21.01.2021 / Ankara
AİD Ticaret ve Sanayi Odaları Konferansı’nda beş temel konunun ortaya çıktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Birincisi, COVID-19 sonrası toparlanma süreci konusunda temkinli iyimseriz. Toparlanma sürecinde kamunun önemli bir destekleyici rol üstlenmesi gerektiği kanaati ortaya çıktı dünkü müzakerelerden” ifadesini kullandı. Hisarcıklıoğlu, COVID-19’un tüm negatif iktisadi etkilerine rağmen, dünyanın ekonomik ağırlık merkezinin Asya’ya kayma sürecinin inkitaya uğramayacağının düşünüldüğünü ve Asya’nın rekabet gücünü artırmak için ülkeler arasında daha yoğun bir iletişime ihtiyaç olduğunu bildirdi.
AİD Ticaret ve Sanayi Odaları Konferansı ‘nda; tematik konularda kendi aralarında yine bir araya gelmeye karar verdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu bu amaçla koordinasyonu ve iletişimi sağlayacak informel bir mekanizma oluşturmayı planladıklarını kaydetti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “İlk tematik konu olarak, Asya’da e-ticaretin yaygınlaşmasını düşünüyoruz. Her ülke koronavirüs sürecinde uzaktan ticaret konusunda mesafe kaydetti, şimdi ülkelerarası ticaret imkanlarına da eğilme zamanı olduğu kanaatindeyiz. Hem ülke bazında tecrübeleri paylaşmak hem de sınır ötesi potansiyeli değerlendirmek istiyoruz. Ayrıca, e-ticaret vasıtasıyla KOBİ’lerin uluslararasılaşması konusu ile ilgilenmek üzere bir çalışma grubu kurmayı düşünüyoruz.”
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise toplantıda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yaratıcı politikalar ve dayanışma olmadan başarılı olunamayacağını gösterdiğini belirterek, bunun aynı zamanda daha dayanıklı ekonomi ve turizm sektörünün inşası için de geçerli olduğunu bildirdi.
Çavuşoğlu, açılış konuşmasında, esasen toplantının Türkiye'de yapılmasının planlandığını ancak yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle toplantının fiziksel olarak gerçekleşemediğini söyledi.
Çavuşoğlu, toplantıya Avrupa Birliği (AB), NATO ve Belçikalı yetkililerle görüşmeler yapmak üzere geldiği Brüksel'den katıldığını belirterek, Avrupa'nın en doğudaki, Asya'nın da en batıdaki ülkesi olarak Türkiye'nin iki kıta arasında bağlantı sağladığını, bunun sembolik bir anlamı olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin Batı'yla derin entegrasyonuna rağmen Asya'daki köklerinden kopmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Sıklıkla 'Asya Yüzyılı' olarak tanımlanan bu dönem için kendimizi en iyi şekilde konumlandırmak adına yeni stratejiler geliştiriyoruz." dedi.