TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Avrupa’daki verimliliği yakalarsak 3 misli daha hızlı büyürüz


10.03.2011 / ANKARA



  ​

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, MPM’de yaptığı konuşmada, verimliliğin önemine işaret etti. MPM'nin özellikle son dönemde müthiş çalışmalar yaptığını anlatan Hisarcıklıoğlu, bu çalışma azminin yeni dönemde de sürmesi dileğinde bulundu.
 

 

Türk işçisinin, Avrupa ve dünyadaki işçilere göre oldukça verimli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

 

''Bundan 2 yıl önce Japonya'da, Toyota'nın Üst Yöneticisi (CEO) Cumhurbaşkanımıza, dünyadaki en verimli fabrikalarının Adapazarı'ndaki Toyota fabrikası olduğunu söyledi. Sıfır üretim hatası yapıldığını anlattı. Demek ki bizim insanımıza eğer düzgün bir yol haritası verilirse Japonya'nın üzerine çıkabiliyor. Yine geçen yıl Güney Kore'de Hyundai'nin Üst Yöneticisi, en verimli fabrikalarının İzmit'teki fabrika olduğunu söyledi. Ford fabrikalarında yapılan verimlilik araştırmalarında da yine Türkiye'deki fabrika en verimli fabrika seçildi. Demek ki verimlilik noktasında insanımızda bir hata yok. Müteşebbislikte hata var mı? Onda da hata yok. Sıfır sermaye ile Almanya'ya gitmiş olan işçilerimizden toplam 70 bin tane girişimci çıkarmışız. Yanlarında 400 bin Türk ve Alman çalıştırıyorlar. Avrupa standartlarında üretim yapıyor olmamız gerekiyor ki mevcut kapasiteye ilave bir tane çivi çakmadan verimliliği yakalarsak o zaman fert başına düşen geliri 10 bin dolardan 20 bin dolara çıkartıyoruz.''

 

- MPM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deryal

 

MPM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deryal de, Türkiye'de 2002-2007 döneminde büyüme ve verimlilik oranlarının sürekli bir artış eğilimi sergilediğini, bu artış eğiliminin 2008 – 2009 küresel mali kriz döneminde negatif bir değer aldığını, 2009 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren yeniden pozitif yönde bir gelişme başladığını ve bunun halen sürdüğünü kaydetti. Deryal, ancak teknolojik ürünlerde ve tarımsal üretimde verimlilik düzeyinin ve kişi başına yaratılan katma değerin gelişmiş ülkelere göre daha düşük olduğunu belirtti.

 

 

 

Türkiye'nin bugün dünyanın 17'inci büyük ekonomisi olarak çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Deryal, ''Verimliliği artırıcı teknik ve yöntemleri iyi bilip uygulamak bu anlamda çok önemli. Örneğin iş ortamının kalitesini her yönü ile artırıp işgücü verimliliğini Almanya;nın düzeyine çıkartabilirsek Türkiye;nin milli geliri 3 kat artacaktır. Bunun da ülkemizi dünyanın 8. büyük ekonomisi haline getireceğini söyleyebiliriz'' diye konuştu.

 

 

 

Deryal, 1965 yılında yürürlüğe giren MPM Kuruluş Kanununun, günümüze kadar yapılan birkaç küçük değişiklik dışında ilk halini koruduğunu, ancak geçen 45 yıllık süre içinde dünyada ve Türkiye;de ekonomik, sosyal ve teknolojik alanda pek çok değişiklik ve gelişme yaşandığını, dolayısıyla MPM;in de bu yeni ortama ve ihtiyaçlara uyum sağlaması ve uygulamada karşılaşılan güçlüklerin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti.

 

 

 

- Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu

 

 

 

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu da, MPM'nin Türkiye'yi yöneten ve çağdaş politikalar üretmek isteyenler için ışık olabilecek bir kuruluş olduğunu belirtti. MPM'nin etkin olarak kullanılması gereken bir platform olduğunu anlatan Kumlu, MPM'nin sosyal tarafların birlikte iş yapma kültürünün gelişmesinde önemli rolü olduğunu söyledi.

 

 

 

Ülkenin temel sorunlarının işsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımındaki adaletsizlik olduğunu vurgulayan Kumlu, ekonomi büyümesine rağmen gelir dağılımındaki adaletsizliğin sürdüğünü söyledi. Ekonomide sağlanan olumlu gelişmelerin dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama ve çalışma şartlarını iyileştirmekte yetersiz kaldığını belirten Kumlu, ''Emeğin verimliliğinin artmasını sağlamak, onu yalnızca bir maliyet unsuru olarak görmek yerine insan olarak ele almak ve değerlendirmekle mümkündür'' dedi.

 

 

 

 Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili Nuri Sorman da konuşmasında, son yıllarda tüm dünyada artan gıda artışları nedeniyle tarımda verimliliğin daha da önemli hale geldiğini vurguladı

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA