TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Kurslara hayatımızın her alanında ihtiyaç duyuyoruz”


17.03.2016 / Ankara



Türkiye Eğitim Meclisi, TOBB ev sahipliğinde Meclis Başkanı Dr. Yusuf Ekinci başkanlığında özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin büyük ilgisi ile bir araya geldi.​

Meclis Başkanı Ekinci, herkesin her yaşta, her çağda, her makamda ihtiyaç duyduğu hayat boyu öğrenme çerçevesinde kursların olduğunu söyleyerek, hayatın her safhasında yeni sisteme uyum sağlayabilmek için yeni bilgi ve teknolojilerin öğrenilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Dönüşüm ve Teşvikler Daire Başkanı Fethullah Güner ise yaptığı sunumda, Daire Başkanlığının yapısından bahsederek, 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa tabi 8.316 özel okulun olduğunu, 2012 yılı verileriyle OECD-AB-Türkiye Özel Okul Oranlarına bakıldığında; OECD’nin %18,75, EU21’in %17, Türkiye’nin ise %3’lük bir paya sahip olduğuna değindi.

 

Yıllar bazında öğrenci ve okul sayılarını meclis üyeleriyle paylaşan Güner, eğitim öğretim desteği verilecek okul türleri, destek tutarları ve öğrenci sayıları hakkında da kısa değerlendirmelerde bulundu.

 

Özel Öğretim Kurumları içinde faaliyette bulunan kursların sorunlarını değerlendiren ÖZKURDER Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Alpan da, üç yıldan fazla faaliyette bulunan kurumlarda (2/3) asil görevli eğitimci bulundurma zorunluluğunun, iki ay süreli eğitim veren, bazen de aylarca eğitim yapmadan boş kalan kurslarda bile uygulandığını ve uygulamanın, kurumlara ağır yük oluşturduğunu belirtti.

 

Konunun hassasiyetine vurgu yapan Alpan, kurumlarda (2/3) asil görevli eğitimci bulundurma zorunluluğunun muhtelif kurslardan kaldırılması için gerekli mevzuat düzenlemesinin yapılması gerektiğini ekledi.

 

Muhtelif kursların şu anda pazarda büyük kan kaybettiğini söyleyen Alpan, hizmet içi eğitim merkezlerinin yaptığı faaliyetleri çeşitli kursların da yapabilmesi konusuna dikkat çekti. Ayrıca, ihtiyaca göre müfredat programlarının bazı bölümlerinin uzaktan eğitim tekniğiyle verilebilmesinin faydalı olacağını belirtti.

 

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel            bütün kursların Milli Eğitim Müdürlüklerince ortaklaşa (TEOG sınavı gibi) yapılmasının, sınavların güvenilirliğini ve verilecek sertifikaların kalitesinin artıracağını söyleyen Alpan, kursiyer kayıt iptalleri ve sözleşme fesihlerinin de sektörü sıkıntıya soktuğunu dile getirdi.

 

Gündem maddesiyle ilgili olarak, Sürücü Kursları Konfederasyon Başkanı Dursun Önal da sektörlerinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

 

Sürücü kurslarında kursiyerlerle sözleşme yapılması zorunluluğu getirilmesinin sektörü dar boğaza soktuğuna değinen Önal, sözleşmeden doğan damga vergisinin de ek maliyet olarak karşılarına çıktığını belirtti.

 

Önal, sektörü ilgilendiren Yönetmelikler hazırlanırken sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınmasının son derece önemli olduğunu belirterek ülkemizdeki araç tanımlarının da tam olarak kişiler tarafından anlaşılamadığını ifade etti.

 

Ayrıca; TIR eğitimlerinde yaşanan sıkıntıları, pistlerin denetlenmediğini, otomatik araçla eğitim ve sınav, sağlam ve özürlü adaylar için ayrı ayrı düzenlenmesi gerektiğini, direksiyon sınavlarının ve direksiyon eğitimlerinin simülasyonla yapılmasının yanlış olduğunu meclis üyeleriyle paylaştı.

 

Sonrasında, toplantıya davet edilen Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Melek Bar Elmas tarafından, meclisin 2016 faaliyetlerini içeren kısa bir sunum gerçekleştirildi.

 

Tüm meclislere bu sunumları yaparak farkındalığı arttırmayı amaçladıklarını belirten Elmas, önemli bir çalışmaya imza atmak istediklerini, farklı alanlarda faaliyet gösterdiklerini, ana amaçlarının pazarlama ve satış olduğunu ifade etti.

 

Kişilerin kendilerini korumak için yazılımın önemine dikkat çeken Yazılım Meclis Başkanı, 3,7 milyar TL kamu yatırımı olduğunu, 59 milyonu aşkın 3G abonesi bulunduğunu, bilişim teknolojilerinin büyüdüğünü ve bu büyümenin sürdürülebilir olması için hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini önemle dile getirdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA