçlü ortaklığına değindi. Bu ortaklığın meyvalarını aldıklarını bildiren Driftman Alman yatırımcıların demir, otomotiv ve kimya sektörlerinde öncü olduklarını kaydetti. Alman ekonomisinin gelişimine Türklerin büyük katkısı olduğundan bahseden Driftman, orta ölçekli Türk şirketlerinin de Almanya’da yatırım yapmalarından büyük memnuniyet duyduklarını anlattı.
Hans Heinrich Driftman, TOBB ile DİHK arasinda güçlü bir işbirliği ve dostluk bulunduğuna dikkat çekerek, “Avrupa’nın geleceği Türkiye’ye bağlıdır. Türkiye kilit ülkedir ve Avrupa’nın bir parçasıdır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından iki ülke Cumhurbaşkanı’na Zirvedekiler kitabı takdim edildi.