TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Savunma sanayi 25 milyar dolarlık hedefe kitlendi


29.10.2015 / Ankara



TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi’nde, sektörün 2023 yılı için belirlediği 25 milyar dolarlık ihracat hedefine kitlendiği vurgulanırken, yapılması gerekenler ayrıntılarıyla ele alındı. Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan hedeflere ulaşmak için sektör ihracatının 2023 yılına kadar her yıl yüzde 35 artması gerektiğini söylerken, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir de hedeflere ulaşmak için pazarlama konusunda daha agresif ve etkin yöntemlerin gerekliliğine işaret etti.​

TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini görüşmek üzere Ankara’da bir araya geldi. Toplantıda sektörün genel bir değerlendirmesini yapan Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan, sektörün 2014 yılı yurtdışı satış gelirinin 1 milyar 855 milyon dolar olduğunu ifade etti. Sektörün 2010 – 2014 yılları arasında, ihracatını yüzde 15 artırdığını bildiren Küçükseyhan, 2023 yılında 25 milyar dolar ihracata ulaşmak için her yıl yüzde 35 oranında bir ihracat büyümesine ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.   

-Hedef zor ama imkânsız değil

 

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ise yaptığı değerlendirmede, belirtilen ihracat hedefini ‘ulaşılması zor ancak imkânsız değil’ şeklinde değerlendirerek, oluşturulan platformların ihracatına başlanıldığında ciddi artışların gündeme geleceğini kaydetti. “Sektörümüzün ihracat performansı hem bizim için önemli bir gösterge hem de sektörün sürdürülebilirliğini sağlayacak önemli bir dinamiktir” diyen Demir, gerçek anlamda katma değer yaratmak için ürüne akıl katan yaklaşımlara önem verilmesini istedi. 

 

-Bilgi alışverişi şart

 

Önümüzdeki dönemde platform ürünlerin pazarlanmasında daha agresif ve etkin yöntemlerin kullanılmasına da vurgu yapan Demir “ortak akıl ürünü” ve “entegre çalışma ortamı” yaratmanın gerekliliğine dikkat çekti. Demir “Bizim yardımcı olabilmemiz için öncelikle sizlerin hazırlık yapıp stratejik hedeflerinizi belirlemeniz bize ancak devlet desteğinin gerektirdiği yerlerde somut beklentilerinizle gelmeniz daha anlamlı olacaktır. Müsteşarlığın da stratejisini siz sanayicilerin yakından takip etmesi gerekiyor. Ayrıca Silahlı Kuvvetlerin savuma stratejisi ve planlarının da sizler tarafından bilinmesi gerekiyor. Bu iki taraflı bir bilgi alışverişi olarak devam etmeli, bu bizi ihracat hedefine doğru götürecektir” dedi.

 

-Sadece iyi ve kaliteli ürün yetmez

 

Savunma sektörünün, sadece ürünün iyi ve kaliteli olmasıyla ayakta kalınabilecek bir sektör olmadığını belirten Müsteşar Demir, gereken dinamikler arasında ülkelerarası ilişkiler ve dünyadaki siyasi konjonktürün de önemli olduğunu kaydetti. Prof. Dr. İsmail Demir “Özellikle yakından tecrübe ettiğimiz dost ve kardeş sınıfında olan ülkelerdeki faaliyetimizde ilginç bir durumla karşılaşıyoruz. Resmi görüşmelerde son derece olumlu dostça ortamda geçiyor. Ancak konu işin hayata geçmesi ve işbirliğine gelince çok yavaş kalındığını görebiliyoruz. Burada da hala o ülkelerde oluşturulan batı veya doğu egemenliğini kırmakla ilgili zorluklarımız var. Burada da sabırlı olmamız lazım. Ürünlerin kalitesi performansı şirketlerimizin yaklaşımları, açık ve dürüst samimi tutumları bu önyargıların kırılmasında etkin olacaktır. Bu konuda da yöneticilerimizin desteği gerçekten arkamızda, bunu bilmenizi isterim. Yeter ki bizlerin takip edilecek ve iddialı olduğumuz konular olsun” diye konuştu.

 

-Savunma sanayine ayrılan pay

 

Toplantıda ayrıca Meclis Başkan Yardımcısı Haluk Bulucu “Anayurt Savunmasında Gerçekler ve Türk Savunma Sanayi Devrimi 2015” başlıklı çarpıcı bir sunum yaptı. Savunma sanayi bütçesine ayrılan %1,7 oranındaki payın yetersizliğine de değinen Bulucu, bu oranın %3,5’a çıkarılmasını istedi. Bulucu 2005 yılında 30 milyar dolar olarak ifade edilen savunma sanayi projeleri için ayrılan bütçenin 2015 yılında 7 milyar dolara düştüğüne dikkat çekti.

 

Toplantıda ayrıca Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden Daire Başkanı Ali Rıza Oktay “2023 Yılı İhracat Hedefine Ulaşımda Neler Yapabiliriz?” başlıklı bir sunum yaparak Ekonomi Bakanlığınca sağlanan destekler hususunda bilgi verdi.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA