TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Adana Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi açıldı


04.01.2022 / Adana



Adana Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çiçek'in katıldığı tören ile hizmete açıldı.​
Açılışta konuşan Hisarcıklıoğlu, arabuluculuk geleneğinin çok eskiye dayandığını belirterek, “Aşırı dosya yükü sebebiyle, yargı sisteminin yavaş işlemesi, hep şikayet konusu olmuştur. Ortalama bir dava, 2 yıl ilk derece mahkemede sürer. Sonra bir 2 yıl daha ikinci Derece mahkemede devam eder. İşte bu noktada alternatif çözümler devreye girmek zorundadır. Esasında, biz millet olarak, bu konuya yabancı değiliz. Asırlar önce bizim ecdadımız, bunu uygulamaya başlamıştır” dedi.

Ahilik geleneğinin arabuluculuğun temelini oluşturduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, “Oda, borsa ve camiamızın temelini oluşturan ahilikte, ticari ihtilafları ahiler çözerdi. Zaten kültürümüzde de ne diyor; kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız. Sonra biz bunu unuttuk, Avrupa bizden alıp geliştirdi. Sayın Cemil Çiçek’in bakanlığı döneminde arabuluculuk imkanının temelleri atılmaya başlandı. TOBB ve odalarımızın bu işe sahip çıkması sonrasında, iş-işveren uyuşmazlıklarında, ticari uyuşmazlıklarda ve tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu hale getirildi. Bu sistemin kullanımı her geçen gün arttı. Buraya gelen dosya sayısı 2 buçuk milyona yaklaştı. Bunların yüzde 70’i, anlaşmayla sonuçlandı. Eskiden yıllar süren davalar, günler-haftalar içinde bitti yani adalete erişim hızlandı. Bu aynı zamanda, bir kazan-kazan yöntemi. Zira insanlar, zaman kaybından ve maddi anlamda kendilerini yıpratan uzun süreçten, yargı sistemimizse önemli bir iş yükünden kurtuldu” şeklinde konuştu.

Türkiye geneli 55 odada arabuluculuk merkezinin hayata geçtiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, “Bu merkezlerde 390 arabulucu da görev yapmaya başladı. Ben arabulucuları da merkezlerimizde görev almaya davet ediyorum. Böyle bir altyapı sağlanınca bu merkezler, iş dünyamızı artan bir şekilde arabuluculuğa yönlendirdi. Şu an ülke genelinde arabuluculuğa gelen başvuru sayısı ayda 100 bine ulaşmış durumda. Demek ki attığımız adım başarılı oldu. Toplumda bu konu hakkında bilgi arttı ve bunun faydalarını da insanlar görmeye başladı. Mesela bakın, Seydişehir’de 28 faklı kişiyi ilgilendiren ve 2 yıldır devam eden bir miras davası, arabuluculukta 4 saatte çözüldü. Ticaretimizi kolaylaştıracak, ekonomimizi ve yargı sistemimizi güçlendirecek, toplumsal barışımıza katkı sağlayacak her düzenleme, bizim için önemli ve değerlidir” dedi.

Hukuk sisteminin, devletin ve ekonominin temel direği olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Hukuk güçlü olursa, insanların birbirine, kurumlara ve sisteme olan güveni artar. Adalet ve güven duygusu bir ülkede güçlüyse, o ülkenin ekonomisi de güçlü olur. Bizim kültür ve inancımızda da, hukukun yeri çok önemli. Çünkü biz güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir Türkiye istiyoruz. Mülkün temelinde adaletin olduğuna inanan bir milletiz. İşte bu yüzden, adalet terazisinin dengesini korumalıyız. Haklının güçlü olması için çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

-"Arabuluculukta iki taraf da memnun olarak ihtilaflarını çözmüş olur"

TOBB Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çiçek de hayırlı bir teşebbüs sebebiyle Adana'da olduklarını belirtti. TOBB'un bu ve benzeri alternatif uyuşmazlık çözümlerinin ülkeye kazandırılmasında en baştan beri destek verdiğini ifade eden Çiçek, devlete güveninin yargıya güven olduğunu söyledi.

Arabulucukla ilgili bilgilendirmelerin arttırılması gerektiğini aktaran Çiçek, arabuluculuk müessesesinin faydalarının, getirdiği imkanların ve fırsatların anlatılmasının önemli olduğunu dile getirdi. Arabuluculuk yapacak hukukçuların 84 saat eğitim aldığını ve sınavdan geçirildiğini dile getiren Çiçek, arabulucuğa gitmenin dava hakkını ortadan kaldırmayacağını, anlaşılmazsa davanın kaldığı yerden devam edeceğini söyledi.

Tarafların arabuluculuk nezaretinde konuştukları sözlerin hiçbirisinin mahkeme nezdinde delil olarak kullanılmadığını aktaran Çiçek, "Arabuluculuk sistemi kişilerin hakkını, hukukunu korumak noktasında her türlü teminatı ortaya koymuştur. Arabulucularda zaten bakanlığın denetimindedir. Dava yolu hem uzun hem masraflıdır, varılan sonuç en az taraflardan birini memnun etmez, bazen iki taraf da memnun olmaz. Arabuluculukta iki taraf da memnun olarak ihtilaflarını çözmüş olur. Bu da iş ve toplum barışına katkı sağlamış olur." diye konuştu.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Çağdaş Özer de arabuluculuk kurumunun 2013 yılında uygulanmaya başlandığını söyledi. Uygulamayla 2014'de ülke genelinde 3 milyon hukuk uyuşmazlıklarından sadece 200'nün arabuluculukla çözüldüğünü hatırlatan Çağdaş, 2021'in sonunda 351 bin uyuşmazlığın arabuluculukla çözüldüğünü belirtti.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da “İş dünyamızın her zaman şikayet ettikleri konuların başında, aşırı dosya yükü sebebiyle yargı sisteminin yavaş işlemesi gelmektedir. İşverenlerimiz bunu çok iyi bilir. Birde çalışanınızla davalık olduysanız, mahkemeyi kazanabilme şansınız neredeyse yoktur. Bizlerde bu kapsamda hem Adana Sanayi Odası olarak TOBB UYUM iş birliğiyle arabuluculuk faaliyetlerine bölgemizde Adana Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi olarak başlıyoruz. Şehrimiz için hayırlı olması ve üyelerimizin, iş insanlarımızın hiçbir uyuşmazlık yaşamadan ticari faaliyetlerine devam etmesi temenni ediyorum” dedi.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA