TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Halim Mete: "Bu tabloya kadın eli değmeli"


23.12.2015 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara Kadın Girişimciler Kurulu 2. İl Kurul Toplantısı, Ankara Sanayi Odasında (ASO) gerçekleştirildi.​

Toplantıda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, son 10 yıldır girişimciliğin gelişmesi için büyük gayret sarf ettiklerini vurgulayarak, kadın girişimcilere verdiği önem dolayısıyla Hükümete teşekkür etti.

 

Türkiye'deki girişimcilerin yaklaşık yüzde 10'unun kadın olduğuna işaret eden Mete, şöyle konuştu: "Maço bir girişimci toplumuz. Bu tabloya kadın eli kesinlikle değmeli. Başarılı kadın girişimciler, evde oturan kadınlarımıza rol model olmalı. Atıl kalan büyük potansiyelimizi işgücüne katabilirsek büyük bir sıçrama yapmamız mümkün. Türkiye'nin yeni bir büyüme hikayesine ihtiyacı var. Hükümetimize tüm gönlümle başarılar diliyorum. Allah yollarını açık etsin. 4 yıl seçimsiz dönem bizi bekliyor. Birlikte çalışabilirsek hedeflerimize ulaşırız. Kadınlarımız vizyonlarıyla itici güç olmalı. Hayal gücünüz bizim için çok kıymetli. Gözünüz teknolojiye yatırım yapmakta olsun. TOBB olarak her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim."

 

-Bakan Ramazanoğlu

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu da kadının duygu ve zekasıyla dünyayı değiştirebilecek gücü bulunduğuna, bu gücün insan kaynağı açısından yeterince değerlendirilememesinin dünya için ciddi bir kayıp olduğuna dikkati çekti.

 

Kadınların çalışma hayatında yer almalarının, ülkenin ekonomik refahı ve kalkınmışlığına önemli katkı sunacağını kaydeden Ramazanoğlu, "İstihdama katılım, kadının güçlenmesinin en önemli aracıdır. Eğer kadın üretemiyorsa ekonomik olarak kazancı, bağımsızlığı yoksa bu kadının sosyal hayatta var olması, söyleyecek sözünün olmasının etkisi, ekonomik gücün eksikliğinden dolayı her zaman zayıf kalmaktadır" diye konuştu.

 

Çağdaş toplumların sahip bulunduğu en önemli gücün bilgi olduğunu vurgulayan Ramazanoğlu, bilgi çağının kadınlara daha fazla girişimcilik fırsatı sunduğunu dile getirdi.

 

-"Kadınlar olmadan kalkınmayı sağlamak mümkün değil"

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise iş kadınlarıyla olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Temel amacı kadınlarımızın sadece ekonomik alanda değil, siyasal, kültürel ve sosyal alanlarda da etkinliğini güçlendirmek olan kurulun çalışmaları hepimizi mutlu ediyor. Kadınlarımızın çalışma hayatında etkin bir şekilde yer alması bizim için çok önemli çünkü kadınlar sadece bireysel dönüşüm değil ailevi ve sosyal dönüşümü de sağlayan temel değerlerdir" ifadesini kullandı.

 

Ekonomik kalkınmada insanın vazgeçilmez bir unsur olduğunu, bu nedenle kadınlar olmadan kalkınmayı sağlamanın mümkün görünmediğini belirten Sarı, karar alma mekanizmasında kadın varlığı açısından değerlendirildiğinde Türkiye'nin özel sektörde dünyada ön sıralarda yer almasının sevindirici olduğunu söyledi.

 

-Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız

 

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise Türkiye'nin son 13 yılda kaydettiği değişimde kadınların önemli rol oynadığını ifade etti.

 

Kadınların itici güç olarak büyümeye katkı sağlarken, dünyadaki gelişmelere karşı da duyarsız kalmadıklarını vurgulayan Yıldız, "7,1 milyar insanın bulunduğu dünyamızda 1,3 milyar insan hayatını elektrikle, enerjiyle buluşamadan, eski klasik sistemlerle, tezekle devam ettiriyor. Güney Afrika'yı hariç tutarsak Afrika sahrasının yani 890 milyon nüfusun kullandığı enerji 19,5 milyon nüfuslu New York'un kullandığı enerjiye denk. Geçtiğimiz yıl dünyada 45 milyar dolar yalnızca evcil hayvanların iaşesi için harcanırken, sosyal fonlara harcanan para 20 milyar dolar civarında kaldı. Böylesine adaletin oluşamadığı ve insanların aslında kendisine darbe vurduğu bir ortamda kadın girişimcilerimizin bu tür faaliyetleri son derece önemli" diye konuştu.

 

-Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 32,3

 

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Türkiye'nin Birleşmiş Milletlerin "Cinsiyet Eşitliği Endeksi"nde Türkiye'nin 149 ülke arasında 69'uncu sırada yer aldığını belirterek, kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi hayata katılımının artması gerektiğini dile getirdi.

 

Kadınların işgücüne katılım oranını artırmadan yüksek gelirli ülkeler grubuna girmenin mümkün olmayacağına dikkati çeken Özdebir, şunları aktardı: "2015 yılı eylül ayı verilerine göre Türkiye'de işgücüne katılım oranı yüzde 52,1 olurken, erkeklerde bu oran yüzde 72,5, kadınlarda ise yüzde 32,3 oldu. Kadınların istihdama katılım oranı dünya ortalaması yüzde 49'lar seviyesinde iken, bu oran AB ülkelerinde yüzde 60, ABD'de ise yüzde 65'ler civarında bulunuyor. Amerika'da toplam işgücünün yarısı kadınlardan oluşuyor. Kadın yönetici oranında durumumuz biraz daha iyi. 2007 seçimlerinde yüzde 8 olan kadın milletvekili sayısı, son seçimlerde yüzde 14'e yükseldi."

 

-"500 milyar dolarlık ihracat hedefinde kadınları yanımızda göreceğiz"

 

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, Türkiye'de kadın girişimci sayısının sanıldığı kadar az olmadığını belirterek, "ATO'nun 150 bin üyesi var. Şirketlerde kayıtlı üyelerin beşte biri kadın. Kayıtsız olan, evde bir şekilde çalışan kadınlar da var. Yüz metrekarelik bir evde kadın günde 10 kilometreye yakın yol yapıyor. Evde çalışan kadınlarımızın da en azından sigortalanması ve emeklilik hayatını kazanması çok önemli. 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde kadınları yanımızda göreceğiz" diye konuştu.

 

-"Kadın mutluysa toplum mutlu oluyor"

 

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serpil Polat, 81 ilde oluşturdukları kadın girişimciler kurulu ve 6 binden fazla üye ile girişimciliği arttırmaya yönelik her türlü faaliyetin içinde yer alacaklarını dile getirdi.

 

Türkiye'deki 1 milyon 200 bini aşan girişimciden sadece 109 bininin kadın olduğunu bildiren Polat, "Fikri olup cesareti olmayan kadınlara cesaret, cesareti olup yol yöntem bilmeyenlere yol yöntem, bunlara sahip olup da parası olmayanlara para temin etme konusunda yol göstermeyi ve kadın girişimci sayısını artırmayı hedefliyoruz. Ülkemizin 2023 hedefleri var ve bu hedeflere mevcut ihracat seviyesiyle ulaşmamız mümkün değil. Bu nedenle atıl durumda olan kadın ve genç girişimcilerin istihdama ve ekonomiye katkıları gerekiyor. Kadın üretiyorsa toplum üretken, kadın çalışıyorsa toplum çalışkan, kadın mutluysa toplum mutlu oluyor" diye konuştu.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA