TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Dünya ekonomisinin yarısı 2050’de Asya Pasifik’te olacak


08.03.2011 / İstanbul



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu'nun (CACCI) 25. İş Zirvesi’nde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Asya Pasifik ülkelerinin 1820'lerde dünya ekonomisinin yüzde 50'sinden fazlasına hükmederken, bu oranın 1950'lerde yüzde 18'lere gerilediğini, dünya ekonomisinin yüzde 50'sinin 2050'de yine bu bölge ülkelerinde olacağını söyledi.​ ​

Bu ülkelerin iş dünyalarıyla bir araya gelerek halkları daha zengin hale getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, ''Ticaretin girdiği yere refahın girdiği gibi huzur, barış ve istikrar girer. Biz bunun çabası içindeyiz'' dedi.

 
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, ''Asya Pasifik bölgesinde yaşanan ekonomik mucizenin iyi tahlil edilmesi gerektiğine inanmaktayım. Bu mucizenin altında yatan faktörlerin başında siyasi istikrarın sağlanması ve yabancı yatırımlara cazip iş imkânının oluşturulması gelmektedir'' dedi.
Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu'nun (CACCI) 25. İş Zirvesi'nin açılışındaki konuşmasında, özellikle küresel ekonomik kriz nedeniyle Avrupa ve Amerika'da büyümenin yavaşlaması üzerine küresel güç dengelerinin Asya'ya doğru kaydığının artık belirgin bir şekilde ortaya çıktığına işaret ederken, şunları söyledi:
''Büyüme, Asya'dadır Pasifiklerdedir. Amerika'da, Avrupa'da durgunluklar yaşanmaktadır. Asya büyük üretim kapasitesi, dinamizmi ve çalışkanlığıyla dünyanın içinde bulunduğu sıkıntıları aşma konusunda da büyük bir ümit vaat etmektedir. Bu bakımdan herkesin dikkatini çekmektedir. Dünya üretimindeki payı bugün yüzde 30'lar düzeyinde seyreden Asya'nın, 2050'lerden itibaren dünya üretiminin yüzde 60'ını oluşturacağı ve gerçekleştireceği de raporlarda, hesaplamalarda ortaya çıkmaktadır.
Ekonomik manada başlayan bu güç kaymasının, siyasi nüfuz ve giderek askeri güç kaymasına da ulaşacağı kaçınılmazdır. Önce ekonomiler canlanır, önce ekonomiler kendisini gösterir, arkasından o siyasi gücü getirir, siyasi gücün olduğu yerde askeri güç var demektir. Diğer bir ifadeyle, dünya dengelerinin Avrupa Atlantik'ten Asya Pasifik'e doğru kaymasıyla, Asya dünyanın jeopolitik ve jeoekonomik odağı haline gelmiştir, giderek çok daha belirgin olacaktır.
Asya Pasifik bölgesinin artan ağırlığının, bölgeye küresel ölçekte ciddi sorumluluklar yüklediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan kitlesel hareketlerin, tüm dünyanın siyasi, iktisadi ve enerji güvenliğini yakından ilgilendirdiğini söyledi.
 

-Türkiye'nin Asya Pasifik politikası

 
Türkiye'nin Avrupa, Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'dan oluşan geniş bir coğrafyanın merkezinde bulunduğunu belirten Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İstanbul, uluslararası ticaret ve finans merkezi haline geliyor. Bazen çevremizdeki siyasi rahatsızlık ve istikrarsızlıklardan tereddüt edebilir, ama aslında bu İstanbul için bir avantaj haline geliyor. Çevredeki bütün büyük şirketler, aileler bölgelerine yakın ve güvenilir bir yerde olmak için İstanbul'da muhakkak bir bölgesel ofislerini açıyorlar. Sadece bölgemizden, Ortadoğu'dan, çevremizdeki ülkelerden değil, uzak bölgelerden de birçok büyük uluslararası şirket bölgesel ofislerini İstanbul'da açmaya başladılar.''
 

-''Türkiye'de açacağınız ofis bütün çevreye hitap edecektir''

 
Türkiye ekonomisinin dinamizmine, genç ve eğitimli nüfusuna değinen Gül, ''Türkiye'de açacağınız bir ofis veya Türkiye'de uğraşacağınız bir üretim alanı sadece Türk piyasalarına değil, AB başta olmak üzere, bütün çevreye de hitap edecek bir pazar alanını size sunmaktadır'' dedi.
Türkiye'nin kendisini yeniden yapılandırmayı başardığını, geçirdiği reform süreci sonucunda cazip hale geldiğini dile getiren Gül, bunlar sonucunda Türkiye'nin sermaye akımlarını çektiğini kaydetti.
 

- CACCI Başkanı Benedicto Yujuico

 
CACCI Başkanı Benedicto Yujuico da, Türkiye'nin doğru yönde ilerleyen bir ülke olduğunu belirterek, ''Ekonomik büyüme anlamında da Türkiye bir örnek teşkil ediyor. 27 CACCI üyesi ülke olarak Türkiye'den çok şey öğrenebiliriz. Bu ülkede, bu şehirde olmakla bile çok şey öğrenebiliriz'' diye konuştu.
Konferans kapsamında bugün, ''Kaynakların Sürdürülebilir Kullanımı İçin Yenilikçi ve Öncü Yaklaşımlar'', ''Asya'da Altyapı Gelişimi: Daha Derin Bölgesel Entegrasyon İçin Bağlantıların Artırılması'', ''Küresel Rekabet İçin Hizmet Sektöründe Verimliliğin Artırılması'' oturumları yapılıyor.
 

- Türk-Filipin İş Konseyi kuruluş anlaşması imzalandı

 
Öte yandan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve CACCI Başkanı Benedicto Yujuico tarafından imzalanan anlaşma ile Türk-Filipin İş Konseyi resmen kuruldu.
 
Konseyin yılsonuna kadar Türkiye ve Filipinler arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine katkı sağlaması hedefleniyor. 2012 yılına girmeden önce hem Türkiye hem de Filipinler’de iş forumları düzenlenecek.
 
Türk-Filipin İş Konseyinin başkanlığını Doruk Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Esen yürütecek. Konseyin eş başkanlığına da işadamı ve milletvekili Harry Angping getirildi.​





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA