TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye-AB iş dünyası arasındaki diyaloğa ciddi katkılar sağladık


23.01.2023 / İstanbul



Türkiye AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi (TEBD) Kapanış Toplantısı’nda konuşan, EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Proje kapsamındaki faaliyetlerle EUROCHAMBRES politika öncelikleri arasında paralellik sağlandığını, proje ile Türkiye-AB iş dünyası arasındaki diyaloğa ciddi katkılar verildiğini vurguladı.​

Türkiye AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi (TEBD) Kapanış Toplantısı, EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, EUROCHAMBRES CEO’su Ben Butters ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un katılımlarıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada; Proje kapsamında, Türk ve AB üyesi ülkelerden Oda ve Borsaların eşleştirildiğini belirterek, bu sayede, Türk Oda ve Borsa sisteminin hizmet kapasitesinin gelişmesine, AB üyesi ülkelerdeki muhataplarıyla bağlantılarının ve birlikte çalışma ortamının tesisine önemli katkı sağladıklarını ifade etti.

 

Avrupa Birliği müktesebatı hakkında iş dünyasının bilgilenmesine dönük çok sayıda etkinlik düzenlendiklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, “Yeşil dönüşüm konusunu proje öncelikleri arasına dahil ettik. Yeşil dönüşüm gündemi kapsamında en çok etkilenecek sektörlerle birlikte çalıştık. Bu konudaki çalışmalarımızın sonuçlarını da rapor haline getirdik. Aynı zamanda, Türkiye-AB iktisadi ilişkileri hakkındaki görüşleri ortaya koyan saha çalışmaları yaptık. AB üyesi ülkelerin işletmeleri ve Ülkemizdeki firmalara ayrı ayrı anketler uyguladık. Bu çalışmalarda, Türkiye-AB iktisadi bütünleşmesinin ulaştığı derinliği memnuniyetle bir kez daha tespit ettik. Türkiye-AB iktisadi ilişkilerinin gelişmesine iş dünyasının desteğinin devam ettiğini teyit ettik. Ticaret Bakanımız ve Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu üyesinin katılımıyla, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu toplantısını gerçekleştirdik. Kısacası, Proje sayesinde Türkiye-AB iş çevrelerinin birlikte çalışma isteğini somut uygulamalarla bir kez daha göstermiş olduk” dedi.

 

-Ukrayra’daki savaşın etkileri

 

İş dünyası olarak, Türkiye ve AB üyesi ülkelerde benzer sorunlarla uğraştıklarını belirten TOBB Başkanı ve EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ukrayna’daki savaşın herkes için hayatı çok zorlaştırdığını anlattı. Yüksek enflasyon, enerji tedariki ve enerji fiyatlarının toplumları ve ekonomileri doğrudan olumsuz etkilediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bu süreçte, biz Türk iş dünyası olarak, AB iş dünyası ile dayanışma içinde olmamızın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Biliyorsunuz, Türkiye AB üyeliğine aday ülkedir. AB ve Türkiye arasında var olan gümrük birliği, ikili ticaretimizin güçlü temelini oluşturmaktadır. Son çeyrek asırda, karşılıklı ticaret hacmimiz 4 kat artmıştır. 2022 yılı itibariyle, Türkiye-AB mal ticareti 196 milyar dolara ulaşmıştır. AB, Türkiye’nin en büyük ihracat ve ithalat ortağıdır. İthalatımızın, yaklaşık dörtte biri AB kaynaklıdır. Türkiye ihracatının yaklaşık  % 41’i de AB’ye yapılmaktadır. Türkiye AB’nin 6’ıncı büyük ticaret ortağıdır.  AB, aynı zamanda, Türkiye’deki dış yatırımlarda ilk sıradadır. Biz iş dünyası olarak çok daha fazlasını yapabiliriz. Bu konuda, Hükümetimizin ve Avrupa Komisyonu’nun desteğine ihtiyacımız var. Bu açıdan, gümrük Birliği kapsamının genişletilmesi ve işleyişinin iyileştirilmesinin önemli olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla, gümrük birliğinin modernizasyonu müzakereleri bir an önce başlatılmalıdır.

Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşümü de gümrük birliği müzakerelerine ve Türkiye-AB İktisadi bütünleşme sürecine katkı sağlayacaktır.  İş insanları için vize temininde yaşanan güçlükler, ticaret hacmimizin artış hızını olumsuz etkiliyor. Sorunun, acilen çözülmesi gerekir. Öte yandan, Türkiye-AB ticaretimizde karayolu taşımacılığı hızlı mal teslimatı için ciddi bir lojistik avantaj sağlamaktadır. 

Ancak, var olan taşıma kotaları, ithal ve ihraç edilen malların teslimatını geciktiriyor. Maliyetleri de artırıyor. Karayolu taşıma kotaları sorununu çözmemiz gerekiyor.”


-Diğer konuşmalar

 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da konuşmasında şunları söyledi: “Son 4 yıl zorluklarla geçti. Yeşil dönüşümle ilgili Türkiye ile çalışmalar yaptık. Pandemi aynı zamanda bize AB tek pazarının ne kadar önemli olduğunu gösterdi bize. Hizmetlerin ve mal dolaşımının devam etmesi bizim için çok önemli oldu. AB tek pazarı 24 milyon şirkete ev sahipliği yapmakta. Dünya ticaretinin yüzde 30’unu temsil etmektedir. Tek Pazar AB’yi global bir güç yapmıştır. Türkiye tek pazarın bir parçasıdır. Türkiye AB’nin değer zincirinde önemli bir rol oynamaktadır.

AB ve Türkiye arasındaki entegrasyonun kuvvetli şekilde devamı için politikalarımızın da uyumlaştırılması lazım. Yeşil dönüşüm gibi alanlarda. Özel sektör, politika yapıcıların getirdiği yeni kurallara yön verilmelidir. Biz iş camialarının arasındaki diyaloğa çok önem veriyoruz. Türkiye iş camiası Avrupa’daki iş kuruluşları içinde de çok aktif.”

 

EUROCHAMBRES CEO’su Ben Butters ise konuşmasında Proje hakkında bilgi verdi. Butters şunları söyledi: “Ticaret önemli. Ekonomi hepimizi zorlamaya başladı. Ticaret önemli derken ne gerektiriyorsa onu yapmamız lazım. EUROCHAMBRES olarak biz buna önem veriyoruz. Türk partnerimizle ticaret için birbirimizi tanımaya çalışıyoruz. Bizim karmaşık global arz zincirlerimiz var. Bunlar yıllar içinde oluşturulmuş kemikleşmiş sistemler. Bunları yeniden düzenlemek gerekiyor. Bu arada yeni doğan kavramlar var. Bunlar arz sistemlerinin daha yakına taşınması tedarik zincirinin daha basit hale getirilmesi için kavramlar. Bizim için önemli olan Türkiye ile işlevsel bir süreç içinde olmak. AB Türkiye ile yakın. Türkiye ve AB iş dünyasına ilişkin diyalog projeleri ile karşılıklı olarak ticaretimizi geliştirebileceğiz. KOBİ’lerin birbirleri ile ilgili çalışmalar yapıldı. Üyelerimizi bilgilendirdik. İş camiaları arasındaki ekonomik entegrasyon bizim için çok önemli. İş birliğini artırmaya çalıştık. Yeşil dönüşüm dijital dönüşüm gibi potansiyel alanlarda çalışmalara devam edeceğiz.”



-TEBD Nedir?

 

Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde yürütülen Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD) projesi ile Türkiye’den ve AB’den Ticaret ve Sanayi Oda/Borsalarını bir dizi faaliyet ile destekleyerek, etkinlikler yürüterek iş dünyası diyaloğunu geliştirme fırsatları sağlanıyor.

 

Avrupa Birliği ve Türk iş çevrelerinin entegrasyonunu teşvik eden TEBD projesi, Türkiye-AB ilişkilerinin sağladığı fırsatlar, iş imkanları ve zorluklar ile Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliği’nin modernizasyonu konusunda daha fazla farkındalık oluşturuyor.

 

TEBD projesi kapsamındaki çeşitli programlara 250 Oda ve Borsamız iştirak etti. 30 Türk Oda ve Borsa ile 12 AB üyesi ülkeden 28 Oda arasında eşleştirme projelerine hibe sağlandı.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA