TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

TOBB Başkan Yardımcısı Mete, Türkiye-Mali İş Forumu’na katıldı


04.02.2015 / İstanbul



TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ile beraberindeki heyetin Türkiye ziyareti vesilesiyle İstanbul’da Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Mali İş Forumu’na katıldı.​
Forumda ayrıca, Mali Dışişleri, Afrika Bütünleşmesi ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Abdoulaye Diop, Mali Ekonomi ve Maliye Bakanı Mamadou Igor Diarra, Mali Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mamadou Konate, Mali Ankara Büyükelçisi Ibrahim Soumare, T.C. Bamako Büyükelçisi Hikmet Renan Şekeroğlu ve DEİK Başkan Yardımcısı Nail Olpak ile Malili ve Türk işadamları yer aldı. 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz forumda yaptığı konuşmasında, ilk defa bir Mali Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirmekte olduğunu belirterek, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkiler için tarihi bir dönüm noktası olmasını temenni ettiğini iletti. Mali Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyetin Türkiye ziyareti kapsamında Ankara’da beş ikili anlaşmanın imzalanmış olduğunu ekledi. Mali ile ikili ticari ilişkilerde bir yükseliş görüldüğü ama yine de çok düşük miktarlarda kaldığını, 2014 yılında 43 milyon ABD Doları olan ticaret hacmimizin daha da artırılmasının hedeflendiğini aktardı. Türk işadamları ve yatırımcıları tarafından Mali’deki henüz çok az bir kısmı kullanılmakta olan ekilebilir tarım arazilerinin işletilebileceği ve kaliteli pamuk üretimine katma değer sağlayacak yatırımlarda bulunulabileceği önerisinde bulundu. Ayrıca, Türk müteahhitlerinin de Mali’deki altyapı ve enerji projelerini değerlendirilebileceğini aktardı. Yetkililere Mali ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın da imzalanmasını önerdiklerini iletti. Türk özel sektörünün tüm bu projeleri daha kolay değerlendirebilmelerine olanak sağlamak için de Türk Hava Yolları’nın bu yılın Mayıs ayına doğru Mali’nin başkenti Bamako’ya direk uçuş gerçekleştirmesi planları olduğunu dile getirdi. Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’nın yine bu yılın üçüncü çeyreğinde Bamako’da gerçekleştireceklerini ve bu toplantıya Türk iş dünyası ile beraber gitmenin daha faydalı olacağını söyledi. 

Mali tarafından ilk konuşmayı yapan Mali Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Türkiye’ye gerçekleştirmiş oldukları bu ziyaret çerçevesinde iki ülke arasında imzalanan işbirliği anlaşmalarının birer başlangıç olduğunu, bunları somut örneklere çevirmek gerektiğini belirtti. Mali’nin enerji ve tarım yatırımlarına önem verdiğini ekledi. 

Mali Ekonomi ve Maliye Bakanı Mamadou Igor Diarra konuşmasında, ülkesinde 1 milyon hektardan fazla ekilebilir alan olduğunu ve sanayi ve inşaat malzemeleri sektöründe de iş potansiyeli olduğunu anlattı. Mali’nin pamuk ve mango üretiminde önemli bir yeri olduğunu, madencilik bakımından da zengin olduklarını dile getirdi. Tüm bu alanlarda ürünlerine katma değer sağlayacak yabancı yatırımcı beklediklerini vurguladı. Mali’nin geçtiğimiz yıl %5,8 büyüme oranı kaydettiğini, 2018 yılında ise bu rakamın iki haneli rakamlara erişmesinin hedeflendiğini aktardı. Mali’nin içinde bulunduğu ECOWAS adlı bölgesel topluluk sayesinde ise Mali’den 300 milyonluk bir pazara erişim imkanı sağlandığının üstünde durdu. 

Son olarak, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Türkiye ile Mali arasındaki ilişkilerin 16.yüzyılda çok yakın olduğunu, o zamandan bu yana verilen aranın bu ziyaret ile son bulacağına inandıklarını söyledi. İlişkileri hedeflenen noktaya ulaştırmak için hükümetler olarak tam destek vereceklerini, fırsatları değerlendirmenin ise özel sektör temsilcilerine kaldığını vurguladı. Malili ve Türk işadamlarına sanayinin kaptanları olmaları öğüdünde bulundu. 

Forum, Türk-Mali İş Konseyi imza töreni ile son buldu. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA