TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“OSB’ler bulundukları şehirlerin dinamosu haline geldi”


05.08.2022 / ANKARA



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) 20. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.​
Genel Kurulun açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, pandemi döneminde sanayiciler olarak, çalışmaya ve üretmeye devam ettiklerini, tüm sıkıntılara rağmen sanayi üretimini ve ihracatını artırdıklarını belirtti.

Bunu başaran dünyadaki çok az sayıda ülkeden biri olduklarını aktaran Hisarcıklıoğlu, “Ekonomimiz, yaşanan tüm zorluklara rağmen, son dönemde, diğer ülkelere göre çok daha hızlı büyüdü. İhracat, sanayi üretimi ve istihdamda, salgın öncesi seviyelerin üzerine çıktı. Diğer yandan, yurtiçinde enflasyon ve üretim maliyetlerindeki artışların yanı sıra, tüm dünyada yükselen hammadde ve enerji fiyatlarıyla da karşı karşıya kaldık. Rusya-Ukrayna savaşı, Çin-Tayvan gerilimi, enerji ve gıda arzındaki sıkıntılar, kovid-19’un yeniden yayılması ve dünya genelinde faizlerin artmaya başlaması, küresel büyümeyi aşağı yönlü etkiliyor. Dolayısıyla, karşımıza çıkan bu zorlu dönemde; firmalarımızın uygun koşullarla finansmana erişiminin sağlanması, ülkemiz ekonomisi için kritik önemdedir” dedi.
 
Hisarcıklıoğlu, son dönemde, finansmana ulaşımdaki zorlukları, kredi faizlerindeki yükselişi ve kredi limitlerinin yetersizliğini devamlı vurguladıklarını anımsatarak, “Yatırımlar için gerekli olan uzun vadeli ve sabit faizli kredi bulmanın da, giderek daha güç hale geldiğini görüyoruz. İhracatçılarımız için çok önemli bir imkân olan, Merkez Bankası reeskont kredisi kullanımlarının azaldığına ilişkin şikayetler de alıyoruz. Diğer taraftan yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle; yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacı, geçmiş dönemlere göre arttığını da biliyoruz. En son geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanımızla TOBB’da bir araya geldik. Tüm bunları kendisine de anlattık ve destek istedik. Bankalarımızdan da, fonlama maliyetlerini de dikkate alarak, reel sektörümüze uygun koşullarla kredi sağlamalarını ve yapıcı hareket etmelerini beklediğimizi ilettik” şeklinde konuştu.
 
Sanayinin önünde hem risk hem de fırsat içeren önemli bir gündemin de yeşil dönüşüm olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Esasında yeni bir gümrük birliği süreci demektir. Bizler de, ya bu değişimin içinde olacağız ya da dışında kalacağız. Bu nedenle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak bu konuyu çok önemsiyoruz. Sektörlerimizin, yeşil dönüşüme en az hasarla ve en verimli şekilde adapta olması için çabalarımızı sürdürüyoruz. Ancak bu tür bir dönüşümün, kamunun desteği olmadan gerçekleşmeyeceğinin de farkındayız. Dolaysıyla, kamu kurumlarımızın, sanayicimizle bir araya gelerek, bu dönüşüm için gerekli olacak regülasyonları, zaman kaybetmeden hayata geçirmesi gerektiğini de hükümetimize anlatıyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatından etkilenecek sektörlerin dönüşümünü destekleyici, teşviklerin getirilmesini istiyoruz. TOBB olarak, pek çok diğer alanda da, sanayicilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Yeşil mutabakat sürecine uyum için, karbon ayak izi ölçümü yapacak bir sistem kurmak için çalışıyoruz. Akıllı KOBİ projemizle, sanayicilerin dijital dönüşümüne rehberlik ediyor ve sizlere yardımcı oluyoruz. Sağlam KOBİ projemizle, afetlere hazırlık eğitimlerine başlıyor, sizleri afetlere karşı hazırlıklı hale getirmek için çalışıyoruz. TOBB CERN İrtibat Ofisimizle sizlerin, CERN, Akkuyu Nükleer Santrali ve Vodafone gibi büyük firmaların, tedarikçisi olmanızı sağlıyoruz. TOBB olarak verdiğimiz kapasite raporu ve yerli malı belgesiyle, sizi TOBB Sanayi Veri Tabanına dahil ediyor ve Tedarikçi Geliştirme Programlarımıza katılmanızı sağlıyoruz”.
 
TOBB UYUM ile OSBÜK arasında bir işbirliği protokolü imzalanacağını aktaran Hisarcıklıoğlu, TOBB UYUM; Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezleri ile Türkiye genelinde işçi-işveren anlaşmazlıkları ve ticari uyuşmazlıkların, hızlı bir şekilde çözülmesine yardımcı olduklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin OSB’lerinin dünyada da örnek model kabul edildiğini, bulundukları şehirlerin dinamosu haline gelen OSB'lerin, Türkiye’nin küresel bir üretim merkezi olabileceğini ispat ederek, Türkiye’nin yatırım cazibesini de artırdığını vurguladı.

Memiş Kütükçü’nün OSBÜK Başkanlığının, sanayi ve OSB’ler için büyük şans olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Onunla birlikte sanayimizin önünü açan pek çok düzenlemeyi gündeme getirdik. Sanayimiz üzerindeki emlak vergisi, elektrikteki TRT payı gibi birçok yükün kalkmasını sağladık” dedi.

Hisarcıklıoğlu, sanayinin en büyük maliyet kalemleri arasında yer alan enerjinin daha uygun koşullarda temini için, OSB’lerde GES kurulmasını sağlayacak düzenlemenin çıkarılması konusunda Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’den destek istedi.

-Ziya Altunyaldız

 

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye'nin üretim, istihdam, büyüme ve ihracat verilerinin ülkenin son dönemdeki başarılarını gösterdiğine vurgu yaptı.

 

Türk iş dünyasının dünyanın dört bir yanında iş yaptığına işaret eden Altunyaldız, tüm dünyada tedarik, üretim ve ticaretin parametrelerinin değiştiğini, yeşil dönüşümle birlikte yeni bir sanayileşme kurgusuna gidildiğini söyledi.

 

-Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede

 

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise Türkiye'nin 2023'te yüksek gelir grubundaki ülkeler arasında olma hedefinde OSB'lerin üretim ve istihdamlarıyla önemli bir rol üstlendiğini kaydetti.

 

Türkiye'nin toplam yüzölçümünün yüzde 0,35-0,40'ının sanayi alanı olduğunu ifade eden Büyükdede, "Hedefimiz önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin yüzde 1'i olan 750 bin hektarı ülke sanayisine kazandırmak. Bu her yıl ortalama 30-35 bin hektar alanın çeşitli alanlardan sanayiye geçmesi demek." diye konuştu.

 

Büyükdede, yüzde 1 hedefi için Türkiye'de yer probleminin olmadığını ancak bu alanların koordineli bir şekilde planlanması gerektiğini belirterek, birçok bölgede sanayi alanları fiyatlarının yükselmesinin yeterince sanayi alanı üretilmemesinden kaynaklandığını vurguladı.

 

Bakanlık olarak OSB'lerin her türlü sorunuyla yakından ilgilendiklerini anlatan Büyükdede, "Sorunların çözümü için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Günümüz koşullarına uygun olarak güncellenen mevzuatımızla, sanayicilerimize dünya standartlarında yatırım ortamını sağlamaya çalışıyoruz." ifadelerine yer verdi.

 

Büyükdede, sadece OSB kurmanın yeterli olmadığına dikkati çekerek, sanayicilerin dünyaya açılmasını sağlayacak mekanizmaların kurulmasında da çalıştıklarını, ülke sanayisini hem nitelik hem nicelik olarak geliştirmeye devam edeceklerini vurguladı.

 

-OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü

 

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ise üretimde, istihdamda ve ihracatta salgın öncesi dönemin üzerine çıkıldığına işaret ederek, OSB'lerin bu alanlarda Türkiye’nin taşıyıcı kolonlarından olduğunu söyledi.

 

OSB'lerin 2021'i yüzde 12,7 üretim artışıyla tamamladığını anlatan Kütükcü, "2022'nin ilk 6 ayında ise yüzde 1'in üzerinde üretim artışıyla yolumuza devam ediyoruz." diye konuştu.

 

Kütükcü, son 2 yılda OSB'lerde yatırımcılara 5 binin üzerinde yeni sanayi parselinin tahsis edildiğini belirterek, "OSB'lerimiz son 2 yılda, 400 bin kişiye yeni istihdam sağladı. Böylece toplam 2 milyon 495 bin istihdamla tarihimizin en yüksek istihdam rakamına ulaştık. 2023 için koyduğumuz 2,5 milyon istihdam hedefimize de inşallah bu tarihten önce ulaşacağız." ifadelerini kullandı.

 

OSB'lerdeki yenilenebilir enerji yatırımlarının 1053 megavatı GES olmak üzere toplam 1494 megavatı aştığına dikkati çeken Kütükcü, hedeflerinin bu rakamı 2030'a kadar en az 2 katına çıkarmak olduğunu vurguladı.

 

Kütükcü, Türkiye'de kapasite kullanım oranlarının yüzde 78'in üzerine çıktığını, üretimdeki OSB'lerin doluluk oranının ise yüzde 88 olduğunu belirterek, yeni yatırımlara ve yeni kapasitelere ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

 

Destek bekledikleri konulara da değinen Kütükcü, OSB'lerin kuruluş ve yer seçimi süreçlerinde bürokrasinin azaltılmasını ve kamulaştırma işlemlerinde sürelerin kısaltılmasını talep etti.

 

Konuşmaların ardından 20. Olağan Genel Kurul'da OSBÜK Yönetim ve Denetim kurulları ibra edilirken, Kuruluşun 2023 yılı çalışma programı ile bütçesi karara bağlandı.

 







Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA