TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye’nin, küresel krizde en hızlı toparlanan ülkelerden biri olması, Türk özel sektörünün dinamizmini göstermektedir


13.09.2011 / İstanbul



G-20 Emtia Fiyatlarındaki Dalgalanmalar Konferansı’nın ikinci gününde düzenlenen öğle yemeğinde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin, küresel krizin ilk başladığı dönemde ekonomisi hızla daralmasına rağmen, en hızlı toparlanan ülkelerden biri olması, Türk özel sektörünün dinamizmini göstermektedir” dedi. ​ ​

 

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.​


TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,  G-20 ülkelerinin iş dünyası temsilcileri olarak hükümetlere önerilerinin ve onlardan taleplerinin olduğunu ifade etti.

Hükümetlerden birinci taleplerinin, emtia piyasalarının temeline ilişkin sorunlara yoğunlaşmaları olduğunu belirten TOBB Başkanı, “G-20 hükümetlerini piyasanın değişen dinamiklerine ve olası aksaklıklara yoğunlaşmaya çağırıyoruz. Arz-talep dengesinin yeniden nasıl kurulacağına ilişkin politikaların daha önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz” dedi.
 
Hisarcıklıoğlu, ikinci temel önerilerinin, piyasalarda şeffaflığın artırılması ve böylece piyasa oyuncularının kafasındaki soru işaretlerinin azaltılması olduğunu ifade ederek, G-20 hükümetlerinin spesifik ürünlerin fiyatlama mekanizmalarıyla ilgili detaylı çalışmalar üzerinde yoğunlaşması gerektiğini söyledi.

-“Fiili ticaret ile finansal piyasalar arasındaki bağlantıyı güçlendirecek düzenlemeler yapılmalı”

Küresel ölçekte politika geliştirilmesi gereken bir diğer önemli konunun, finansal enstrümanların kötüye kullanılmasını engelleyecek düzenleyici bir çerçevenin geliştirilmesi olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bazı ürünlerde fiili ticaret ile finansal piyasalar arasındaki bağlantıyı güçlendirecek düzenlemeler yapılması önemlidir. Yapılacak düzenlemelerin küresel koordinasyon içinde yürütülmesi ve yaptırımlara tabi olması ortak talebimizdir” dedi.

-“Eşit şartlarda erişimi ve daha adil paylaşımı sağlayacak bir mekanizma kurulmalıdır”

Dünkü toplantılarda özel sektör temsilcilerinin dile getirdiği beşinci konunun, emtia piyasalarında herkes için aynı koşullarda ticaretin ve yatırımın önünün açılması olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “bu güzel yerküre üzerinde yaşayan herkesin giderek daha da kısıtlı hale gelen emtialara eşit şartlarda erişimini ve daha adil paylaşımını sağlayacak bir mekanizma kurulmalıdır” dedi.

Tüm özel sektör temsilcilerinin üzerinde mutabakat sağladığı bir diğer önemli konunun da talebin hızlı artışını engelleyecek yenilikçi çözümlerin geliştirilmesi olduğunu söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Bulunacak yeni yöntemlerin tüm dünyanın faydasına olacağını unutmamak gerekiyor. Artan emtia talebini karşılayacak yatırımların özel sektör tarafından gerçekleştirilebilmesi için öngörülebilir bir yatırım ortamının sağlanması gerekmektedir. Emtia piyasalarının önemli bir kısmı aşırı biçimde regüle edilmektedir.

Düzenlemelerin ülkeler arasında ciddi farklılıklar göstermesi ve bu çerçevede hızlı değişiklikler yatırımcıları caydırıcı niteliktedir. G-20 hükümetlerinin, fiziki yatırımlara imkân sağlayacak ve tüm dünyada uygulanabilecek bir düzenleyici çerçeve üzerinde anlaşması kritik öneme haizdir.”

-“Açlık ve sefaletle boğuşan ülkelere yönelik destekleyici çözümler geliştirilmeli”

G-20 hükümetlerinin, tüm bu çalışmaları yürütürken gıda ve enerji arzındaki sıkıntılardan dolayı açlık ve sefaletle boğuşan ülkelere yönelik destekleyici çözümler de geliştirmesi gerektiğinin altını çizen TOBB Başkanı, “Sosyal gerilimi artırma riski taşıyan ve vicdanları yaralayan bu hususta, desteğe ihtiyaç duyan ülkeler, fiyat artışlarına ve arz sıkıntısına karşı özel tasarlanmış ve düşük maliyetli türev araçlarla desteklenmelidir” dedi.

Hisarcıklıoğlu,  kolektif hareket etmek suretiyle, sorunlara küresel çözümler geliştirilmesi gerektiğinin açık oldugunu vurgulayarak, Türk özel sektörü olarak emtia piyasalarında istikrarın sağlanması için önümüzdeki süreçte ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA